Признаци на манипулация и какво да правите, ако ви се случва?

Признаци на манипулация и какво да правите, ако ви се случва?
Pexels

Когато искате нещо в една връзка, добре е да проявите честност. Въпреки това, ако вашият партньор не може да бъде директен, той може да премине в поведение на манипулация, за да ви накара да направите това, което иска.

Когато някой, когото обичате, ви манипулира емоционално, той по същество подкопава връзката чрез поредица от експлоататорски тактики, за да придобие контрол и да повлияе на избора ви. В най-лошия случай може да ви манипулира до точка, в която вече не се разпознавате. 

Какво е манипулация?

Манипулацията е актът на целенасочено упражняване на психологически контрол върху индивид за лична изгода. Манипулацията по своята същност е несправедлива и, макар и често фина и непряка, тя може да бъде и много ясна.

Поради своята двусмисленост, манипулацията може да бъде хлъзгава концепция, за да се хванете, защото съществува в спектър. От по-малко екстремна страна, вероятно ще изпитате объркване, тъй като животът ви е фино пренареден, за да съответства на предпочитанията на партньора ви. В най-екстремния си край, манипулацията придобива тъмен, коварен тон, ако те скрито ви тласкат към конкретен резултат. В този процес може да загубите чувството си за себе си, което ви пречи да разпознаете психологическата дезориентация.

Манипулацията от вашия партньор може да приеме формата на ненужни лъжи, груби коментари, прикрити като шеги, и общи несъответствия с това, което казват сякаш променят фактите в определени истории, за да изглеждат по-добре и да повлияят на начина, по който ги възприемате. Изключително важно е да бъдете нащрек за открити тактики за манипулиране, които включват засрамване, обвиняване и избягване на лична отговорност.

Етапи на манипулация.

Има няколко често срещани типа или етапа на манипулация, които трябва да знаете. За какво да внимавате и как тези поведения могат да ескалират:

  • Интензивни прояви на привързаност – неща като любовни бомбардировки, харизма и чар, силно ласкателство и екстравагантни подаръци – за спечелване на доверието ви и установяване на контрол и емоционална зависимост. След като свикнете с ласкателствата, един ден ще бъдете съборени от пиедестала си, което ви оставя уязвими да правите всичко необходимо, за да си върнете доброто им благоволение. Може да повярвате, че вие ​​сте проблемът и да не забележите неуважението.
  • Когато изразите притеснения относно поведението им, те ви карат да се чувствате несигурни относно истинските си чувства. Да приемем, че вашият партньор е искал да се премести при вас като важен момент. Но когато договорът ви за наем изтече и започнете да търсите апартаменти, те ви казват, че никога не са се съгласявали да предприемат такава голяма стъпка, карат ви да се чувствате зле и водят разговора по начин, по който поставяте под въпрос реалността си. 
  • С напредването на манипулацията манипулаторът може да използва фини критики, ревниви предложения и други контролиращи опити, за да ви изолира от близките, за да упражни контрол. Това в крайна сметка може да прерасне в емоционално изнудване, принуда и дори физическо насилие.
  • Важно е да се отбележи, че не всички прояви на любов и привързаност са по своята същност манипулативни. Освен това не всички взаимоотношения включват манипулация и не всички манипулатори следват точно тези етапи. Манипулацията обаче е сериозен проблем, защото вашият партньор контролира вашите действия и решения без вашето съгласие. И когато чувствате, че не можете да се доверите на себе си, няма да слушате инстинкта си, което може да ви потопи по-дълбоко в токсичното партньорство.

    Признаци, че сте манипулирани:

    За да разпознаете бързо манипулативното поведение, препоръчваме да се доверите на близък приятел или да говорите с терапевт, за да следите потенциалните манипулативни модели. Но преди всичко е добре да си водите дневник веднага щом разберете, че нещо не е наред.

    Доверете се на инстинкта си, когато се чувствате манипулирани, и след това пишете за преживяването в дневник. Воденето на дневник е страхотен начин да постигнете обективност особено когато можете обективно да оцените моделите, които сте записали в дневник с течение на времето. В рамките на седмица или две вероятно ще откриете модели, които ви помагат обективно да забележите дали сте в средата на манипулативни стратегии или не.

    Ето някои признаци на манипулация, които вероятно ще присъстват във връзката ви:

    1. Вие не сте напълно себе си около него.

    Чувствате се сякаш ходите по яйчени черупки. Ако се страхувате да не предизвикате гнева или недоволството на партньора си и постоянно се наблюдавате около него, може да си имате работа с манипулативен партньор.

    2. Чувствате нужда да се извините за всичко. 

    Може да се чувствате така, сякаш трябва постоянно да се извинявате за действията си, защото никога не знаете от какво ще се разстрои партньорът ви. Ако поемате отговорност, дори когато не сте в грешка, това показва по-голям проблем. Ако забележите желанието или натиска постоянно да оправдавате всяко голямо или малко решение, това може да е знак, че сте манипулирани.

    3. Очакванията ви се струват твърде високи.

    Нормално е да искате вашият партньор да се покаже за вас така, както се надявате. Ако обаче сте във връзка с елементи на манипулация, ще се случи обратното. Вместо това, може да започнете да таите съмнения, чудейки се дали очакванията ви са твърде високи. Вашият манипулиращ партньор може да ви накара да почувствате, че вашите нужди са твърде големи и нереалистични, което може да ви накара да изразявате по-малко и да игнорирате това, което ви интересува. 

    Например, може би искате да отпразнувате рождения си ден на специално място, но вашият партньор е твърде погълнат от работа, за да изпълни молбата ви. Вместо да мислят как могат да направят деня ви специален, те може да го обърнат, като минимизират чувствата ви. Крайният резултат е, че оттегляте искането и вярвате, че е твърде много. 

    Техните манипулативни думи може да звучат така: "Не мога да повярвам, че ме стресираш толкова за рождения си ден, когато имам толкова много задължения на гърба си. Ако наистина ме обичаше, щеше да оцениш всичко, което вече правя за теб и да не се фокусираш върху един ден..."

    4. Губиш общността си.

    Ако се чувствате изолирани от приятелите и семейството си заради партньора си, това е индикатор, че нещо не е наред. Вашият партньор не трябва да контролира с кого се виждате, кога го виждате или активно да се опитва да ви попречи да прекарвате време с хора. При здрави взаимоотношения те искат да бъдат част от вътрешния ви кръг. 

    От друга страна, те могат да използват вашите приятели и семейство срещу вас, ако са манипулативни. Могат да очароват вашите близки с намерението да ги привлекат на своя страна. Ако се опитате да разрешите конфликт или да ги оставите, те може да накарат вътрешния ви кръг да ви убеди да дадете още един шанс на партньора си. 

    5. Вашата стойност е най-ниска за всички времена. 

    Когато ви манипулират, няма място за това, което искате във връзката. Започвате да се чудите дали сте достойни и обичани; сякаш самочувствието ви е размазано. Всичко зависи от вашия партньор, неговите нужди, желания и това, което му е удобно да даде. След известно време може да почувствате, че нищо, което ви интересува, няма значение – дори вие самите. 

    Той може да използва вашата история, страхове и несигурност срещу вас, за да ви събори и да създаде култура на съзависимост чрез тактики за емоционална манипулация като пренебрегване.

    Тази често срещана манипулативна тактика идва с фрази като: "Късметлия си, че те обичам толкова много, когато си натрупала толкова излишни килограми. Не се притеснявай, обичам те точно такава, каквато си.”

    6. Връзката има двоен стандарт. 

    Чувствате се така, сякаш има два набора от правила – един за вас и един за човека, с когото излизате. От негова гледна точка той не може да направи нищо лошо. Ако направи нещо, което наранява чувствата ви, това е заради причина X, така че трябва да се отпуснете малко. 

    Когато кажете "не", те не зачитат вашата граница и се опитват да ви накарат да промените решението си. Те изискват да обърнете внимание на техните наклонности и нужди, но постоянно пренебрегват вашите. Когато споменавате нещо, което те са направили, за да ви наранят в миналото, те го обръщат обратно срещу вас, за да избягат от отговорност. 

    7. Всичко опира до тях и техните нужди.

    Манипулативните хора са склонни да монополизират разговорите – рядко става въпрос за вас, а когато е така, или чувствате, че не ви слушат наистина, или по някакъв начин намират начин да насочат разговора обратно към себе си.

    Манипулативното поведение не се случва само романтично; тези качества могат да се появят и в приятелствата. Манипулативните приятели може винаги да искат да бъдат отговорни или да искат да контролират с кого друг излизате, или да ви накарат да се чувствате зависими от тях. Друг признак на манипулация може да бъде, когато приятелят наистина се свързва с вас само когато има нужда или иска нещо от вас. 

    8. Връзката е наклонена в тяхна полза. 

    Всичко зависи от вашия партньор и неговите нива на комфорт. Ако поискате от тях повече, отколкото искат да ви дадат, те се съпротивляват и отклоняват всеки опит за конструктивен разговор. Чувствате се така, сякаш непрекъснато правите жертви или компромиси, за да угодите на манипулатора, но не получавате нищо в замяна. Връзката изглежда едностранчива, оставяйки ви да се чувствате изцедени и изтощени.

    Често използвани фрази, които манипулаторите използват: 

    Манипулативните фрази обикновено са съсредоточени върху привличането на конкретна реакция от вас, избягването на вината и карането ви да се чувствате зле, защото показвате нуждите си в една връзка. Ето няколко примера: 

    • Това не е моя вина. Ти ме накара да направя това
    • Твърде чувствителна си 
    • Не знам защо ме търпиш, може би ти е по-добре сама
    • Не преувеличавай, това не се случи. Ето какво наистина се случи…
    • Казах, че съжалявам, просто го зарежи вече. Всичко е в миналото 
    • Не разбирам защо не пускаш това, прекаляваш 
    • Ако наистина ме обичаше, нямаше да ме молиш да го направя 
    • След всичко, което направих за теб…
    • Съжалявам, че се чувстваш така

    Здравите взаимоотношения се основават на взаимна любов, уважение и доверие. Когато манипулацията е на лице, тези основни принципи не могат да съществуват, защото манипулаторът отнема това, което ви прави уникални: вашата автономност и личност. Те не ви виждат такъв какъвто сте, а какъвто искат да бъдете. Това не е любов. 

    Ако сте манипулирани от партньора си, добрата новина е, че можете да си върнете контрола, като правите това, което е най-добро за вас. Без значение какво, вие заслужавате да бъдете с някого, където вашите мисли, чувства, избори и граници са не само толерирани, но и търсени и одобрявани.

    0 0
    Харесва ли ви тази статия?
    Коментари
    Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
    Jenite.bg в мрежата
    365 спокойни дни.
    Защото всичко е по план!
    Вашият персонален
    календар.
    Към календара
    Специални оферти
    Реклама от 3Bay