Какво причинява пигментацията на кожата и 4 начина да я избегнете

Какво причинява пигментацията на кожата и 4 начина да я избегнете

Ако забележите, че някои петна по кожата ви са по-тъмни от нормалния ви тон на кожата, може да има няколко причини за това. Това може да бъде причинено от медицинско състояние, което трябва да се лекува. За щастие не винаги е така. Тази пигментация може да бъде абсолютно безвредна и няма за какво да се тревожите. Винаги обаче е по-добре да се консултирате с Вашия лекар, за да сте сигурни, че няма нищо сериозно.

Ето какво предизвиква пигментация на кожата и 4 начина да я избегнете:

Има няколко вида безвредни пигментации

Мелазмата се среща по-често при жените, отколкото при мъжете и се смята, че е причинена от хормонални промени. Тези промени могат да се случат, например, по време на бременност или ако приемате противозачатъчни хапчета. В този случай пигментацията ще изчезне сама, след като родите или спрете да приемате хапчето. Стресът също може да причини мелазма.

Обезцветяването обикновено се появява на лицето, но може да се появи и на други части на тялото. Не причинява вреда. 

"Чернодробни" петна

Чернодробните петна обикновено се появяват при хора над 40 години. Тъмните петна могат да се появят почти навсякъде по тялото, ако прекарвате твърде много време на слънце, но те са безвредни. Това се случва, защото ултравиолетовата светлина от слънцето влияе върху мелатонина, пигмента, който придава цвета на кожата ви, и се произвежда по-бързо. С напредването на възрастта производството на мелатонин също започва да се увеличава от само себе си.

Пост-възпалителната хиперпигментация се причинява от нараняване или възпаление на кожата. Може да бъде причинена от акне, мехури или изгаряния и с времето ще изчезне от само себе си.

Възможно е да се предотврати или намали 

Това, което ядете, може да повлияе на здравето на кожата ви. Уверете се, че ядете питателна храна. Може да помогне за предотвратяване на хиперпигментация, като минимизира ефектите от клетъчния стрес, причинен от хормонален дисбаланс, инфекция и излагане на слънце.

Някои от храните, които биха могли да помогнат за намаляване на появата на хиперпигментация, са нар, спанак, кейл и моркови. Те могат да осигурят на тялото ви витамини, минерали, антиоксиданти и здравословни мазнини, от които кожата ви се нуждае. Също така е важно да пиете достатъчно вода. И е по-добре да избягвате соята, ленените семена и чесъна, защото те съдържат естроген.

Опитайте се да не докосвате кожата си

Може да е изкушаващо да стиснете пъпка или да почешете ухапване от комар, но не е добра идея да го правите, защото това може само да увеличи възпалението, което причинява появата на тъмни петна по кожата ви. Също така, опитайте се да не докосвате кожата си с мръсни ръце.

Предпазвайте се от слънцето

Ограничете времето, прекарано на слънце, и избягвайте пряката слънчева светлина. Трябва да си сложите слънцезащитен крем, ако искате да предотвратите обезцветяване на кожата, а също така можете да носите шапки и дрехи, които покриват кожата ви. За да сведете до минимум щетите, причинени от UV светлина, можете да използвате и овлажняващи кремове.

Използвайте натурални продукти

Може да е възможно да изсветлите тъмните участъци по кожата си с естествени продукти. Някои данни сочат, че маслото от екстракт от черница, както и екстрактите от зелен чай, куркума и соя могат да помогнат за подобряване на състоянието на кожата и да намалят появата на хиперпигментация.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay