Панираните храни са изключително вкусни и не е задължително да съдържат месо, за да бъдат вкусни. Зелевите шницели не правят изключение. Покрито с хрупкава златистокафява галета и полято с пищен гъбен сос, тази вегетарианска алтернатива на класическия шницел е изключително вкусна.
Ето как да приготвите вкусни зелеви шницели:
Необходими продукти:
За гъбения сос:
6 с.л. зехтин
250 грама гъби
1 ч.л. сол
1 глава лук
1/4 ч. брашно
1/4 ч. бяло вино
2 ч. зеленчуков бульон
1 стръкче мащерка
1 ч.л. сос Уорчестър
1/2 ч.л. черен пипер
За шницела:
1 зелка
1 ч. брашно
5 яйца
2 ч.л. горчица
2 1/2 ч. галета
сол и черен пипер
1/4 ч. магданоз
олио, за пържене
Начин на приготвяне:
Загрейте 2 с.л. зхетин в дълбок тиган. Добавете гъбите и гответе, като разбърквате от време на време, докато покафенеят и омекнат, 12-15 минути. Подправете с 1/2 чаена лъжичка сол. Прехвърлете гъбите в чиния.
В същия тиган загрейте останалите останалите 4 супени лъжици зехтин. Добавете нарязания на ситно лук и 1/2 чаена лъжичка сол и запържете за 5-6 минути. Добавете брашното, за да се образува гъста паста. Добавете виното, след което добавете бульона, мащерката, соса Уорчестър и малко черен пипер. Оставете да заври, след това намалете силата на котлона и оставете да къкри, докато се сгъсти, 5 до 10 минути.
Върнете гъбите в тигана и гответе още 1-2 минути, докато пуснат аромата си.
Обелете външните листа на зелката. Разрежете зелката на две, след което нарежете всяка половина на 8 филийки.
Изсипете брашното в плитка чиния.
Разбийте яйцата в друга плитка чиния.
В трета плитка чиния сложете галетата, разбъркана с малко сол и черен пипер.
Овкусете парчетата зеле с малко сол. Панирайте ги едно по едно, като потапяте в брашното, след това в яйцата и накрая в галетата.
Наредете шницелите в тава, върху хартия за печене.
Загрейте олиото и запържете шницелите до златисто.
Полейте с гъбения сос и сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |