Вкусно: Приготвяме телешко къри Масаман

Комбинация между тайландска, индийска и малайзийска кухня, това леко сладко къри включва крехко задушено телешко месо, картофи и лук, задушени в богато подправен, ароматен кокосов бульон. Сервирано върху ориз, няма нищо по-засищащо и вкусно ястие. 

Масаман е сладко, меко къри. Въпреки че е известно като тайландско къри, то е силно повлияно от индийската и малайзийската кухня, така че съдържа подправките, които се срещат в индийското къри, както и типични съставки за тайландско къри, като галангал, лимонова трева и рибен сос.

От всички видове къри, Масаман е най-сладкото и меко къри. Повечето подправки не са пикантни, така че като цяло ястието не е особено пикантно. 

Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

2 с.л. олио

700 грама телешко

2 консерви кокосово мляко

1/4 ч. Масаман къри паста

2 скилидки чесън

2 с.л. джинджифил

1 канелена пръчка

1 звездичка анасон

сол и черен пипер

2 картофа

1 глава лук

2 с.л. рибен сос

1 с.л. кафява захар

варен ориз

1 ч. печени фъстъци

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера загрейте олиото. Телешкото месо се овкусява от двете страни със сол и черен пипер. Запържете го, като го обръщате от време на време, докато покафенее, 8 до 10 минути. Прехвърлете в чиния. Оставете да изстине, след което нарежете на кубчета.

Отворете 1 кутия кокосово мляко и загребете 1/2 чаша кокосова мазнина отгоре. Добавете мазнината в тенджерата, заедно с къри пастата, чесъна и джинджифила. Гответе, като разбърквате от време на време, около 2-3 минути. Върнете месото в тенджерата. Добавете останалото кокосово мляко, канелата, анасона и достатъчно вода, за да покрие месото. Оставете да къкри на среден огън, след това намалете котлона, покрийте с капак и оставете да къкри, докато телешкото започне да омеква, около 75 минути.

Добавете картофите, лука, рибния сос, кафявата захар и останалата 1 кутия кокосово мляко. (Ако няма достатъчно течност, добавете още вода). Оставете да къкри, докато месото и картофите омекнат и сосът се намали с около една четвърт и леко се сгъсти, 30 до 45 минути. 

Сервирайте с варен ориз и поръсете с фъстъци. 

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay