Разбиваме митове за отглеждане на бебе с д-р Богданова

Разбиваме митове за отглеждане на бебе с д-р Богданова

Отглеждането на щастливи деца не е лесен подвиг. Отвъд първите думи, първите стъпки и други очарователни етапи на растежа, родителството изисква от вас да вземате трудни решения. Понякога може да се чувствате несигурни относно решенията си и това е добре. Справяте се страхотно – само поради факта, че търсите информация за доброто родителство и развитието на вашето дете.  

А сега е време да разбием на пух и прах някои митове с доктор Магдалена Богданова.

Д-р Богданова е с интереси в областта на здравословното отглеждане на деца, профилактиката и своевременното откриване и лечение на заболяванията в детската възраст.

Има участие в 7th Congress of the European Academy of Pediatric Societies, Paris, 30th of October – 3rd November 2018.

Тя е майка на две деца. Има активен профил в Инстаграм, чрез който информира майките относно ключови теми в израстването и развитието на техните деца: @bogdanova.md

Бебето плаче винаги с причина?

Смятам, че да! Просто тя не е видима и в повечето случаи, ние налучкваме. Започваме да проверяваме памперса, предлагаме храна, проветряваме и т.н.. В някакъв момент, бебето се успокоява, защото или е отминал дразнителят или ние сме успяли да го отстраним. 

Много често бебето плаче и просто защото има нужда от близост, да бъде гушнато, да усеща, че не е само. Затова не се притеснявайте да гушкате бебетата, колкото те позволяват.

Не трябва да се кърми над 6 месеца - мит или истина?

Абсолютен мит.

Личното ми мнение е, че трябва да се кърми, до когато бебето и майката решат взаимно. Това е двустранен процес!

Ръкавици след раждането, за да не се одраска?

Не се практикува това отдавна. Опасно е, може да предизвика задушаване!

Бебето не трябва да излиза преди 40-ия ден?

Първата разходка на бебето е от родилния дом до вкъщи, при самото изписване. От тогава може да броите, че бебето е било навън. Разбира се, за едно новородено не е удачно да прекарва целия ден навън. Желателно е да се увеличава престоят постепенно, от няколко минути до часове. Новородените е желателно да излизат винаги при положителни температури на околната среда и не на пряка слънчева светлина в горещите дни.

Трябва ли да даваме вода на кърмачета?

Изключително кърмено бебе - не е нужно да приема вода. Но е пречи да се предлага. 

Хранене на бебето в точен час е задължително?

Не, в началото най-добре е да се храни на поискване. То само ще си изгради режим и ще регулира количествата, които изяжда.

Не трябва да се използва биберон - мит или истина?

В началото е желателно да се ползва, защото предпазва от задушване. 

Мед на биберона?

Това е абсолютно забранено. Медът е прекрасен естествен продукт, който обаче за незрялата храносмилателна система на едно малко бебе, може да бъде изключително опасен, заради съдържанието на спори на ботулиновата бактерия, които по принцип са унищожавани и извеждани от зрелия организъм, но са опасни за бебето.

Топене на биберона в ром за по-добро заспиване?

Това също е практика, която ме оставя без думи. По- добро заспиване на едно бебе, може да осигури една добра игра, малко физически усилия. Питате се, как това да стане с новородено бебе? Ами слагайте го по корем, бъдете упорити и ще видите, как ще заспи бързо и сладко след това.

Спане на тихо или на класическа музика?

По- добре на фон да има нещо, което работи и прави шум. Аз лично съм привърженик на класическата музика, защото и с двете ми деца имам опит. Като пусках музиката, и двете започваха да се унасят и се успокояваха, знаеха че идва време за сън. Никога не е късно да започнете и вие.

Бял шум успокоява всеки плач?

Не! Даже на някои бебета не действа успокояващо, а допълнително ги напряга. Особено, ако вече са доста преуморени, нервната им система има нужда от пълен покой, тишина, тъмнина и силна прегръдка.

Бебето трябва да се къпе всеки ден?

Може да се къпе, ако това е част от ритуал преди сън. Но не всеки ден с косата, с душ- гел или сапун и т.н. По скоро това да бъде някакъв бърз преход към нощен сън.

Бебето трябва да спи на една страна?

Най- безопасно е бебето да спи по гръб. Може и на една страна, ако се наблюдава. Важно е много малките бебета, да не спят по корем!

Трябва да спи само в отделна стая?

Това ще преценят родителите! От медицинска гледна точка, до 6м.в. Е желателно, бебето да бъде в една стая с родителите, по възможност в отделно креватче, не между тях.

Да оставяме ли бебето да се наплаче?

Не, никога! За да расте бебето спокойно и уверено, то трябва да получава обич и подкрепа постоянно. 

Глезим ли го с гушкане и държане на ръце?

Не, караме го да се чувства силно, стабилно, обичано и готово да стане един добър и отговорен човек.

Захранването става след 6-ия месец?

Между навършен 4-ти и 6-ти месец е прозорецът, в който бебето би понесло захранването по най- добрия начин.

Бебето трябва да е облечено с една дрешка повече от нас?

Не е задължително. Може да се провери, дали му е топло ли студено, ако с пръсти докоснете частта между раменете, на гърба на бебето и се ориентирате по топлината на кожата. 

Бебето/детето трябва да се извежда навън всеки ден?

Да! Много важно е това, за естественото закаляване на бебето.

Обръсване на косата на бебето, за да се сдобие с гъста коса?

Това съм го чувала, но честно казано не мисля, че има научно обяснение.

Плачейки, детето развива белите дробове?

Абсолютно погрешно твърдение.

Новородените не могат да виждат?

Да, в началото виждат ясно на 20-30см, имат и физиологично кривогледство. Ако искате да стимулирате развитието на зрението на новороденото, то направете по- приглушена светлината, тогава отварят очите си и се опитват да виждат. Много силната светлина им пречи и държат очите си притворени.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay