Ако си падате по кулинарните експерименти и обичате да опитвате нови вкусове, със сигурност след като прочетете тази рецепта за източното ястие тахини, ще се втурнете към кухнята.
Тахини всъщност представлява сусамова паста, получена от запечени белени сусамови семена. Среща се предимно в източните кухни, където се използва за овкусяване на салати или дюнери, както и за гарнитура на много основни ястия. В Турция пък е основна съставка в приготвянето на вкусен десерт в комбинацията с гроздова меласа.
Може да се овкусява по различни начини, в зависимост от предпочитанията ви.
Ние решихме да се спрем на оригиналната рецепта за приготвянето на традиционно тахини, която всъщност се оказа доста лесна за изпълнение в домашни условия.
Нужните продукти:
3 ч.ч. сусамови семена
1 ч.ч. зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 300 градуса.
Изсипете сусамовите семена в тава и ги поставете вътре за около 10 минути, докато се запекат.
След това ги извадете от фурната и с помощта на шпатула внимателно ги разбъркайте. Изчакайте да се охладят за 20 минути.
Изсипете запечените семена в чопър, заедно със зехтина и след това разбъркайте микса в продължение на 2 минути.
Целта е да се получи гъста консистенция, която да използвате като сос за салата.
Тахини се съхранява в хладилник и запазва годността си за три месеца.
4 | 0 |