Седемгодишно българче измисли първата жива възпитателна игра

Играта „Усмихни майка!“, която помага на родители и деца да избегнат конфликтите вкъщи, ще бъде официално представена на 11 декември в София

Седемгодишно българче измисли първата жива възпитателна игра

"После", "момент", "след малко", "ей сега", "след пет минутки". Или още по-лошо - "не", "няма", "не искам" – родителите чуват тези думи всеки ден и това често ги напряга, а от друга страна техните реакции не са приятни за децата. Ето защо 7-годишният Стефи Койчинов от София измисля начин майка му да спре да му се кара при всяка неприемлива постъпка. "Мамо, вместо да ми се караш, давай ми знаци. Ето, сега ще ти ги нарисувам", казва той един ден на майка си и, първоначално като на шега, това се оказва първата стъпка в разработката на "Усмихни майка!" първата възпитателно-мотивационна игра от деца за деца и техните родители. 

Седемгодишно българче измисли първата жива възпитателна игра

Със своите много прости правила и хитри механизми за поощрение, "Усмихни майка!" учи децата да помагат със задълженията вкъщи, да бъдат мили и грижовни, а родителите – търпеливи и спокойни. "Преуморени от натовареното ежедневие понякога сме склонни да повишаваме тон и да реагираме рязко. Използвайки играта обаче, имаме повече време за адекватна реакция. На практика "Усмихни майка!" "отделя" негативните емоции от родителите. Ставаме любящи наблюдатели в процеса на възпитание и спокойно можем да окажем помощ на малкия човек, вместо да реагираме прибързано", споделя един от издателите на играта и майка на автора – Валерия Цанкова.

Официалното представяне на играта ще се състои на 11 декември от 16:00 ч., във FOX Book Café, на ул. "Уилям Гладстон" 32 в София. Самата игра пък може да бъде закупена от официалния сайт smilemommy.com или да се поръча на тел. 0886 933 535.

ПРАВИЛАТА НА "УСМИХНИ МАЙКА!"                                                                                    

Вместо родителят да се ядосва и да повишава тон, че например мръсните чорапи са зарязани на пода, той просто поставя върху тях червена карта "Намръщена майка". Без коментар, без конфликт, без наказания. Детето бързо схваща какъв е проблемът и следващия път избягва подобна постъпка, защото никак не е радостно да видиш "Намръщена майка", а и тя не носи вълнуващи изненади, за разлика от "Усмихнатата"!

Седемгодишно българче измисли първата жива възпитателна игра

При похвални дейности като например оправено легло, отсервирана чиния и пр. – точно обратното. Дава се зелена карта "Усмихната майка" – истинска радост за децата! Те са горди със себе си, добрата им постъпка е забелязана и е повод за усмивки вкъщи. И още по-хубаво – предстоят страхотни изненади!

За да се стимулират децата за повече добри постъпки, при спечелване на карта "Усмихната майка" те получават бонус – Вълшебно зарче (дървено и дигитално), което всеки път дава 1 от 6 символични награди – "Целувка", "Прегръдка", "Малко лакомство", "Дребно подаръче", специалната награда "Усмихни дете!" и наградата, носеща най-искрена радост - "Време заедно". С нея детето "печели" родителя, неговото внимание и време, което могат да прекарат например в игри или четене на книжки. Всяка от наградите е представена в кратко римувано стихче. "Усмихни майка!" предлага още едно ниво на стимулиране на добри дейности: най-голямото отличие – значката "Аз нося усмивки". Връчва се на дете за определен период от време, събрало всички 5 карти "Усмихната майка". Това последно правило в играта пък е по идея на най-добрата приятелка на малкия Стефи – шестгодишната Ева, която също участва активно в тестовете и разработването на играта до готовия ѝ вариант.

Седемгодишно българче измисли първата жива възпитателна игра

ИСТОРИЯТА НА ИГРАТА 

Прототипът на играта е дело на самия Стефи – той предлага на майка си кръгли листчета с нарисувани усмихнати и намръщени личица. Сам измисля името и успява да заинтригува майка си, защото играта наистина дава положителни резултати. Не само че малкият е мотивиран да измисля още и още правила, но сам ги спазва – мръсните дрехи не са из цялата къща, чиниите се отсервират след ядене...Това кара майка му, графичният дизайнер и копирайтър Валерия Цанкова, да помогне в разработването на играта, прилагайки богатия си опит в рекламата. Заедно с нейната приятелка и бизнес партньор Василена Георгиева решават да създадат "истински" сет, за да си го ползват вкъщи. След като обаче разказват на приятели за играта, те толкова харесват идеята, че двете дами се мотивират да произведат още игри за повече семейства. 

Повече за "Усмихни майка!" можете да видите тук.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay