10 интересни факта за човешкото тяло

10 интересни факта за човешкото тяло

Толкова много неща се приемат за даденост, едно от тях са нашите пръстови отпечатъци. Но изненадващо, не всеки е образувал отпечатъци върху пръстите си, което малко затруднява живота. Така че съвсем естествено се чудим как е възможно това и искаме обяснение от учените. За съжаление, за някои неща в живота науката има само предположения, които да ни даде, вместо ясни отговори.

Ще ви споделим 10 интересни факта за човешкото тяло:

1. Как някой може да остане без кислород за 20 минути

Според учените 30-180 секунди без кислород могат да ви накарат да загубите съзнание. След 3 минути мозъкът започва да се уврежда и след 10 минути трябва да се очаква кома. Съществуват обаче тренировъчни методи, които позволяват на мозъка да оцелее без кислород за по-дълги периоди от време.

По-конкретно, Будимир Буда Собат счупи световен рекорд, като остана под вода за 24 минути и 33 секунди. Той надмина предишния рекорд на Aleix Segura с 30 секунди. Единственото нещо, което направили и двамата, преди да влязат под водата, било да дишат чист кислород за няколко минути.

2. Как някой може да остане буден 11 дни

През 1963 г. 17-годишно момче на име Ранди Гарднър успяло да остане будно в продължение на 11 дни и 25 минути. Изследовател на съня бил с него през цялото време, следящ как се влияят когнитивните му способности. Младото момче оставало активно, играейки баскетбол, докато околните се грижели да не заспи. През 11-те дни обонянието и вкусът му били силно засегнати.

Учените все още не са извършили задълбочени изследвания за това как човек може да остане буден в продължение на дни без да изпитва някоя от много сериозните последици от лишаването от сън. И причината за това е може би защото терминът "буден” не е нещо конкретно. Някой може да има отворени очи, но мозъкът му може да бъде напълно изключен.

3. Броят дни, в които човек може да остане без вода

Общото правило гласи, че хората могат да останат без вода до 3 дни. Това обаче зависи от различни фактори, като възраст, физическа активност и цялостно здраве. Освен това, ако вашата диета се състои от много воднисти храни, като плодове и зеленчуци, тогава вашите източници на вода се разширяват.

През 1979 г. мъж на име Андреас Михавец оцелял без вода в продължение на 18 дни. Той бил държан в полицейска килия и отговорните надзиратели напълно забравили за него. Начинът, по който успял да остане хидратиран, било като облизва конденза от стените. Това е наистина грандиозно, ако се замислите върху факта, че той не е получавал и храна.

4. Защо се нуждаем от апендикс

Апендиксът е един от органите, който се отстранява много често от човешкото тяло. Това е една от причините, поради които много учени са вярвали, че няма никакво предназначение. Според биолога Хедър Смит обаче 533 вида бозайници имат апендикс, факт, който доказва неговото значение. По-точно, апендиксът защитава имунната ни система.

Начинът, по който работи, е чрез приемане на много "добри" микроби, които тялото използва, когато е засегнато от заболяване. Няма обаче доказателства, че тези, които са премахнали апендикса си, ще бъдат по-податливи на болести. Изводът е, че имаме известни познания за използването на апендикса в нашите тела, но трябва да се направят по-подробни изследвания, за да се разбере предназначението на органа.

5. Защо имаме доминираща ръка

Около 85% от хората се раждат с доминиращи десни ръце. Една от теориите за това е, че лявото полукълбо на нашия мозък контролира нашите речеви и двигателни способности. То също така контролира движението на дясната ни ръка, което прави по-голямата част от нас десничари. 

6. Какво ни кара да се прозяваме

До съвсем скоро много хора вярваха, че прозяването донася повече кислород в мозъка, но това е погрешно. Една много популярна теория е, че чрез прозяването мозъкът се опитва да се събуди. То също така понижава температурата, ако телата ни станат по-топли от нормалното. Това малко проучване обаче не може да стане факт със сигурност, тъй като е изследвало само 120 души.

Друга теория казва, че прозяването има важно социално значение. Когато някой започне да се прозява, след като приятелят му го направи, това означава, че неговата социална компетентност и съпричастност са много развити. Освен това в много култури хората все още вярват, че прозяването е признак на умора. 

7. Защо само жените имат гърди, а мъжете- не

В света на приматите, на женските им се образуват гърди само след като раждат, за да могат да хранят бебетата си. Хората са единствените същества, които имат напълно оформени гърди през целия си живот. Едно от обясненията е, че жените имат добре оформени гърди, тъй като са готови да станат майки и да хранят бебетата си. Ето защо те не се раждат с напълно развити гърди.

Друга теория казва, че жените трябва да съхраняват мазнини и следователно енергия. Поради тази причина те използват гърдите и бедрата си, за да могат да хранят бебетата си. И тъй като мъжете не са в състояние да раждат, те никога не е трябвало да преминават през същия еволюционен процес.

8. Защо някои хора кихат при вида на слънцето

Фотичното кихане не е супер често срещано явление, но хората, които го изпитват, най-вероятно са го наследили. Все още обаче никой не знае кой ген е отговорен за това кихане. Това, което знаем е, че повечето хора ще кихат поне 2 или повече пъти, като в екстремни случаи се съобщава до 40 кихания.

Една теория предполага, че промяната в светлината може да раздразни носа и следователно да предизвика кихане.

Друга теория казва, че излагането на слънчева светлина кара очите да се разкъсат и в резултат на това носът също се дразни. Същото може да се случи, ако се опитате да използвате капки за очи или просто сте яли пикантни храни. За съжаление няма много лекарства, които могат да лекуват този необичаен рефлекс.

9. Защо някои хора нямат пръстови отпечатъци 

Адерматоглифията е състояние, при което някои хора се раждат без никакви пръстови отпечатъци. Това е много рядко състояние и само няколко семейства са диагностицирани по целия свят.

Посредством изследвания е установено, че състоянието се появява поради малка мутация в ДНК на човек. Това, което все още е озадачаващо, е как и защо се случва тази мутация, тъй като човек образува пръстови отпечатъци, докато е в утробата. 

10. Защо смехът е заразен

Повечето от нас са изпитвали смях, само защото някой до нас се кикоти, а не защото сме чули нещо смешно. Първата теория е, че като чуем някой да се смее, ендорфините се отделят в определена област в мозъка ни. Колкото повече рецептори има някой, толкова повече ендорфини ще получи, което ги кара да се смеят повече.
Втората теория установява връзка между заразен смях и психопатия. Това предполага, че хората, които не се присъединяват към смеха на околните, вероятно ще развият психопатично поведение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay