Няма лоши бебета, има нетърпеливи родители!

Опитайте се да опознаете бебето си без да му поставяте етикети предварително

Няма лоши бебета, има нетърпеливи родители!

Бебетата не се раждат с положителни качества и недостатъци. Те се раждат отлично подготвени, за да установят контакт, като, разбира се, се нуждаят от помощ, за да оцелеят.

Освен това всички те се различават едно от друго. В зависимост от начина, по който ще отвърнем на съответното поведение, бебето ще се развие в една или друга посока.

Няма добри и лоши бебета, няма злояди и капризни, няма трудни и лесни... те не се раждат така. "То просто си е такова" - подобно оправдание граничи с глупостта!

Още през първите няколко дни има деца, които сякаш плачат или спят повече от обичайното, много скоро започват да се усмихват, трудно засукват и т.н. Майката ще трябва да реагира съответно на всичко това.

Ако тя има усещането, че разбира бебето, че му помага, че е компетентна, взаимоотношенията им ще се развиват хармонично и то ще си изработи различни положителни качества.

В случай че не го разбира, не успява да го успокои и постоянно се притеснява, бебето ще отвърне с още по-силен плач и много бързо ще бъде окачествено като "трудно”.

Не забравяйте, че първите дни и седмици са точно за това - за опознаване на майката с бебето й, а не на бабата с бебето. Колкото и несигурна да се чувства, това е нейно задължение.

Родителите трябва да се пазят от влиянието на подобни определения като "трудно” и "лесно”. И без това думите на лекаря при ехографията или при прегледите по време на бременността имат не малка тежест.

Бъдещите мама и татко толкова много се взират във всичко и са тъй нетърпеливи, че фрази от рода на: "Това бебе е подвижно, но ще бъде нервак” или "С тази госпожица доста зор ще видите” или "Главата е по-голяма от нормалното... расте с няколко седмици напред”, могат да повлияят страшно много.

Същото се наблюдава и при раждането. Акушерката и лекарят, които ви израждат, са като феите от приказките и техните думи имат за вас стойността на предсказания. Но за жалост понякога се чуват изказвания от рода на: "Красиво бебе, но е доста дребничко”, "Какво гласище, ще има да крещи... май няма да си поспивате” и т.н.

Подобни оценки ще ви застигат и през следващите седмици. Няма капризни, разглезени, инатящи се, мързеливи или лоши бебета. Ако обаче самите родители са убедени в тези квалификации и вече са лепнали съответния етикет на своето дете, в крайна сметка то наистина може да стане такова, каквото вие вярвате, че е.

Запознаването с бебето означава да отделяте време, за да го наблюдавате, да проучите какъв е неговият ритъм на спане и хранене и кои са любимите му пози. Какво го успокоява и кое му помага да заспи. Къде има трапчинки и надиплена кожа, на какво ухае главичката му, каква е формата на крачетата.

Това са онези подробности, които правят вашето бебе единствено на света. А характерът му ще се изгражда постепенно. Ако не сте го обсипали с безброй категоризации предварително, вие ще изпитате удоволствието да го опознавате малко по малко.

Щастливото и здраво бебе е весело, то е с добър характер, но не винаги е кротко. В края на краищата, то е човешко същество, а не плюшено мече, нали?

За още полезни съвети станете част от Jenite.bg във Facebook!

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 15.04.2014|14:53
И аз не си спомням колко е плакал и по колко пъти съм ставала на нощ но всичко минава.
13
Не е посочен 11.04.2014|15:13
И аз съм на същото мнение, много голямо търпение и постоянство се изисква когато имате деца.
12
Не е посочен 11.04.2014|13:31
Съгласна съм, определено трябва да сме на ясно, че когато ставаме родители трябва да имаме много голямо търпение.
11
Не е посочен 11.04.2014|12:09
Не съм точно на това мнение..
10
Не е посочен 10.04.2014|18:17
В крайна сметка децата са като пластелин, който самите ние моделираме. Да, те си имат мнение и характер, но всичко идва от семейството.
9
Не е посочен 10.04.2014|17:37
За някои родители активно дете, което непрекъснато щъка и тича е палаво, за мен е нормално, тъй като здравите деца са такива, те са любоптни, щури и непрекъснато изследват света, хората и прочие. Според мен и самите ни представи са сбъркани.
8
Не е посочен 10.04.2014|17:15
Определено съм съгласна, че след раждането майката трябва да бъде с бебето, а не бабата.
7
Не е посочен 10.04.2014|16:00
има правота в думите ти
6
Не е посочен 10.04.2014|15:49
истината е, че като чуват 'колко са им лоши децата' и се гордеят :Р
5
Не е посочен 10.04.2014|15:18
Много хубава и полезна статия.
4
Не е посочен 10.04.2014|15:09
Има ги и двете .
3
Не е посочен 10.04.2014|14:53
Всъщност аз знаете ли до какъв извод съм стигнала, след като няколко години имам вече близък контакт с майки- ние просто искаме да се изкарваме героини, как нашето дете не спи, как го боли корема много, как плаче (неща,които ВСЯКО бебе прави), но ние ги описваме така, сякаш сме превъзмогнали невъзможното,за да отгледаме детето си, съответно започваме да вярваме в тези неща,защото те стават реалност за нас- в главата ни. Скоро ми разказаха,че детето ми плачело като бебе доста... признавам си това беше изненада за мен, толкова съм приела детето си-такова,че губя спомен за тези неща, явно аз не съм героиня :)
2
Не е посочен 10.04.2014|14:49
Факт, някои родители си мислят, че децата са по поръчка - палави или послушни и каквото ти се падне това, а истината е, че всичко е въпрос на възпитание. А в дори и като малки човечета трябва много да им се говори, да им се обяснява, да им се обръща внимание, детето не е играчка.
1
Не е посочен 10.04.2014|14:21
Много полезни съвети към младите родители, наистина майките, особено когато са много млади се страхуват как ще се справят с бебето си и си прехвърлят отговорностите на бабите, а това не е редно, защото бебето се чувства най-сигурно в обятието на своята майка.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay