Керамидите са основен елемент за здрава и хидратирана кожа - ето какво друго трябва да знаете

Керамидите са основен елемент за здрава и хидратирана кожа - ето какво друго трябва да знаете

Керамидите в момента получават много внимание в TikTok. Съставката за грижа за кожата отдавна е почитана като основен продукт за здрава кожа, но преди славата си в TikTok, не много хора знаеха какво представляват и какво правят за кожата.

Керамидите могат да бъдат намерени в различни продукти за грижа за кожата, от почистващи продукти до серуми, кремове за очи, овлажнители и други, и те носят много ползи за вашия тен. 

Какво представляват керамидите?

Керамидите са липиди, а липидите са молекули, които изграждат функцията на живите клетки. Те съставляват до 50 процента от състава на кожата, за да образуват естествената бариера на кожата. Те естествено се намират в кожата.

Какви са ползите от керамидите за грижа за кожата?

Когато продуктът съдържа керамиди, обикновено е отбелязано върху опаковката. Това е така, защото съставката е толкова полезна за кожата, по-специално за кожната бариера. Керамидите са по същество "лепилото", което държи клетките на кожата заедно, за да поддържа здрава и непокътната кожната бариера. Здравата бариера на кожата, с помощта на керамиди, помага да се запечата влагата и да се предпазва.

Когато бариерата на кожата ви е повредена, това може да доведе до зачервяване, дразнене, дехидратация, лющене и цялостен дискомфорт. Увреждането на кожната бариера може да възникне поради редица различни фактори, включително прекомерно излагане на слънце, сурови климатични условия и прекомерна употреба на ексфолианти.

Но това не е всичко, за което керамидите са полезни: В допълнение към ползите от хидратацията, керамидите правят кожата ви по-красива и по-млада и помагат за поддържане на кожата мека и гладка.

Как да използвате керамиди в рутината си за грижа за кожата?

Керамидите се смесват добре с всички други съставки за грижа за кожата, така че не е нужно да се притеснявате за конфликти, когато включите нов продукт в рутината си. Ако имате суха, раздразнена или стегната кожа, въпреки че следвате рутината за грижа за кожата и често овлажнявате, това е знак, че кожата ви не получава достатъчно хидратация и може да се възползва от овлажнител с керамиди.

Ако кожата ви се усеща изключително мазна, това може да се дължи и на липсата на овлажняване в режима ви за грижа за кожата, което ще накара мастните жлези да се влошат и да произвеждат повече масла, тъй като кожата е суха и дехидратирана.

Независимо дали подозирате, че бариерата за влага на кожата ви е повредена или не, всеки може да се възползва от включването на керамиди в режима си за грижа за кожата. Подобно на пептидите, керамидите са безопасни за всички типове кожа. Всеки тип кожа се нуждае от добър овлажнител, който може да помогне за улавяне на вода в кожата.

Сега имаме доказателства, че използването както на слънцезащитен крем, така и на овлажнител с керамиди, включени в продукта, може да спомогне за насърчаване на здрава бариера на кожата и защита срещу UV увреждане на кожната бариера.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay