8 мита, в които романтичните филми ни накараха да повярваме и как те могат да повлияят на нашите отношения

8 мита, в които романтичните филми ни накараха да повярваме и как те могат да повлияят на нашите отношения

От време на време е добре да гледате филм на Дисни и поне за ограничен период от време да останете във вълшебен свят. Но след като филмът приключи, ние се връщаме към реалността. С романтичните филми ситуацията е подобна, с изключение на това, че някои от тези митове са много упорити и всъщност могат да намалят удовлетвореността от връзката ви. 

1. Това, което трябва да се случи, ще се случи

Обичайните филмови тропи, като намирането на сродна душа, иначе известен като "единственият", "човекът, с когото трябва да бъдете" и други, са привлекателни за тези, които вярват в съдбата. Това обаче ги прави по-пасивни. В резултат на това тези видове взаимоотношения на хората са склонни да бъдат кратки, според психолозите, тъй като те се отказват веднага щом се появят проблеми. Освен това кара хората да мислят, че не контролират собствения си любовен живот.

2. Един поглед е достатъчен

"Любов от пръв поглед" е много удобно нещо за филмовите производители, ако се замислите: това им спестява много екранно време. Но в действителност, докато можете да намерите някой привлекателен само с един поглед, изграждането на смислена връзка определено отнема повече време. 

3. Скандалите означават, че връзката ви е страстна 

Според професионалисти от бранша, понякога във филмите се използват силни скандали между герои, за да се подчертае конфликтът. И докато несъгласието е напълно нормално, крещенето, чупенето на неща или бясното шофиране може да е признак на проблеми с контрола на гнева.

4. Ще дойде рицар и ще спаси деня

Намирането на партньор често се представя във филмите като нещо, което може да реши всичките ви проблеми. В някои случаи любовта просто се показва като нещо, което прави живота ви по-добър, което определено може да бъде така, въпреки че може да накара някои хора да повярват, че животът им е непълен, ако нямат партньор. Всъщност проучване показа, че това, че сте сами, оставя повече време за социални контакти, което прави хората щастливи.

5. Нечии характер е идеален за вас

Някои филми ни показват, че можем да излъжем кои сме и мотивите си и все пак да се озовем с човек, който ни харесва, въпреки че в действителност би било доста смешно, ако се замислите. Психолозите са съгласни: казването на лъжи на партньора води до липса на автентичност във връзката и дори здравословни проблеми.

6. Няма нещо, което истинската любов не може да поправи

На всички ни беше показано, че е възможно да промените човека, който харесвате, дори ако поведението му е тревожно, като например, ако човек се радва на свободата и не иска нищо сериозно, но все пак вярваме, че ще промени мнението си. Проектирането на нашите желания върху начина на живот на други хора е вид пасивно-агресивно нарушаване на границите, което няма място в здравословната връзка.

7. Да се правиш на недостъпен работи

Този мит не само показва на човека, когото харесвате, че не се интересувате от него, но работи и срещу правилото "не означава не". Това насърчава преследването, което обикновено се показва във филмите като нещо романтично, но в действителност е абсолютно ужасяващо. И накрая, подобно поведение може да привлече към вас хора с проблеми с ангажираността.

8. Можем просто да останем приятели

Трудно е да се откажете от минала връзка, в която сте инвестирали много време и енергия или да останете приятели, ако сте били отхвърлени. Понякога е най-добре да имате истинска раздяла, в противен случай това "приятелство" може да навреди на бъдещите отношения и за двамата. Психолозите съветват да изчакате 6-12 месеца, преди да започнете приятелство с бившия си, за да видите дали това е възможно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay