Храни, които да избягвате през зимата

Храни, които да избягвате през зимата

Неслучайно различни специалисти по хранене и кулинари ни съветват да се храним само със сезонни продукти. През студените месеци голяма част от храната, която не е в сезон у нас се доставя от далечни страни. Този процес е много продължителен и това води до загуба на голяма част от хранителните свойства на продуктите. Да не говорим, че за да издържат по-дълго плодовете се берат още зелени и след това се обработват с различни препарати, които далеч не са полезни за здравето.

Днес ще ви покажем кои храни не е добре да консумирате през зимата, по не и в прекомерни количества.

Аспержи

Храни, които да избягвате през зимата

Най-доброто време да опитате аспержи е пролетта - техният естествен сезон. През зимата аспержите се изпращат на дълги разстояния от Перу или Китай. През този период не само вкусът и текстурата започват да избледняват, но и витамините изчезват. Това прави зеленчука по-малко хранителен за нас.

Пакетирани зелени салати

Зелените салати и миксове в пакет са предварително измити и предварително нарязани, за да се консумират лесно и бързо. Такова предварително измиване обаче може да увреди фибрите на салатите и да доведе до загуба на витамини в тях. В крайна сметка консумираме добре изглеждащ, но не толкова здравословен продукт. По-добре е да изчакате по-топлите сезони, за да ги купите прясно отгледани и разопаковани.

Горски плодове

Лятото е най-подходящото време за отглеждане на горски плодове. Ягодите са богати на витамин С, който укрепва колагена, а боровинките могат да помогнат за предотвратяване на рак на кожата и да засилят мозъчната активност. Но най-добре е да се консумират само местно отглеждани плодове. Тези, които се изпращат от много километри разстояние, няма да имат много вкус или хранителни вещества. Ако все пак искате да им се насладите, тогава можете да изберете замразени варианти.

Царевица на кочан

Царевицата расте само през лятото, затова кочаните, които намирате в местния супермаркет не са толкова пресни, колкото си мислите. Вместо това те могат да бъдат или замразени, или останали от предишното лято. Регионът, който може да бъде изключение тук е Флорида - там царевицата обикновено започва да зрее в края на януари.

Млечни продукти

Храни, които да избягвате през зимата

Някои млечни продукти като извара и мляко трябва да се консумират внимателно през зимата. Изварата може да увеличи отделянето на слуз от жлезите и може да повлияе на цялостното състояние на тялото. Хората, които вече имат кашлица или настинка, или страдат от астма, могат да влошат проблема, като го консумират. Това е така, защото млякото може да причини храчки.

Захар

Оказва се, че захарта може да предизвика депресивни настроения, особено през зимата. Приемът на захар задейства възпалителните процеси в тялото ви и намалява освобождаването на допамин, елемент, който играе роля в изпитванетоп на удоволствия. Зимата вече е доста мрачен сезон за мнозина и допълнителната консумация на добавени захари може да го влоши още повече.

Червено месо

Червеното месо е чудесен източник на протеини, които са необходими за укрепване на мускулите и метаболизма. Въпреки това, честа консумация от него може да причини концентрация на слуз в гърлото ви. По-добре е да изберете пиле или риба през този сезон.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay