Какво представлява черният ориз и защо трябва да го включите в диетата си

Какво представлява черният ориз и защо трябва да го включите в диетата си

Оризът е основен продукт в кулинарията и има доста различни видове ориз. Всички познаваме обикновения бял ориз, ориза Арборио, див ориз и т.н. Всеки от тези сортове ориз има различен вкусов профил и множество хранителни ползи, често пренебрегваният черен ориз също има какво да предложи. Терминът черен ориз всъщност обхваща редица различни видове ориз, които имат безброй ползи за здравето и кулинарни приложения.

Какво е черен ориз?

Черният ориз всъщност е набор от видове ориз, който включва индонезийски черен ориз, филипински черен ориз балатинау, черен лепкав ориз пирурутонг и черен ориз от тайландски жасмин. Това е среднозърнест ориз, който произхожда от Китай и други части на Азия преди около 10 000 години. Получава другото си общоприето име – забранен ориз – защото някога е бил запазен само за китайския император, за да осигури здравето и дълголетието му, и е бил забранен за всички останали. Днес можете да намерите черен ориз в местния супермаркет.

Това, което отличава черния ориз от други подобни зърна, очевидно е неговият оттенък, който всъщност е причинен от генна мутация. Въпреки че изглежда черен, когато е суров, той всъщност придобива наситено лилав цвят, след като е сготвен. Този цвят идва от антоцианините, намиращи се в обвивката на триците на зърното или в най-външния слой. Тези химични съединения, които са същите пигменти, отговорни за цвета на патладжаните, боровинките и гроздето, могат да изглеждат червени, лилави, сини или черни, в зависимост от тяхното pH.

Някои сортове ориз са по-хранителни от други и както вярвали китайците преди хиляди години, черният ориз е близо до върха в списъка със здравословни видове ориз. Всъщност той има повече фибри и протеини от червения, кафявия или белия ориз и съдържа гореспоменатите антоцианини.

Ето защо е добре да го включите в менюто си:

1. Черният ориз е добър източник на протеини и желязо

100 грама черен ориз съдържа малко под 9 грама протеин. За сравнение, същото количество кафяв ориз съдържа само 7 грама протеин. Черният ориз също е солиден източник на желязо (осигурява около 2,4 милиграма на порция), което помага за пренасянето на кислорода в тялото ви.

2. Черният ориз е пълен с антиоксиданти

Черният ориз всъщност има най-висок общ антиоксидантен капацитет и активност от всеки сорт ориз. Това до голяма степен се дължи на съдържанието на антоцианини. Антиоксидантите като антоцианин помагат за защитата на клетките ви от оксидативен стрес, който е научно свързан с повишен риск от определени състояния, като сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и някои видове рак. Освен това проучване от 2015 г. установи, че антоцианинът специално може да предпази тялото от възпаление и някои форми на рак, включително рак на гърдата и колоректален рак.

3. Черният ориз подпомага здравето на сърцето

Да, яденето на черен ориз може да предложи на сърцето ви много ползи. Според проучване от 2019 г. флавоноидите, които са антиоксиданти, открити в черния ориз, могат да намалят риска от развитие и смърт от сърдечни заболявания. Освен това има някои ранни изследвания, които предполагат, че антоцианините могат да помогнат за подобряване на нивата на холестерола и триглицеридите, което е добре за здравето на сърцето.

4. Черният ориз е полезен за здравето на очите

Помните ли онези каротеноиди, които споменахме, които се намират в черния ориз? Два такива каротеноида - лутеин и зеаксантин - подобряват здравето на очите. По-конкретно, проучване от 2018 г. отбелязва, че тези съединения помагат за защитата на ретината, като филтрират увреждащите вълни от синята светлина. Допълнителни изследвания показват, че лутеинът и зеаксантинът могат да предпазят очите от свързана с възрастта дегенерация на макулата, която може да доведе до слепота.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay