Първата европейска младежка олимпиада по информатика ще бъде проведена в България

Тя е с автоматично оценяване, което ще представя класирането на участниците в реално време

Първата европейска младежка олимпиада по информатика ще бъде проведена в България

Общо 23 европейски държави и 96 състезатели ще обедини EJOI – Първата европейска младежка олимпиада по информатика, която ще бъде проведена у нас от 7 до 13 септември. Олимпиадата, предоставяща възможност за подготовка и участие на състезатели до 15.5 -годишна възраст е инициирана от проф. Красимир Манев, СООПН и Бисерка Йовчева – създател на шуменската школа по информатика "А и Б" в отговор на необходимостта от специалисти в Европа и тяхното своевременно развитие в областта. "Тъй като азиатските държави имат изключителен подем в областта на информатиката, необходимостта от такова събитие в Европа е изключително голяма. Европейската младежка олимпиада по информатика цели да покаже възможностите на младите състезатели по информатика и перспективата за подготовката им в най-ранна възраст", коментира проф. Манев.

Интересното за тази олимпиада е, че е с автоматично оценяване, което ще представя класирането на участниците в реално време, подобно на спортните състезания", коментира Алексей Христов, председател на СООПН.

"Международната олимпиада по информатика също започва в Правец през 1989г. Такъв тип събитие е важно не само за състезателите, но и за популяризирането на програмирането сред учениците и родителите, които биха записали децата си на курс по математика или информатика. Програмиране може да бъде преподавано още в детската градина. ", разказва Елена Маринова, управител на Musala Soft и член на Съвета на развитие на СООПН.

Първата европейска младежка олимпиада по информатика ще бъде проведена в България

Наскоро България беше и домакин на Младежката Балканска олимпиада по математика, която се проведе във Варна от 24 до 27 юни. Резултатите са един златен, единадесет сребърни и шест бронзови медала за българските отбори. Традиционното успешно представяне беше продължено от отбор Bulgaria A, който представи страната с 6 медала - 1 златен и 5 сребърни. Отборът завърши втори в цялостното класиране, а допълнителните отбори - Bulgaria B и Bulgaria C завършиха съответно пети (5 сребърни и 1 бронзов медали) и десети (5 бронзови и 1 сребърен).

В Балканското състезание участие взеха над 100 ученици от Балканските и няколко гост държави, в последните в които се включват допълнителните ни отбори - Bulgaria B и Bulgaria C.

През изминалата година олимпийските отбори по природни науки са завоювали общо 9 златни медала, 27 сребърни медала, 37 бронзови медала по време на световните олимпиади и най-престижни състезания.

Първата европейска младежка олимпиада по информатика ще бъде проведена в България

Победите за отборите през 2016г. в най-големите международните олимпиади са следните:

Международна олимпиада по математика: 3 сребърни и 3 бронзови медала;

Международна олимпиада по информатика: 1 златен и 2 сребърни медала, като в момента българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал;

Международна олимпиада по лингвистика: 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала;

Международна олимпиада по биология: 1 сребърен и 2 бронзови медала;

Международна олимпиада по химия: 4 бронзови медала;

Международна олимпиада по физика: 1 сребърен и 3 бронзови медала;

Международна олимпиада по астрономия: 1 златен (и абсолютен първенец Бойко Борисов), 2 сребърни и 4 бронзови медала.

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация "Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 726 медала - 132 златни, 244 сребърни и 350 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

 

Станете част от JenIte.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay