Обувките на висок ток не вредят само на краката, а на цялото тяло

Обувките на висок ток не вредят само на краката, а на цялото тяло

71% от жените изпитват болка, когато носят високи токчета, според Американската педиатрична медицинска асоциация. Специалисти твърдят, че не само краката ни могат да бъдат засегнати от неудобните обувки. Други части на тялото също могат да пострадат и това може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми.

Ето как носенето на високи токчета може да навреди на тялото ви:

Бедра

Когато носите високи токчета, тялото ви трябва да поддържа баланса си. Поради тази причина долната част на гърба ви се избутва напред и подравняването на бедрата и гръбначния стълб се променя. Флексорите на бедрата трябва да се огъват постоянно, за да поддържат баланс. И ако носите високи токчета често и за дълги периоди от време, това може да доведе до скъсяване и свиване на тези мускули. Това от своя страна може да доведе до болка в тазобедрената става.

Колене

Теглото ви се измества към стъпалата, когато носите високи токчета. Поради това коленете ви трябва да се движат напред, за да поддържат баланс, което оказва допълнителен натиск върху тях. Това може да причини остеоартрит. Честите симптоми включват болки в ставите, скованост и ограничен обхват на движение.

Гръбнак

Обикновено гръбнакът ви има лека извивка. Това му позволява да намали стреса от движението на тялото ви. Когато носите високи токчета, извивката в долната част на гърба ви става преувеличена и подравняването на гръбнака ви се измества. Това може да причини претоварване на мускулите и болки в гърба. Анатомичните промени в гръбначния стълб могат да доведат до редица здравословни проблеми. Например, има възможност за развитие на състояние на гръбначния нерв, наречено фораминална стеноза. Може да причини болка, мускулна слабост и спазми.

Проблеми с краката

Изпъкнало "кокалче". Острите обувки на висок ток стискат пръстите на краката ви в много тясно пространство. Това кара палеца да се наклони към показалеца на крака и това създава така разпоространеният проблем наречен на жаргон изпъкнало "кокалче". И докато се смята, че тази деформация е генетична, носенето на висок ток може да влоши проблема, особено ако страдате от плоскостъпие.

Ахилесов тендинит. Носенето на високи токчета може да доведе до ограничаване на движението и силата на глезените ви. Също така може да доведе до свиване на ахилесовото сухожилие, където се прикрепя към костта на петата. Това може да причини инсерционен ахилесов тендинит - вид възпаление на сухожилията. Някои от симптомите включват болка в задната част на петите, подуване и ограничен обхват на движение, при сгъване на краката.

Пръст чук. Друго състояние, което може да бъде причинено от носенето на тесни, заострени високи токчета, е кутре чукче. Когато пръстите на краката ви са натъпкани в тясна обувка, те започват да се извиват надолу. С течение на времето това състояние може да стане болезнено и да не можете да сгъвате пръстите на краката си.

Мазоли. Натискът, който носенето на високи токчета оказва върху краката ви, може да доведе до мазоли и рани. Особено ако обувките ви са тесни, защото това причинява допълнително триене. Освен, че мазолите са болезнени, те могат да се замърсят и да причинят инфекция

Неврома на Мортън. Поради повишения натиск върху крака ви, нервите там могат да се притиснат и раздразнят. В резултат на това нервът, водещ към пръстите на краката, може да се смачка и да причини болка.

Плантарен фасциит. Носенето на тесни обувки също може да доведе до това състояние. Това се случва, когато плантарната фасция, тъкан, която свързва костта на петата с пръстите на краката ви, се възпали или раздразни. Тази тъкан поддържа свода на стъпалото ви и действа като амортисьор. Когато е засегнат, можете да имате пострадате от скованост и подуване на петата.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay