8 неща, които доказват, че бъдещето е тук

8 неща, които доказват, че бъдещето е тук

От роботизирани учители до дете, което има ДНК от трима родители, днешното време отключва много различни възможности. Учените и изобретателите правят все повече и повече нови творения, които биха могли да помогнат на човечеството. 

1. Дете от 3 родители

През 2016 г. се роди дете с ДНК на 3 души. Тази техника е създадена, за да помогне на родителите да имат дете, без да предават генетични заболявания. В този случай от 2016 г. майката е имала синдром на Leigh, разстройство, което засяга развитието на нервната система.

През 2019 г. се роди още едно здраво бебе с подобна техника. В този случай майката е имала няколко неуспешни опита за ин витро оплождане. Така лекарите премахнали ДНК от донорската яйцеклетка, която след това била заменена с яйцеклетката на майката. След това била оплодена и прехвърлена в майката.

2. Рентгеново зрение за извършване на операция

Главният изпълнителен директор на Augmedics се вдъхнови от идея за супергерой. Той смяташе, че би било страхотно лекарите да имат рентгеново зрение по време на процедурите, така че те създадоха очила, които използват виртуална реалност, за да превърнат CT сканирането на пациентите в 3-D визуални изображения.
Това помага на хирурга да вижда вътре в тялото на пациента, без да е необходимо да отклонява поглед, за да провери сканирането на околните монитори. Някои болници вече започнаха да го използват.

3. Високотехнологичен учител-робот за деца

Учителите създадоха ABii, учител-робот, който помага на децата да учат, като се адаптира към учебните навици на всеки ученик. Преподава уроци, разрешава проблеми и когато е необходимо, дава почивки. Това мотивира децата да научат повече и може да се използва в класните стаи и у дома.

4. Дрехи от е-текстил

Учените се стремят да създадат плат, който ще засича движение и в крайна сметка ще даде на хората повече информация за техните упражнения и постижения по време на техните тренировки. Те всъщност направиха това, като използваха различни видове текстилни влакна, комбинирани с функционални влакна, които усещат натиск от човека, който ги носи.

Въпреки че се опитват да интегрират екрани върху дрехите, в момента те просто са създали специална тъкан, която може да усети движенията на човек само с едно докосване. Изследванията показват, че тези дрехи могат да определят дали човек прави определени упражнения или просто ходи или седи. Но засега изследователите са разработили няколко прототипа, като жилетка, ръкавици и чорапи.

5. Летящо такси

В Индия е в ход проект, който ще свърже градовете с нов вид транспорт, летящо такси. То ще превозва хората чрез кабинки без шофьор, които са свързани с въжена линия над градове и улици. Целта е да се решат проблемите с трафика.

Засега пилотният проект има планирани 16 станции с кабинки, които могат да приемат до 5 пътници. Въпреки че може да отнеме известно време за реализиране на проекта, много бизнеси искат да вземат участие в него, дори ако това означава възстановяване на инвестициите им след 25 години.

6. Истинско наметало-невидимка

Това ново изобретение от Канада ще бъде най-близкото до мантията на невидимостта на Хари Потър. Въпреки че засега това е просто щит за невидимост, в крайна сметка то ще може да скрие не само човек, но и превозни средства.

Материалът, използван за създаването на този прототип, прави обекта невидим благодарение на различни спектри и един от тях е терминалният вид. Светлината, която идва отстрани и навън от средата, огъва обектите и ги кара да изглеждат така, сякаш изобщо ги няма. Дори камерите със сензор за отопление няма да могат да проникнат през материала.

7. Слушалки, които могат да превеждат за миг

Един от най-практичните инструменти за превод е изобретен наскоро. Слушалки, които отговарят на целта за премахване на езиковите бариери. Те превеждат разговорите, независимо дали говорите с един човек или в група.

Тези слушалки ще слушат някой, който говори близо до вас, и ще превеждат на езика, който предпочитате. Той може да засича разговори, които са на разстояние до 8 фута, и досега може да превежда 20 езика с 42 диалекта.

8. Слънчеви пътни платна

Някои изобретатели се опитват да спасят околната среда, като създават екологични изобретения, а един от тях са пътищата със слънчева енергия. Това са слънчеви панели, които могат да се използват за асфалтиране на тротоари, алеи, пътища или всяка друга повърхност, която е предназначена за ходене.

Тези панели могат да бъдат програмирани не само за маркиране на път, но и за показване на конкретна маркировка. Освен това те могат да генерират достатъчно топлина, за да направят пътищата по-безопасни през зимата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay