Защо традиционният семеен модел вече не прави хората щастливи

Защо традиционният семеен модел вече не прави хората щастливи

През последните 30 години семейните ценности се промениха много: хората нямат особено голямо желание да се женят или да имат деца, а все повече и повече хора предпочитат да живеят сами. Има много фактори, които доведоха до тази промяна в начина, по който хората мислят. В края на статията се предвижда какво може да се случи, ако тази тенденция продължи да нараства.

Ето и няколко причини за това:

1. Колкото по-образовани са хората, толкова по-ниска е раждаемостта

По целия свят хората започват да мислят за първото си дете много по-късно от предците си. Тази тенденция е най-забележима в развитите страни: средната възраст, на която жените решават да станат майки, е между 30 и 34 години. Броят на тези, които не са станали майки на възраст между 40 и 44 години, се е удвоил, а също и броят на хората, които са решили да нямат деца изобщо.

Раждаемостта в развиващите се страни също е намаляла: през 60-те години средностатистическата жена е имала около 6 деца, сега е около 4, а в някои региони - не повече от 2.

2. Остарял работен график

Година след година все повече компании осъзнават, че служителите не могат да бъдат продуктивни в продължение на 8 часа, 5 дни в седмицата. Така работодателите решават да експериментират с работните графици. Един от възможните графици за съвременните хора е 4-дневна седмица със само 5 часа на ден. Но, въпреки технологичния прогрес и перспективата за по-малко време на работа, хората работят повече отколкото трябва: 73% работят повече от 40 часа седмично, а 25% - повече от 50 часа. В много страни работохолизмът е нормално явление, което, разбира се, не е положителен фактор, когато става въпрос за изграждане на семейство и раждане на дете.

3. Ниски доходи

Въпреки факта, че повечето хора работят повече от нормалното, нивото на доходите е спаднало значително през последните 30 години. От момента, в който дипломата за висше образование е нещо нормално и всеки я има и изискванията на работодателите стават по-строги, намирането на добро работно място и действителната работа там се превръща в истинско предизвикателство и безкраен източник на стрес. И тази икономическа ситуация поставя въпроса: семейство или кариера? В съвременния свят е почти невъзможно ефективно да се градят и двете.

4. Желанието да опиташ от всичко

Преди по-младото поколение гледаше по-старите поколения и искаше да се поучи от техния опит, сега ситуацията е обърната: 30-годишните гледат хобитата и възможностите на 20-годишните и искат да правят същото. Когато живееш сам и носиш отговорност само за себе си, можеш да живееш на ръба, да правиш забавни неща и да опиташ от всичко.

Американски учени са направили проучване, което показва, че мъжете не са готови да имат дете, ако това означава, че няма да могат да практикуват своите хобита и интереси или ако ще трябва да се откажат от пътуванията. Жените имат подобна гледна точка, но се опитват да не го обявяват, тъй като се страхуват от това какво ще кажат хората.

5. Високи очаквания за партньора

Не всеки избира да бъде сам, защото иска, често е защото не може да намери идеален партньор. Според проучване, 85% от самотните хора от 18-34 г. искат да имат семейство в някакъв момент, но не желаят да се оженят само защото обществото им го налага. И преди тези хора да се срещнат с точния човек, те се чувстват добре, че са сами, вместо да бъдат във връзка, докато не намерят по-добър вариант.

На тези, които вече имат връзка, им отнема много повече време, за да решат дали искат да се оженят или не: средно им отнема 4,9 години, преди да решат да се оженят, което е друга причина, поради което се женят толкова късно и имат деца дори по-късно.

6. Статистика за разводите

В много страни повече от 50% от браковете завършват с развод: хората отлагат да имат дете, защото не са сигурни, че могат да прекарат целия си живот с партньора си. И това е една от причините, поради които съвременните семейства са толкова крехки: в миналото хората се нуждаеха от много сериозни причини да се разведат, а днес ситуацията е много по-различна.

7. Съществуват различни видове взаимоотношения

Има много алтернативи на брака: живеене на семейни начала, отворени връзки и т.н. А приложения като Tinder са направили търсенето на партньор възможно най-просто. Но въпреки всички тези удобства и свобода, качеството на взаимоотношенията се е променило: хората много бързо губят интерес.

8. Предефиниране на зрелостта

В миналото бракът се смяташе за първата стъпка към живота на възрастните. Сега това е последната стъпка. Хората отделят много време, за да обмислят всички плюсове и минуси и искат да бъдат напълно готови, преди да станат родители.

Малко хора са готови да имат деца, ако живеят в апартамент под наем. Младите хора сега се опитват да изплатят ипотеката си преди да имат дете, спестяват пари за детегледачки, детски градини, училища, университет и всякакви други възможни разходи. Обикновено, когато хората са готови да платят за всички тези неща, те са минали средна възраст и тогава започват да си задават друг въпрос: дали не е прекалено късно да имаме дете?

9. Пасивният родителски инстинкт

Раждаемостта се влияе не само от настоящата икономическа ситуация, но и от миналия опит. Например, младите хора в САЩ си спомнят много добре колко е било трудно за родителите им да ги отглеждат. Те не искат техните деца да минат през същото и затова отлагат момента със съзадаване на поколение.

В Южна Корея ситуацията с раждаемостта също не е много добра. Около 70% от младите хора на възраст над 20 години смятат, че нещата като брак и деца само ще направят живота им по-труден.

10. Нежелание за симулиране на щастие

Много жени не искат да признаят, че искат да живеят сами и не искат да имат деца, защото създаването на деца се налага от обществото. Много жени раждат, за да "изпълнят дълга си"

11. Липса на подкрепа

Съвременните семейства са много по-различни от тези преди тях: младите хора живеят предимно отделно от по-възрастните хора, а бабите и дядовците искат да живеят собствения си живот и да виждат внуците си само по празниците. В семействата, в които работят и двамата родители, това може да е проблем: те трябва да търсят детегледачка, която изисква допълнителни разходи и трябва да се доверят на напълно непознат да се грижи за детето. Освен това семейните връзки вече не са толкова силни, така че никой не може да бъде сигурен, че един от партньорите няма да напусне семейството във всеки един момент.

До какво ще доведе всичко това?

Сега, най-популярният въпрос, "Кой ще ми донесе чаша вода, когато съм стар?", не кара хората да искат повече деца. Много е вероятно децата и роднините да бъдат заменени от медицински сестри, защото и сега домовете за възрастни хора са пълни със стари хора, които имат деца и внуци.

Какво бъдеще ни чака? Едно от възможните развития е пълна промяна в населението. Постепенно територията, където хората спират да се възпроизвеждат, ще бъде поета от други нации. Но тъй като раждаемостта намалява дори в развиващите се страни, в определен момент броят на хората на планетата ще намалее до оптимален брой. Икономисти и експерти по екология говорят за това от много години.

11 5
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay