7 ситуации, които могат да означават, че сте в опасност

7 ситуации, които могат да означават, че сте в опасност

От пликове в колата до странни неща на предния капак, измамниците са насочени към всички, независимо от тяхната възраст и произход, което затруднява да се предвидят тези действия. Освен това престъпниците и измамниците всъщност стават все по-сложни в опитите си да се доближат до вас и да използват уменията си, за да ви измамят или дори да ви нападнат. Това, което можем да направим, е да сме наясно с най-често срещаните трикове, които използват.

1. Плик на предната седалка

Намирането на плик на пасажерската седалка, дори ако сте сигурни, че колата ви е била заключена, означава, че някой е успял да проникне в нея. Но това не е краят на тази измама. Вътре в плика може да намерите съобщение като:

"Уважаеми господине/госпожо, тествахме системата за сигурност на вашия автомобил и както виждате, тя може лесно да бъде разбита. Така че очакваме да ни платите за този тест и в замяна ще ви изпратим някой, който действително ще инсталира по-добра система."

Но е по-добре да не го правите. Защото изпращането на пари на хора, които ви заплашват, ще ги насърчи да го направят отново. Свържете се с полицията и проверявайте редовно алармената система на колата си, като използвате надежден автосервиз.

2. Бутилка с вода на предния капак

Ако забележите бутилка с вода върху предния капак на колата си, не я докосвайте и незабавно шофирайте до автокъща или до полицията, за да проверят дали има GPS тракер на колата ви. Това е така, защото тактиката с бутилки с вода се използва от похитители и трафиканти, за да ви накарат да излезете от колата си и да станете жертва. Така че, ако забележите, че нещо странно е на капака ви, дори и да не е бутилка, шофирайте, не излизайте от колата си, за да я изхвърлите.

3. Счупен таксиметров уред

Когато влезете в такси и шофьорът ви каже, че уредът не работи, излезте веднага. Не го оставяйте да започне да шофира. Може да бъдете таксувани много повече от обикновената такса, особено ако сте турист и приличате на такъв.

4. Не приемайте помощ от непознат на пътя

Ако имате нужда от помощ на пътя, по-добре стойте настрана от непознати, които ви предлагат помощ, освен ако наистина не смятате, че е безопасно да я приемете. Има някои компании, които ще се възползват от тези, които са заседнали в нищото.

Така че, ако пътна помощ се отбие и не е този, за когото сте се обадили, не приемайте помощта им. Най-вероятно няма да пуснат колата ви, докато не им платите. Ако не сте сигурни дали камионът е от компанията, на която сте се обадили, обадете се отново и поискайте регистрационния номер, за да можете да проверите дали са те.

5. Паркиране на колата до бус 

Паркирането на колата до по-голямо превозно средство понякога може да бъде лош избор. Това е така, защото пречи на зрението ви и лесно бихте могли да станете мишена на престъпник, който може да се крие зад него. Така че е по-добре да не паркирате до превозни средства като товарни микробуси.

6. Банката ви пита за вашия ПИН код

Едно нещо, което трябва да запомните, е, че вашата банка никога няма да поиска никакви банкови пароли или вашия ПИН код. Така че, ако някой, който казва, че се обажда от банката, иска от вас пароли и ПИН кодове, затваряйте веднага. След това намерете телефонния номер на вашата банка от официалния им уебсайт, на страницата "свържете се с нас" и им се обадете, за да им съобщите какво се е случило.

7. Помолени сте да платите по необичаен начин

Истинска компания няма да поиска да плащате чрез Western Union, MoneyGram или дори гифт карти и ваучери. Ако го направят, това е знак, че сте се свързали с измамна компания. Също така, ако бързат да извършите превода бързо, стойте далеч от тях и не им плащайте.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay