Кокосова купа с ориз и тофу

Вкусни кокосови купички с жасминов ориз с къри, приготвен в кокосово мляко и гарниран с хрупкаво тофу, сезонни зеленчуци, пресен кориандър и мента, с препечени кокосови стърготини.

Необходими продукти:

Кокосов ориз:

2 ч.ч. ориз (жасминовият е подходящ, но и обикновеният бял ориз ще свърши работа)
1 консерва кокосово мляко, около 400 мл

1 3/4 ч.ч. вода

2 с.л. жълто къри на прах

1 ч.л. морска сол

1 ч.л. пресен джинджифил, смлян или настърган

Сос:

2 с.л. Срирача

1, 2 с.л. соев сос

2 с.л. кокосова захар

Тофу и зеленчуци:

2 с.л. кокосово масло

450 г тофу

4 скилидки чесън, наситнени

2 с.л. лимонена трева, смляна

1 ч.л. пресен джинджифил, смлян или настърган

1 кг аспержи, нарязани на жулиени

Два стръка зелен лук, нарязани

1/2 ч.ч. грах

2-3 с.л. сок от лайм

1/4 ч.ч. пресен кориандър

1/4 ч.ч. прясна мента

1/2 ч.ч. препечени кокосови стърготини (неподсладени)

Начин на приготвяне:

Сварете ориза:  В тенджера с капак добавете ориз, кокосово мляко, вода, къри на прах, сол и 1 чаена лъжичка джинджифил. При похлупен капак оставете да къкри. И гответе за 20 минути. Изключете топлината и оставете да престои с капак, докато сте готови за сервиране.

Направете соса: Разбийте заедно шрирача, брагс или соев сос и кокосова захар. Запържете тофу (или сгответе пиле, риба или скариди, ако използвате): Подсушете тофуто и го нарежете на дебели ленти. Загрейте тиган (харесваме чугун) до средно висока температура. Добавете 1 супена лъжица кокосово масло и малко сол и черен пипер. Добавете тофу и запържете за около 3 минути, без да местите тофуто наоколо, обърнете и запържете за още 3 минути. Оставете тофу настрана.

Запържете зеленчуци: В същия тиган добавете 1 супена лъжица кокосово масло запържете аспержи (или други зеленчуци) за около 1 минута. Добавете чесън, лимонова трева, джинджифил и разбъркайте на среден огън за около 3-4 минути, докато аспержите омекнат. Добавете зелен лук и 1 супена лъжица вода, изстъргвайки тигана, за да разхлабите всички залепнали парчета. Гответе още минута.

Комбинирайте: Добавете тофу, сос и грах и сок от лайм, като разбърквате, за да се комбинират. Свалете от котлона. Опитайте за соленост, като добавите още браги или соев сос, ако е необходимо.

Сервирайте: Поставете ориза в купичките с лъжичка сотирано тофу и зеленчуци. Поръсете обилно мента, кориандър и кокосови стърготини отгоре.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay