3 закуски, от които децата ви ще си оближат пръстите

3 закуски, от които децата ви ще си оближат пръстите

Всеки родител знае колко трудно е понякога да накараме децата си да се хранят разнообразно. Всеки малчуган минава през периоди, в които просто отказва да седне на масата и да опита от вкусните ястия, които мама е приготвила с толкова много любов. В други случаи детето иска да яде само хляб, банан или бисквита и често изпадаме в омагьосания кръг на не чак толкова полезната храна.

Но за всяка трудна ситуация си има съответното решение. С времето всеки родител открива различни тънкости в предлагането на храна. Нашата хитрина е да поднасяме на детето храната, която то обича и към нея да добавяме нови продукти и вкусове.

Днес ще ви покажем няколко интересни идеи за закуска, които с времето са се наложили като любимци сред нашите деца. Предложенията са цветни и вкусни и съдържат здравословни продукти, които предоставят на малчугана необходимата енергия за старт на деня.

Кисело мляко с овесени ядки и горски плодове

Киселото мляко е сред продуктите фаворити сред децата. Установили сме, че предлагането на този продукт още от сутринта е основната причина, поради която детето доброволно сяда на масата и започва да се храни. Предпочитана добавка към млякото са овесените ядки, тъй като те оказват множество ползи за организма, поради високото съдържание на фибри и минерали. А пък горските плодове са вкусни и ароматни и децата просто ги обожават.

3 закуски, от които децата ви ще си оближат пръстите

Какво ще ви е необходимо:

Кисело мляко с висока масленост

Една шепа горски плодове

2-3 супени лъжици овесени ядки

Полезни съвети: Специалистите съветват да накисваме овесените ядки във вода и малко лимон/оцет за около 12 часа преди консумация. Това помага за премахването на фитиновата киселина (съдържаща се в ядките и зърнените култури), която от своя страна възпрепятства усвояването на желязо от организма. След накисване се измиват и са готови за консумация. Относно плодовете - не е задължително те да са горски. Съветваме ви да залагате на плодове според сезона.

Пълнозърнеста филийка с крема сирене и плод

Децата обожават и хляба и колкото и да ни се иска, не сме способни напълно да ги лишим от това удоволствие в живота. Но можем да го заменим с по-здравословен вариант.

3 закуски, от които децата ви ще си оближат пръстите

Какво ще ви е необходимо:

1-2 филийки пълнозърнест/многозърнест/типов/ръжен хляб

Малко крема сирене

Плод, нарязан на шайби

Полезни съвети: Ако сте ентусиасти пекари, можете да заложите и на домашно приготвен хляб. У дома често приготвяме питка със смес от бяло брашно и брашно от спелта, която е любима на детето.

Солени мъфини

3 закуски, от които децата ви ще си оближат пръстите

Какво приятно ухание се носи от топлите солени мъфини, които току що сме извадили от фурната. Истината е, че тази закуска не е за всеки ден, но определено е подходяща за неделната сутрин, в която мама е решила да поглези цялото семейство.

3 закуски, от които децата ви ще си оближат пръстите

Какво ще ви е необходимо:

½ чаша брашно

2 яйца

4-5 с.л. кисело мляко

2 с.л. краве масло или гхи

Краве/козе сирене и кашкавал

1 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сол

1 ч.л. риган

3 закуски, от които децата ви ще си оближат пръстите

Яйцата се разбиват в дълбок съд с помощта на телена бъркалка. Към тях се добавят киселото мляко и маслото и отново се разбърква. След това се добавят брашното и останалите съставки и се разбърква до получаването на еднородна смес. Сместа се разпределя в силиконови или хартиени формички за кексчета и се пече до зачервяване в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Полезни съвети: За да бъдат кексчетата малко по-здравословни можете да смесите брашно тип 500 с брашно от спелта или пък пълнозърнесто такова. По този начин печивото ще бъде по-богато на фибри и други полезни вещества, а същевременно ще е също толкова пухкаво и вкусно.

А какво обичат да похапват вашите деца за закуска? Ще се радваме да споделите с нас в коментарите!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!
3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay