Грешки при презентирането пред публика

Вниманието на аудиторията е единствената ви цел. Не сложните реплики, нито засуканите понятия, които си мислите, че ще направят презентацията ви привлекателна и интересна.

Грешки при презентирането пред публика

Представете си, че ви предстои презентация пред публика. Няма значение по какъв повод - дали ще правите равносметка на свършеното през изминалата година, или ще представяте своята компания или определен продукт на произволна аудитория.

Часове наред вие пишете, триете, отново пишете и накрая пренаписвате своята реч. Изготвяте презентация с помощта на редица помагала и онлайн самоучители, дори малко се престаравате. Но забравяте най-важното - личните си ораторски умения.

Вниманието на аудиторията е единствената ви цел. Не сложните реплики, нито засуканите понятия, които си мислите, че ще направят презентацията ви привлекателна и интересна. Съберат ли се няколко десетки души на едно място, тяхното внимание много трудно може да бъде привлечено. Като прибавим към този факт и отегчението, което високопарната ви реч ще предизвика, определено е необходимо да посочим няколко най-често допускани грешки при презентиране пред публика.

Ъъъ
Това са онези звуци, които издавате, докато търсите мисълта си в дълбините на своята глава. Подредете изреченията си - нека бъдат точни и кратки. Опитайте се преди да излезете пред публика да си изготвите план, по който ще протече презентацията ви. Мислено си отбележете всички точки, които ще разясните на своите слушатели. Така ще запомните кое след кое следва. Ако пък удължавате последната гласна на всяка изречена дума, се поупражнявайте сами вкъщи, за да се отървете от този вреден и дразнещ навик.

В смисъл
Да предположим, че вашата аудитория е поне със среден коефициент на интелигентност и е в състояние да възприеме свързан текст. Тогава не е необходимо да казвате "в смисъл” на всяко изречение, опитвайки се да разясните какво точно сте имали предвид. Достатъчно е да покажете своята презентация и да обясните с думи прости всяка точка от нея. Не прекалявайте с поясненията, защото бързо ще се простите с интереса на отсрещната страна.

Обезпаразитяване
Горните две грешки обикновено си правят компания с други излишни и паразитни междуметия като "междувпрочем”, "значи”, "помеждудругото”, "нали”, "става на въпрос”, "такова”. Не само, че ще отегчите, дори вбесите аудиторията, а и ще се изказвате погрешно. Избягвайте употребата на думи, които не са натоварени с конкретно значение, а отново наваксват окопите в мисълта ви.

Плоски шеги
Един от най-сигурните начини да приковете вниманието на публиката е чрез хумор. Ако владеете умението да разсмивате околните, то най-вероятно ролята на оратор ще ви пасне идеално. И тук идва голямото, мрачно и тъжно НО: в случай, че не сте от забавния тип хора, просто недейте. Напъните за шеговити реплики тип "Къци Вапцаров” ще ви изиграят много лоша шега. Аудиторията може и да започне да се смее, но не на хитроумието ви, а на самите вас.

Неадекватност
Независимо с каква цел сте застанали пред хората в залата, не ги подценявайте! Опитайте се да избягате от онзи назидателен тон, присъщ на повечето професионалисти в някаква сфера. Също така не показвайте отегчението си, че трябва за пореден път да обясните нещо тооолкова елементарно. И не на последно място: никой не се вълнува, че точно вие сте излезли отпред. Съответно, притеснението ви е меко казано излишно. С две думи, контролирайте емоциите си, колкото и необуздани да са те. Все пак няма да изнасяте концерт, нито ще правите някакви свръхтрудни трикове от сорта на гълтане на огън или ножове. Излизате пред всички, говорите в рамките на няколко минути, сядате си. Не е толкова страшно, нали? А, и като стана дума за време...

Разточителство
Времето е пари, така че не го губете. Изградете презентацията си така, че представянето ѝ да не отнема повече от 5, максимум 10 минути. Освен ако не сте гост лектор на някой семинар, не можете да си позволите да ангажирате вниманието на хората за повече време. Ако пък темата развълнува присъстващите и изникнат допълнителни въпроси и коментари - още по-добре. В такъв случай със сигурност сте постигнали целта си. И съзнанието на своите слушатели.

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



17
Не е посочен 31.10.2012|19:53
Според мен всичко опира до добрата подготовка и най-вече до способността на човек да импровизира. Ораторството не е качествено дадено на всеки, но е възможно да се отренира. Аз винаги преди излизане пред публика правя сухи тренироки пред огледалото. ;)
16
Не е посочен 31.10.2012|13:57
Да, но межеш да тренираш и да изгладиш грешките!
15
Не е посочен 31.10.2012|13:54
Така и мен! Много са вредни за един оратор. Но всичко идва с практиката все пак:)
14
Не е посочен 31.10.2012|13:54
Моята по литература направо ги изкорени, като за всяко "нали" пишеше 2-ка :)
13
Не е посочен 31.10.2012|13:53
Това наистина си е цяло изкуство, аз лично не го владея, но страшно се възхищавам на хората, които умеят да правят обществени презентации с вкус, чувство за хумор и поднасяйки много полезна информация.
12
Не е посочен 31.10.2012|13:52
А бе никога не се знае;) Прочети си го ако случайно те принудят!
11
Не е посочен 31.10.2012|13:49
Факт. Не всеки става за оратор определено:)
10
Не е посочен 31.10.2012|13:49
хич не обичам такива презентации , цялото внимание да е върху мен .
9
Не е посочен 31.10.2012|13:49
Това с неадекватността ми е най-омразно - виден пример са преподаватели в университета, които за пореден път разказват тооолкова скучния си материал на поредните студентчета. Сори, ама ако не ви устройва - вратата и напред :)
8
Не е посочен 31.10.2012|13:48
Паразитните думички, ъ-кането, и объркаността са най-голямата грешка за мен. Всичко друго е някакс и простимо.
7
Не е посочен 31.10.2012|13:47
Много полезни съвети. Наистина една по-кратка, но ясна презентация е напълно достатъчна - много мразя някой да ми говори насреща, само защото обича да слуша гласа си. Бавното говорене също е важно. Бързането и припряността са показател, че човека е нервак, несигурен и иска да се отърве по-скоро от проблема. Но пък и прекаленото разтягане никак не е добре. И да, моля ви се, ако виждате че нямате особено добро чувство за хумор - НАДЕЙТЕ :) Къци ни стига! :)
6
Не е посочен 31.10.2012|12:07
Това си е талант, който не всеки има!
5
Не е посочен 31.10.2012|11:56
За щастие не ми се налага да говоря пред голяма публика, много се притеснявам!
4
Не е посочен 31.10.2012|11:28
Много често изречението започва със значи , и така, начи и т.н , тези грешки ги откриваше още учителката ни по география в 8-ми клас и се опитваше да ги изкорени.
3
Не е посочен 31.10.2012|09:38
страхотни съвети,които биха били полезни на всеки човек,на който се наложи да прави презентация!според мен най-важното е да се отпусне и да не се притеснява,след това всичко ще си дойде по местата
2
Не е посочен 31.10.2012|09:30
Паузите са много обезпокоителни. За да се отпусне един презентиращ човек, той трябва отвреме навреме да пуска по някоя и друга смешка, за да се отпусне и аудиторията.
1
Не е посочен 31.10.2012|09:15
от всичко най-много ме дразнят паразитите,клишетата и плоските шеги!според мен всеки презентиращ трябва да се постарае да се изчисти от подобни неща!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay