10 най-добри храни, които ще помогнат на косата ви да стане по-здрава

10 най-добри храни, които ще помогнат на косата ви да стане по-здрава
Pexels

Прекрасната коса и здрави кучири не са резултат само от рутинно стилизиране на звездни коафьори. Натрупващите се научни доказателства показват, че можете да откриете своя път към по-силна, по-дебела и по-лъскава коса с хранене.

Клетките на космения фоликул са едни от най-метаболитно активните и имат сред най-високата скорост на клетъчен обмен в тялото. Ограничаването на калориите или липсата на протеини, минерали, есенциални мастни киселини и витамини може да доведе до аномалии в структурата и производството на фибри на косата, промени в пигментацията, както и загуба на коса. Ако имате недостиг на основни хранителни градивни елементи като протеин, тялото ви няма да произвежда здрава коса.

Най-добрите витамини и хранителни вещества за растеж на косата

Растежът на косата е най-плодотворен от 15 до 30-годишна възраст и може да се забави или промени след 40. Въпреки че няма витамин, който да възстанови косата ви, съставянето на меню, което е богато на тези хранителни вещества, ще предложи най-големите ползи:

  • Протеин
  • Желязо
  • Витамини A, C, D и E
  • витамини от група В
  • Омега-3 и -6 мастни киселини
  • Цинк
  • Селен
  • Магнезий

Ако промяната на диетата ви не свърши работа, говорете с вашия лекар. Загубата на коса или драстичните промени в здравето на косата може да са симптом на вътрешно заболяване, като недостатъчна активност на щитовидната жлеза , чернодробен проблем или автоимунно състояние като лупус.

Може да се свърже и с "телогенен ефлувиум", името на загубата на коса, причинена от голям житейски стрес, като раждане, смърт в семейството, нова работа или преместване. Тези тригери вероятно ще изискват по-многостранен подход на лечение.

Но ако сте изключили по-сериозни състояния и просто искате да увеличите обема и да засилите блясъка, това, което слагате в чинията си, има значение. Тук дерматолозите споделят най-добрите храни за растеж на косата, които трябва да ядете редовно.

1 Ядки

Зареждането с достатъчно калории и здравословни мазнини прави повече от това да поддържа мускулите и сърцето ви здрави. Изследване показа, че омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини могат да помогнат за намаляване на косопада и подобряване на растежа на косата.

Ядките, като бадеми или орехи, и кокосовото масло са естествени омекотители за кожата и космения фоликул и също така овлажняват косъма, оставяйки го лъскав.

Ядките и семената също са богати на витамини от група В, магнезий, цинк и витамин Е. Витамин Е се обединява със селен, за да поддържа клетъчните мембрани здрави и да осигурява антиоксидантна защита.

2 Мазни риби

Вероятно вече е ясно като Карибско море, че протеинът е важен. Внезапната загуба на тегло или лошите диети с ниско съдържание на протеини, с ниско съдържание на здравословни мазнини и с ниско съдържание на фитонутриенти, открити в пресните зеленчуци и плодове, могат да допринесат за падане и отпусната, нездравословна коса. Жените трябва да получават около 50 грама протеин на ден.

Мазната риба, като сьомга, херинга, риба тон и сардини, предлага протеини, витамин D, омега-3 мазнини и други стимулиращи косата компоненти (като линолова киселина, есенциална мастна киселина) за подхранване на кожата и удебеляване на мастния слой около косата фоликул, което води до по-здрав растеж на косата.

3 Стриди

Световната здравна организация определя дефицита на желязо като най-разпространения дефицит в света, засягащ до 80% от населението. Дори малки промени в нивата на желязо без наличие на анемия могат да предизвикат косопад и изтъняване.

Докато червеното месо, листните зеленчуци, пълнозърнестите храни, бобът и яйчните жълтъци също осигуряват желязо тъй като те предлагат едно-две порции желязо и цинк – последният от които е "основен минерал, който подпомага растежа на косата и възстановява цикъла на косата. Една порция пушени стриди ще добави към вашата диета около 7 мг желязо и цели 63 мг цинк.

4 Спанак

Любимото листно зелено ястие на Попай също е в богатия на желязо лагер. Спанакът е един от най-подходящите за вегани източници на желязо, хранително вещество, което може да помогне за предотвратяване на изтъняване на косата.

Освен че повишава нивата на желязо, спанакът е пълен с фолат, заедно с витамини А и С. Докато дефицитът на витамин С е рядкост в нашето настоящо общество, той е от съществено значение за синтеза на колаген и кръстосаното свързване на кератиновите влакна, което се среща в производството на влакната на косата.

5 Яйца

Яйцата са чудесен източник на протеини и биотин, които са важни за здравата коса и растежа. Биотинът поддържа ензимите да работят, за да метаболизират хранителни вещества, като мазнини и въглехидрати, които подхранват космените фоликули.

Плюс това, особено яйчните жълтъци са мощни на витамин D, който е важно да се набавя чрез диета или добавки, тъй като телата ни не го произвеждат естествено. Само едно голямо яйце има около 41 IU витамин D, или 10% от дневната ви доза.

6 Боб 

Друг подходящ за вегани източник на желязо и протеини. Само 1/2 чаша бял боб ви осигурява почти 9 грама растителен протеин и 3,5 грама желязо, да не говорим за около 6 грама фибри, малко цинк, селен и фолат.

Черният боб, нахутът, лещата, грахът и други варива ще ви помогнат да разнообразите и да запазите тонове полезни свойства за косата протеини, желязо и фибри.

7 Говеждо 

Говеждото е богато на желязо и омега-3 мастни киселини, като и двете могат да помогнат за сгъстяване на косата и да я направят по-здрава и по-красива.

Порцията ще ви осигури 23 грама протеин, почти 3 мг желязо и приблизително 6 грама ненаситени мазнини.

8 Сладки картофи 

Сладките картофи, сервирани по всякакъв начин, са здрави за косата, благодарение на изобилието от витамини А и В6.

Всъщност средният сладък картоф съдържа почти шест пъти дневната ви стойност на витамин А, "който подпомага производството на себум и също така може да помогне за ускоряване на растежа на косата. Освен това целият този витамин А е от полза за здравето на очите и имунната ви функция.

9 Камби

Не само, че витамин С е от решаващо значение за здравата коса, защото подпомага синтеза на колагенови влакна, но също така играе решаваща роля за количеството желязо, което тялото ви действително абсорбира, показват изследванията.

Разбира се, можете да намерите много витамин С в плодове като портокали, ягоди и киви, но червените чушки лесно ще набавят дневната ви доза с 95 мг на 1/2. Плюс това, те също съдържат витамин А и малко желязо, цинк, селен и фолат.

10 Кисело мляко

Ще си набавите 24 грама протеин (не забравяйте, градивните елементи на косата ви!) без цялата добавена захар, която съдържат много кисели млека. Да не говорим, че ще получите добра доза калций от 282 мг, който играе роля в поддържането на косата здрава, но много жени започват да имат липси след 49 години, показват изследванията. Яжте самостоятелно с богати на витамин С горски плодове, добавете към протеинови смутита.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay