Малко индийска, малко италианска, идеята на тази стриктно вегетарианска рецепта е хитрото използване на продуктите и безгрижното й изпълнение. Резултатът е просто, но много вкусно ястие.
Необходими продукти за 4 порции:
1 ч.ч. кафяв ориз
1 ч.ч. леща
1 глава лук, нарязан на ситно
4 с.л. сушени домати, нарязани на ситно
1 с.л. смляно ленено семе
сол и шарен пипер на вкус, зехтин
Начин на приготвяне:
1. Оризът се измива добре и се залива с 3 ч.ч. вода. Щом заври, се оставя покрит на тих огън да ври около 20 мин. Ако е останала течност, се прецежда.
2. Лещата се сварява отделно с 2 ч.ч. вода на тих огън за 15 мин. Останалата течност се запазва.
3. Лукът се запържва в 2-3 с.л. сгорещен зехтин, докато порозовее. Към него се добавят лещата, оризът, доматите и се подправя със сол и смлян пипер на вкус. Ако сместа изглежда суха, се добавя запазеният бульон от лещата. По желание могат да се добавят и други подправки – джоджен, кимион, копър и магданоз на вкус.
4. От лененото семе се приготвя вегетарианско "яйце”: Смляното или счукано семе се залива с 3 с.л. вряща вода и се оставя да постои 4-5 мин. Добавя се към оризовата смес. Всичко се сипва в тавичка за печене и се нарязва на квадрати. Запича се за 20 мин. във фурна загрята до 200°С.
1 | 0 |