Как да разберем защо бебето плаче?

Вашето малко съкровище просто ви дава сигнали

Как да разберем защо бебето плаче?

Към шестата-седмата седмица бебето започва да има по-организиран живот. То все по-добре разбира заобикалящия го свят, вече е свикнало със своя ритъм на живот и с този на родителите си. Вече плаче по-рядко. Вие започвате да го разбирате по-добре. За да ви помогна, ще изброя накратко видовете плач.

Бебето плаче от гад
Плачът започва тихичко, но ако не му обърнете внимание, той бързо се превръща в неудържим рев. Гладът е най-честата причина за виковете му. Трябва да знаете, че той причинява истинска болка на малкото бебе.

Какво да направите? Естествено, да го нахраните. Трябва ли да го оставяте да плаче от глад, само защото стриктно съблюдавате часовете на хранене? Всяко бебе има свой собствен ритъм: вие сами ще го откриете.

Бебето плаче от жажда
За тази причина родителите не винаги се сещат. А всъщност твърде често навлеченото бебе плаче, защото не се чувства удобно и защото е жадно. Много често топлината и сухият въздух в съвременните апартаменти предизвикват жажда у бебето и вие трябва да я утолите, като му дадете вода, или сок, но не и мляко.

Бебето плаче от умора
Вашето дете е прекалено дълго време будно. Но после умората надделява и то започва да хленчи. Възможно е да заспи от само себе си. Но е възможно и раздразнението му да нарастне, то все по-силно да плаче и да си помислите как никога няма да заспи. В такъв момент можете да полюлеете бебето, да го разходите из стаята или да му изпеете приспивна песен. Детето се чувства добре, когато е в близък телесен контакт с майката. Но може и да го сложите да си легне в тиха стая и да му дадете жъзможност на воля да си поплаче, без това да ви тревожи.

Как да разберем защо бебето плаче?

Бебето плаче, защото не се чувства уютно
Детето плаче на пресекулки, но ритмично и натрапчиво. Опитайте се да разберете какво го притеснява, за да отстраните дразнителя: изцапани памперси, възпаление на кожата на дупето, усещане за студ или пък прегряване, неудобно положение на тялото и т.н. Всеки проблем има решение.

Бебето плаче от болка
Често писъците на бебето са оглушителни, сърцераздирателни и непоносими. На тази възраст детето не умее да слага ръчичката си върху мястото, което го боли, затова понякога е много трудно родителят да разбере. В такъв момент можете само да го вземете на ръце, за да не страда само и да се помъчите да му помогнете, ако прецените че е болно, го заведете на лекар.

Бебето плаче без причина
Нищо не можете да направите, вие просто не разбирате защо то плаче. Бебето е нахранено, чисто е, не изглежда да има болки, наспало се е и въпреки това плаче. Може да се успокои в обятията ви, но щом го сложите някъде, отново започва да реве. А понякога изглежда просто неутешимо. Фактът, че не можете да откриете причината за плача му, не означава, че вашето бебе плаче "без причина”. Навярно има някаква, но понякога е трудна за отгатване:

- Не е яло достатъчно?
- Може да не сте реагирали навреме на желанията му...
- Или не сте задоволили желанието му да общува с вас?

Дори и да не знаете причината за неговото неразположение, бъдете снизходителни и състрадателни. Внушете на бебето, че вие сте с него, до него и много съжалявате, защото не можете да му помогнете и да облекчите страданието му. Полюлейте го, поговорете му нежно, оставете го за малко само, след което се върнете да го видите. Един ден плач може да означава преминаване към следващ етап на развитие. Бъдете край него спокойни, нежни, внимателни и всичко ще бъде наред.

За още полезни съвети станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay