Рецепта за доматено ризото

Рецепта за доматено ризото
Pexels

Доматеното ризото е италианско ястие, което се приготвя с ориз Арборио, зеленчуков бульон, лук, чесън, бяло вино и домати. Ризотото се готви, като се добавят постепенно части от бульона към ориза, като той се разбърква постоянно. Това дава на ризотото характерната му плътна и кремообразна консистенция. 

Когато ризотото е почти готово, се добавят нарязаните домати и пармезана. 

Може да се сервира както като основно ястие, така и като гарнитура към месо или риба. 

Необходими продукти:

1 глава лук, нарязана на дребно

2 скилидки чесън, накълцани на дребно

1 чаша ориз Арборио

1/2 чаша бяло вино

3 чаши зеленчуков бульон

1/2 чаша настърган пармезан

1/2 чаша пресни домати, нарязани 

2 с.л. масло

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте маслото в тиган на средна температура. Добавете лука и чесъна и гответе, докато лука омекне, около 3 минути.

Добавете ориза и гответе, докато оризът стане прозрачен, около 2 минути.

Добавете бялото вино и гответе, докато почти цялото вино се абсорбира.

Прибавете зеленчуковия бульон, като прибавяте по малко и разбърквате. Гответе, докато почти целият бульон се абсорбира преди да добавите следващата чаша.

Когато ризотото е готово (около 20 минути след като сте започнали да добавяте бульона), добавете нарязаните домати, пармезана, солта и черния пипер. Разбъркайте добре и продължете да готвите още няколко минути.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay