6 здравословни храни, които могат да бъдат нездравословни, когато преяждате с тях

6 здравословни храни, които могат да бъдат нездравословни, когато преяждате с тях

Много от нас попадат в капана на прекомерното ядене на, да речем, плодове и зеленчуци, без да осъзнават, че те могат да бъдат също толкова вредни, колкото захарта или солта. За щастие можем да избегнем всички странични ефекти, като ядем умерено.

Ето 6 храни, които може да се превърнат от "приятели" във "врагове":

1. Банани

Яденето на твърде много банани може да причини кариеси. Точно като захарта, този плод произвежда увреждащи зъбите бактерии, които увреждат зъбния ви емайл. Но добрата новина е, че количеството захар в бананите е по-малко концентрирано. Може също да получите главоболие, тъй като зрелите банани са с високо съдържание на тирамин, което може да бъде причина за мигрена. Два банана на ден се считат за здравословно количество.

2. Овесени ядки

Ако преяждате с овесени ядки, е вероятно да изпитате подуване на корема и проблеми с движението на червата. Едно проучване показва, че симптомите на запек могат да бъдат значително намалени чрез намаляване на приема на диетични фибри. Нещо повече, яденето на твърде много овес ограничава усвояването на калций, магнезий и цинк. Освен това твърде много овес причинява наддаване на тегло, особено ако добавите твърде много добавки. 

3. Сирене

Големите порции сирене ви излагат на по-висок риск от сърдечни заболявания. Този вид храна е с високо съдържание на наситени мазнини, които са известни с причиняването на коронарна болест на сърцето. Сиренето също често причинява киселини, заради хормона, наречен холецистокинин, който се отделя по време на хранене.

4. Ориз

Въпреки че оризът е вкусен, той всъщност съдържа много малко витамини. Ако ядете твърде много ориз, се лишавате от всички останали витамини и минерали. Той също така повишава нивата на инсулина. 

Нормата обикновено е около 90 грама суров ориз

5. Броколи

Броколите съдържат тиоцианати, които водят до прекомерно производство на хормони на щитовидната жлеза. В резултат на това може да изпитате загуба на коса, подуто лице и други последици. Броколите също могат да причинят запушен нос и да провокират други алергии, като кожни обриви или сърбеж.

По -добре е да избягвате да консумирате повече от 4 чаши на ден

6. Боровинки

Боровинките могат да понижат кръвната захар под нормата, което е опасно за диабетиците. Плодовете също разреждат кръвта, така че бъдете внимателни, особено ако приемате някакви хапчета, боровинките могат да попречат на вашите лекарства. Може да забележите задух или неправилно дишане, тъй като боровинките са с високо съдържание на витамин К.

1 чаша боровинки е здравословно количество

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay