Митове за менструацията, на които не бива да вярвате

Митове за менструацията, на които не бива да вярвате

Дори да имате менструация от много години, шансовете да не сте напълно наясно с всички подробности от цикъла си са доста високи. Всъщност дори лекари споделят, че много жени все още вярват на стари поверия за цикъла.

На защо тези лъжи се разпространяват през поколенията? Избягването на разговорите за менструацията няма да ви помогне да разберете цикъла си и как той влияе на плодовитостта ви, цялостното ви здраве и благополучие. По-лошото е, че сляпото вярване на нещо чуто, може да ви накара да вземете важни решения, основани на митове, а не на факти.

МИТ: Кръвта е мръсна. Някои хора смятат, че менструацията е начинът, по който тялото се самопочиства, погрешно схващане, което води до срамна социална стигма. Съставът на менструалната кръв е по различен от състава на кръвта, намираща се в тялото ви, тя със сигурност не е мръсна.

МИТ: Закъснението е причина за безпокойство. Всички сме преминавали през това: цикълът ни закъснява с няколко дни и тревогите за евентуална бременност започват. Истината е, че не е необичайно цикълът ви да е нередовен от време на време. Има редица фактори, които му влияят, и един от тях е стресът. За да намалите нивата на стрес, помогнете на тялото си да се върне в релсите.

МИТ: Не може да забременеете, докато сте в цикъл. Въпреки че е малко вероятно, не е невъзможно. Не всички вагинални кръвоизливи са част от менструацията, така че може да бъде объркващо да проследите овулацията си.

МИТ: Контролът на раждаемостта е единственото решение за ПМС. Много жени започват да контролират раждаемостта в ранна възраст, за да се справят с болезнени спазми и акне. Но това не е лек за всички. Въпреки че синтетичните хормони при ниски дози могат да облекчат симптомите, те не се отнасят до основната причина за проблема. Това може да доведе до възможността жените да не обърнат внимание на потенциални сериозни диагнози, докато не спрат хормоните в стремежа си да забременеят.

МИТ: Жените, прекарващи време заедно, синхронизират циклите си. Няма научно доказателство, което да подкрепя тази идея. Физическата близост с други жени не влияе на времето или честотата на цикъла.

МИТ: Диетата не влияе на симптомите на цикъла. Може да се изкушите да се отдадете на апетита, но яденето на куп вредни храни може да влоши симптомите на ПМС. Ако диетата ви не е балансирана с точното количество зеленчуци, полезни за вас мазнини и протеини, това ще повлияе на всички системи в тялото ви – включително менструацията. Това е още по-вярно за жени, страдащи от ендометриоза, състояние засилващо менструалната болка и кървенето поради високите нива на естроген и по-ниските нива на прогестерон.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay