Мъжете, които работят много, е по-вероятно да оплешивеят

Мъжете, които работят много, е по-вероятно да оплешивеят

Едва ли има дете, което мечтае да оплешивее. Но много деца мечтаят да бъдат независими, да работят много, за да печелят много пари и да могат да си купят всичко, което пожелаят. Е, оказва се, че тези неща може да са свързани, особено при мъжете, казват учените. И изглежда можете да спасите косата си, ако знаете едно нещо. Вижте какво е то...

Ако ежедневно губите повече от 100 косъма, нещо не е наред

Напълно нормално е хората да губят малки количества коса - според Британската асоциация на дерматолозите, няма причина да се паникьосвате, ако ви падат до 100 косъма дневно. Но ако забележите, че в ръцете ви остават цели кичури коса, след като я измиете или срешите косата си, това може да е знак, че може би оплешивявате.

Има много фактори, които могат да доведат до този проблем и вашата работа е един от тях. Работата до късно вечер или това да сте първият, който е седнал на бюрото си, може да е полезно за портфейла ви, но не е за косата ви. Според едно проучване хората, които са склонни да работят повече, удвояват шансовете си да се присъединят към знаменитости като Джейсън Стейтъм, Вин Дизел, Скалата и Брус Уилис, които са асболютно плешиви.

Работата повече от 52 часа седмично е много лоша идея

За да потвърдят тази теория, южнокорейските изследователи са разгледали 13 391 мъже на възраст между 20 и 59 години. Участниците били разделени в 3 групи - тези, които работят 40 часа седмично, 40–52 часа и повече от 52 часа седмично. В началото никой от тях не съобщавал, че страда от косопад.

След 4 години учените откриват, че по-дългото работно време е свързано с развитието на алопеция. Установено е също, че силата на тази връзка нараства пропорционално на броя работни часове.

Мъжете, които работят много, е по-вероятно да оплешивеят

Имунната ни система може да атакува космените фоликули заради стреса

Смята се, че вината за това може да бъде стресът, свързан с работата. Предишни проучвания показват, че дългото работно време причинява стрес и има доказателство, че стресът е способен да накара космените ни фоликули да влязат във фаза на покой, в която космите спират да растат. И тъй като в тази фаза не растат нови косми, те просто падат, без да бъдат заменени.

Според друго мнение, този стрес може да доведе до ситуация, в която имунната ни система атакува космените фоликули. Това състояние може да спре растежа на косата завинаги.

Ограничаването на работното време може да бъде решението

И така, какво можете да направите, ако вашата коса е важна за вас и не искате да я губите? Можете поне да опитате да ограничите работното си време и да си почивате повече. Ако смятате, че се натоварвате прекалено много, може да опитате да говорите с шефа си. Може да поискате помощник или да предадете част от задачите си на друг колега.

Въпреки че това проучване е проведено само за мъже и не се знае точно дали жените са изложени на риск или не, ние вярваме, че съветите за повече почивка могат да бъдат полезни и за жените, тъй като плешивостта не е единственият проблем, който може да бъде свързан със стрес.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay