Видинска легенда вдъхновява „Змей закрилник“ от Симона Панова

В крепостта „Баба Вида“ се води решителна битка между змейове, лами и самодиви

Видинска легенда вдъхновява  „Змей закрилник“ от Симона Панова

Съвсем не е случайно, че "Баба Вида" е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България, играла едновременно роля на отбранително съоръжение и на владетелска обител. В стените на този величествен паметник от родното минало се крие истинска магия и шеметният дебютен роман от родената във Видин Симона Панова ще ви я разкрие!

Вдъхновен от някои от най-красивите български легенди и предания, "Змей закрилник" ще направи читателите част от вихрена история, в която странстват доблестни и коварни митични същества, смели и борбени царкини и тайнствени самодиви. История, в която предания и легенди се преплитат с аромат на липи и вълшебство.

Един град, древен като Дунава. И легенда, стара колкото света, която оживява отново...

Изминало е хилядолетие, откакто кулите на "Баба Вида" разпростират сянката си над китния Видин. Но тяхната господарка – Вида – все още е там, за да го брани. 

Някога царкинята е започнала да линее заради любовта на змея Пламен. Тогава тя решила  да го подлъже с измама и да го вгради в основите на крепостта си, за да закриля любимия ѝ град завинаги. С последния си дъх младият змей проклина нея и сестрите ѝ никога да не намерят покой. 

Днес Вида е  нащрек и готова за битка. Защото в нощта, бележеща изтичането на хиляда години, змеят има шанс да се освободи, ако друг заеме мястото му… 

А няколко видински деца ще се окажат насред истинска буря, в която змейове, лами и самодиви плетат заговори и интриги, а във всяка усмивка се крие предателство.

Легендата разказва, че няма нищо по-сигурно от крепост, пазена от "Змей закрилник", и че когато змей те обича, линееш, без значение дали отвръщаш на симпатиите му. Но когато на карта са заложени животът на смъртните и съдбата на един град, древен като Дунава, не ти остава нищо друго освен да се изправиш срещу всяко древно проклятие, за да спасиш това, което обичаш.

Мащабна и смела в замисъла си, "Змей закрилник" от Симона Панова тъче дръзка и необикновена история, в която ще срещнете познати мотиви от  българския фолклор, но и оригинални и интересни герои, които ще покорят сърцата ви.

Видинска легенда вдъхновява  „Змей закрилник“ от Симона Панова

Симона Панова е родена през 1992 година във Видин. Израстнала е край Дунава, из величествените сенки на "Баба Вида” и приказните улички на "Калето". Оттогава обожава легендите. Прекарвa осем години във Великобритания, където завършвa университета в Ланкастър със специалност "Реклама и маркетинг” и работи на различни административни длъжности. Но зовът на родния град се оказва по-силен и със своя роман тя показва огромната си обич към него.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay