Доматеното ризото е италианско ястие, което се приготвя с ориз Арборио, зеленчуков бульон, лук, чесън, бяло вино и домати. Ризотото се готви, като се добавят постепенно части от бульона към ориза, като той се разбърква постоянно. Това дава на ризотото характерната му плътна и кремообразна консистенция.
Когато ризотото е почти готово, се добавят нарязаните домати и пармезана.
Може да се сервира както като основно ястие, така и като гарнитура към месо или риба.
Необходими продукти:
1 глава лук, нарязана на дребно
2 скилидки чесън, накълцани на дребно
1 чаша ориз Арборио
1/2 чаша бяло вино
3 чаши зеленчуков бульон
1/2 чаша настърган пармезан
1/2 чаша пресни домати, нарязани
2 с.л. масло
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото в тиган на средна температура. Добавете лука и чесъна и гответе, докато лука омекне, около 3 минути.
Добавете ориза и гответе, докато оризът стане прозрачен, около 2 минути.
Добавете бялото вино и гответе, докато почти цялото вино се абсорбира.
Прибавете зеленчуковия бульон, като прибавяте по малко и разбърквате. Гответе, докато почти целият бульон се абсорбира преди да добавите следващата чаша.
Когато ризотото е готово (около 20 минути след като сте започнали да добавяте бульона), добавете нарязаните домати, пармезана, солта и черния пипер. Разбъркайте добре и продължете да готвите още няколко минути.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |