6 ежедневни продукта, чийто произход е Индия

6 ежедневни продукта, чийто произход е Индия

Индия е известна със своята уникална култура и кухня. Това е страхотно място, което можете да посетите и да промените себе си с нови невероятни преживявания и емоции. Оказва се обаче, че има индийски изобретения, които използваме всеки ден, без дори да знаем, че произлизат от тази страна. USB портове, паспорти и дори шампоан - трябва да благодарим на индийците за всички тези великолепни неща.

1. Шампоан

Животът без този продукт за грижа за косата е просто немислим. Но не много от нас знаят, че трябва да благодарим на Индия за този прекрасен хигиенен продукти. Древните индийци са използвали различни билки и екстракти като шампоан през 2750 г. пр. н. е. – 2500 г. пр. н. е., много преди британските колониални търговци да дойдат в земите им. Те го харесали толкова много и го пренесли в Европа. Така се появява шампоана, който всички използваме ежедневно. 

2. Радиоизлъчване

Джагадиш Чандра Босе е роден в Муншигандж, Бенгалско президентство (сега Бангладеш). През 1894 г. в кметството той провежда експеримент. С помощта на микровълни той се опита да запали барут и да удари камбана. Експериментът бил успешен. А по-късно неговото изобретение ражда безжичните радио комуникации. Също така, той е в основата на технологията, използвана в мобилната телефония, радарите, сателитните комуникации, телевизионното излъчване, Wi-Fi, дистанционните управления и други. 

3. Гранули от захарна тръстика

Индийците не са първите, които са открили как да извличат сок от захарна тръстика от растението захарна тръстика. Но те са първите, които започнали да произвеждат гранули от тръстикова захар. Те са го измислили тази популярна "добавка" към нашето кафе и чай преди повече от 2000 години.

4. Чекове

Първите доказателства за използване на чекове са открити в империята Маурия, която управлява по-голямата част от Индия от 321 г. пр. н. е. до 185 г. пр. н. е. Използван е като търговски инструмент и се нарича "адеша". И нищо чудно, че са използвали такова гениално изобретение! Дори днес много хора намират за много удобно да напишат нареждане до банкер да плати парите.

5. USB портът

Не много от нас си спомнят, че имаше няколко кабела за различни устройства, което правеше живота много сложен. За щастие американският компютърен архитект, роден в Индия, Аджай Бхат, намери решение. Той създаде прост универсален стандартен инструмент за голямо разнообразие от устройства, порт, който "прави всичко". И резултатът промени живота ни напълно! По-късно USB портовете се превърнаха в източник на захранване за повечето лаптопи.

6. Топене на цинк

Въпреки че цинковите мини са били активни от древни времена, индийците започват да топят метален цинк около дванадесети век. Те били първите, които успели да го направят. И сега цинкът се използва като антисептично и противовъзпалително средство в медицината, както и в металната и печатарската индустрия. Освен това е добра хранителна добавка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay