4 ползи за здравето от яденето на аспержи

4 ползи за здравето от яденето на аспержи

Аспержите са един от онези зеленчуци, които не предизвикват особено много вълнение. Въпреки че нямат особено богат вкус, те са много свежи и са много полезни за здравето. 

Въпреки че има бели и лилави аспержи, зелените са най-полезни. Когато аспержите се съхраняват правилно, могат да стоят в хладилника до 5 дни. За да издържат по-дълго, отрежете краищата на аспержите и ги потопете в буркан с вода. 

Аспержите са много универсален зеленчук. Могат да се добавят в салати, супи, основни ястия и други. Ето защо е полезно да хапвате аспержи: 

1. Полезни са за храносмилателната система 

Една от основните ползи за здравето от аспержите е подпомагането на хранителната система и здравето на червата. Аспержите се борят със запека, намаляват подуването на корема и подобряват храносмилането. 

Аспержите са чудесен източник на пребиотици, които са важни за здравето на червата. Аспержите също така са богати на фибри и са добър източник на протеини. 

2. Аспержите са отличен източник на фолиева киселина

Аспержите също са чудесен източник на фолиева киселина, основно хранително вещество, необходимо за репликацията на ДНК. За тези от вас, които са бременни или кърмят, хапвайте аспержи всеки ден. Тялото се нуждае от повече фолиева киселина по време на бременност, за да расте и да се развива плода.

3. Пълни са с витамини

Аспержите също са чудесен източник на витамини А и С, както и витамин К, който е от ключово значение за здравето на костите и естествения процес на правилно съсирване на кръвта. 

4. Осигурява мощни микроелементи

Също така съдържат микроелементи като желязо, цинк и рибофлавин, които са от съществено значение за здравословното развитие и производството на метаболитна енергия. Важно е да знаете, че повечето от минералите и хранителните вещества са концентрирани в по-тъмните връхчета на аспержите. 

Аспержите могат да се приготвят на скара, на тиган, да се варят, да се пържат и т.н. Консумирайте аспержи възможно най-често, тъй като наистина са много полезни. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay