10 бъдещи изобретения, които могат да заменят познатите неща в живота ни

10 бъдещи изобретения, които могат да заменят познатите неща в живота ни

Преди около 20 години светът беше хипнотизиран от концепцията за Bluetooth. A днес можете да свържете смартфона си с много неща, дори с тостера. Трудно е да си представим свят, в който роботите ще лакират ноктите ни и дрехите ни ще се почистват сами, но тази реалност не е толкова далеч.

Съставихме списък с изобретения, които могат да заменят познатите неща в живота ни съвсем скоро:

1. Самопочистващи се дрехи

Липсата на деня за пране може да не е толкова голяма работа в бъдеще. Това е така, защото австралийски учени са изобретили текстил, който се самоочиства. Тъканта използва наноструктури, които могат да разтварят мръсотията и петната, когато са изложени на светлина. Така че един ден, когато разлеете сос за спагети върху ризата си, ще можете просто да я вдигнете до крушката над вас и Voila, петното ще изчезне.

2. Променящи цвета прозорци, които произвеждат електричество

Използвайки нов слънчев материал, учените създадоха прозорец, който потъмнява при повишаване на температурите, така че инфрачервените вълни да не могат да влязат в сградите. Това означава, че тези прозорци биха могли да заменят климатиците.

И още по-впечатляваща е идеята, че прозорците ще произвеждат електричество.

3. Роботизирани кучета водачи

Роботизираното куче водач, създадено от изследователи от Калифорнийския университет, демонстрира как роботите могат да помогнат на хората с увредено зрение. Малкият робот има дълбочинна камера и каишка със сензор, което му позволява да усеща препятствия и безопасно да води собственика си.

Тази технология е все още във фаза прототип, но с напредването на технологията кучетата роботи водачи ще стават по-достъпни.

4. Смарт легла

Ако сте човек, който има неспокойни нощи, умното легло може да е решението. Умните легла събират данни за вашия сън и поведение и могат да изпращат отчети за съня директно на вашия смартфон. След това леглото може да регулира характеристиките си, за да ви осигури най-добрия сън.

Интелигентните легла ви позволяват да регулирате различни функции, като позициониране на матрака и температура, за да ви осигурят персонализирано преживяване при сън. Умните легла ще имат и други функции, които включват вградени проектори, така че да можете да гледате телевизия.

5. Асистент робот-медицинска сестра

Роботите са проектирани да помагат на медицинските сестри с рутинни задачи, като повдигане на пациенти от леглото и измерване на жизнените показатели. Тези роботи могат да спестят време на медицинските сестри и могат да направят болниците по-ефективни.

6. Врати, които сканират баркодове

В бъдеще може никога повече да не се наложи да чакате на опашка заради технологията, известна като автоматична идентификация и събиране на данни. До вратата ще има скенери и когато си тръгнете с вашите покупки, те автоматично ще бъдат сканирани и парите ще бъдат взети директно от банковата ви сметка.

7. Навигация с добавена реалност 

Навигацията с добавена реалност ще представлява следното нещо: когато минавате през някое населено място с колата си, на предното стъкло ще се изписват имената на сградите и адресите, през които минавате. 

8. Смарт брави на вратите

Интелигентните брави съществуват и днес, но все още не са широко използвани. Подобно на други интелигентни устройства, тези ключалки могат да се свързват с вашия телефон. Приложението ви позволява да заключвате и отключвате къщата си дистанционно и дори може да зададете график за заключване на вратите ви в определени часове.

9. Очила с AR (обогатена реалност)

AR очила или "интелигентни очила" са създадени, но все още има няколко неща, които трябва да се изработят, преди да бъдат популяризирани. Интелигентните очила ще могат да ви показват всичко, което вашият телефон може, като времето, съобщенията и насоки за посоката. Те са като компютър, който носите на очите си. 

10. Маникюрист робот

Лакирането на собствените ви нокти може да бъде трудно, особено когато те са на вашата доминираща ръка. Днес има няколко роботизирани уреда за лакиране на нокти, като Nimble. Все още обаче не е постигнат търговски продукт с точност, необходима за рисуване върху нокът.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay