Нужни ли са „Крайни мерки“?– Премиера на дебютния роман на Любомир П. Николов

Жертваме ли самоличността си, за да угодим на другите? В разсъждения за човешката душа и границите, които сами поставяме, премина премиерата на дългоочаквания първи роман на Любомир П. Николов.

Нужни ли са „Крайни мерки“?– Премиера на дебютния роман на Любомир П. Николов

На 30 юни(сряда) се проведе премиерата на дългоочаквания първи роман на Любомир П. Николов"Крайни мерки". Добре познат в жанра на краткия разказ като автор на сборниците"Щастливите хора", "Фламинго за обяд", "Натюрморт с мъже", "Слънчев бряг – код жълто", "Въжеиграчът Карой" и "Очи на сляп, език на болен", Николов за пръв път насочва перото си към по-дългата форма.

Нужни ли са „Крайни мерки“?– Премиера на дебютния роман на Любомир П. Николов

Представянето на романа се състоя от 19:00 часа в пространство "Мисия 23" (ул. "Мизия" 23) в София с участието на журналиста и радиоводещ Ива Дойчинова, писателя и главен редактор на изд. "Сиела" Захари Карабашлиев и актьора Пламен Славов.

Събитието откри Ива Дойчинова, като покани Захари Карабашлиев да приветства публиката от името на издателството. "Благодарим на Любо, че се довери на нашето издателство с този кратък, елегантен, ювелирен роман – започна Карабашлиев, а после се обърна директно към автора. – Ти остана верен на себе си и ни подари един роман разказ. Иначе казано тази позабравена форма – новелата, която аз толкова обичам, а е толкова пренебрегвана от днешния читател."

Нужни ли са „Крайни мерки“?– Премиера на дебютния роман на Любомир П. Николов

Откъс от "Крайни мерки" представи актьорът Пламен Славов, който умело улови многообразието на различните вътрешни гласове и личности, които съжителстват в ума на главния герой Воронов.

Втората половина от представянето премина под формата на разговор между Ива Дойчинова и самия Любомир Николов за света, който се създава, когато се счупи предишният, за странното спокойствие в повредената хармония и за крехкостта на предвидимия свят от вчера.

"Съвременният човек играе много роли. Направих си експеримент да разградя един човек, да го поставя в опасни ситуации и да имам свободата да наблюдавам това, което се случва. Хората, които жертват самоличността си, за да угодят на другите – това се среща все по-често в съвремието ни" – разкри философията зад романа Николов.

Определен от своя автор като "гротескова снимка на това, което представлява светът ни", романът получи от сцената похвалата и на своя отговорен редактор и създател на най-голямото читателско общество онлайн "Какво четеш..."Христо Блажев. "Героят сам по себе си е сборник с къси разкази", завърши срещата той.

Колко е лесно един човек да се превърне в чудовище? И къде е границата на нещата, които сме готови да направим в името на това, което обичаме?

За пореден път Любомир П. Николов намира необикновени герои за своята необикновена история. В един наглед невъзможен свят един мъж търси избавление за любимата си, но неусетно се превръща в експеримент в ръцете на съвременен доктор Франкенщайн.

Нужни ли са „Крайни мерки“?– Премиера на дебютния роман на Любомир П. Николов

"Крайни мерки" е красива, многопластова, неочаквана и хипнотично убедителна история от едно от най-талантливите български пера.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay