Как да готвите аспержи

Как да готвите аспержи

Аспержите трябва да са чести гости на вашата трапеза. С десетки начини да му се насладите и шепа начини да го приготвите, е трудно да се уморите от това здравословно изкушение. Ето всичко, което трябва да знаете как да готвите аспержи, включително как да ги приготвяте. 

Бързи факти за аспержите

Аспержите са били част от семейството на лука и чесъна, но сега са част от семейството на растенията Аспержи, което включва почти 3000 отделни вида.

Сортове аспержи

Докато най-разпространеният вид аспержи е зеленият сорт, може би сте виждали и белият сорт на пазара, той е с по-деликатен вкус, както и лилавият сорт, който е по-сладникав. Всеки сорт е хранителен и осигурява различни съотношения на витамини, минерали и антиоксиданти.

Как да ги избирате и съхранявате

Аспержите обикновено се продават през пролетта, когато са в сезон. Когато избирате пресни аспержи, трябва да търсите такива със заоблени стъбла, твърди и тънки със затворени, тъмно оцветени връхчета. Отрязаните краища не трябва да са твърди. Важно е да ползвате деликатния продукт в рамките на два дни след закупуването му, за да си осигурите най-добър вкус.

Причини да обичате аспержите:

  1. Имат ниско съдържание на калории и високо на хранителни вещества. Те са зеленчук без нишесте, а са богати на вода, фибри, витамини и минерали.
  2. Богати са на фибри, които поддържат доброто състояние на стомаха ви.
  3. Съдържат и огромно количество пребиотици, които храня добрите бактерии в червата.
  4. Подпомагат развитието на бременността.

Начини на приготвяне: Има много начини за готвенето им, но ако искате да запазите всичките им витамини, по-краткото време за готвене е най-добрият вариант.

Аспержи на пара: Измийте аспержите и премахнете краищата. Гответе ги на пара за 2-4 минути и после ги шокирайте с ледена вода. Подсушете ги и ги подправете със сол на вкус.

Печени аспержи. Печете за 10 минути в предварително загрята фурна до златисто предварително измитите, почистени и подправени със зехтин и сол аспержи.

Гриловани аспержи. Поставете предварително измитите и почистени аспержи в предварително загрят грил. Затворете грила и гответе 2-3 минути.

Бланширани аспержи. Подправете предварително измитите и почистени аспержи със зехтин и сол. Варете ги 2-3 минути и след това ги шокирайте в ледено студена вода.

Сотирани аспержи. Измийте, почистете и нарежете аспержите. Сотирайте парчетата аспержи в предварително загрят тиган със зехтин. Гответе до златисто, 3-5 минути. Подправете със сол на вкус преди да ги сервирате.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay