Колко важен е с*ксът в една връзка?

Колко важен е с*ксът в една връзка?
Pexels

В една подкрепяща връзка има много предимства да правиш повече секс. По-високите нива на сексуална активност са свързани с положителни промени, като по-ниско кръвно налягане, намален стрес, по-голяма интимност и дори по-нисък процент на разводи.

Въпреки че няма универсални правила, когато става въпрос за идеална честота на секс, ние споделяме информация от най-новите изследвания.

Тази статия също така обсъжда колко важен е сексът в една връзка, защо е важно да правите секс, някои от ползите, които може да има, както и статистически данни за това колко често двойките обикновено правят секс. Ще засегнем и предизвикателствата, с които може да се сблъскате като двойка и какво можете да направите, ако искате да увеличите количеството секс във връзката си.

Защо сексът е важен във връзките

Може ли една връзка да оцелее без секс? Да, сексът не винаги е жизнено необходим, но е важна част от една здрава, пълноценна връзка.

Колко важен е сексът може да варира от един човек до друг. Някои хора може да смятат, че да правят секс е абсолютно жизненоважно. Други може да смятат, че други видове интимност и връзка са по-важни. 

Някои от причините, поради които може да смятате, че сексът е важен в една връзка, включват:

  • Чувствате се по-близо до партньора си
  • Показвате обич към партньора ви
  • Намирате секса за забавление и удоволствие
  • Желаете да имате деца
  • Чувствате се уверени и секси
  • Облекчаване на стреса

Изследванията показват, че честият секс може да играе роля за цялостното благосъстояние на човека. Честият секс е свързан с повече обич. Когато двойките изпитват повече привързаност, е по-вероятно да правят по-често секс. 

Сексът може да бъде важна част от една връзка, но по-рядкото правене на секс не означава непременно, че връзката ви е по-малко удовлетворяваща. 

Ползите от секса във взаимоотношенията

Освен индивидуалните ползи за вас и вашия партньор, редовният секс поддържа здрава връзка по много начини. Например, окситоцинът, освободен по време на секс, засилва чувството за обвързаност и подобрява емоционалната интимност. 

Сексът в моногамна връзка повишава нивото ви на ангажираност и емоционална връзка с другия човек. Изразяването на любов чрез секс увеличава вероятността двойките да останат заедно. В резултат на това сексът е положително свързан с по-нисък процент на разводи.

Психологически ползи от секса

Има много емоционални и психологически ползи от правенето на любов (сексът е тясно свързан с по-добро качество на живот). Някои от тези предимства включват:

  • По-добра представа за себе си: Сексът може да повиши самочувствието и да намали чувството на несигурност, което води до по-положително възприемане на самите нас.
  • По-високи нива на щастие: Според проучване от 2015 г., проведено в Китай, повече и по-качествен секс увеличават щастието. 
  • Повече свързване: По време на секс се освобождават ендорфини, които намаляват раздразнителността и чувството на депресия. Друг хормон, окситоцинът се увеличава със стимулация на зърната и друга сексуална активност. Окситоцинът помага за насърчаване на чувството за спокойствие и удовлетворение.
  • Облекчаване на стреса: Хроничният стрес може да допринесе за по-ниската честота на сексуални контакти. Сексът обаче може да бъде ефективна техника за управление на стреса. Сексът намалява хормоните за реакция на стрес, като кортизол и адреналин (епинефрин), като ефектът продължава и на следващия ден. 
  • Подобрено качество на съня: Оргазмите предизвикват освобождаването на хормона пролактин, който подпомага съня. 

Физически ползи от увеличения секс

Доста интуитивно е да разберете как сексът подобрява емоционалното здраве, но има и редица физически ползи от секса. Някои от тях включват:

  • По-добра физическа устойчивост: Сексът е форма на упражнение. Според Американската кардиологична асоциация сексуалната активност е еквивалентна на умерена физическа активност, като бързо ходене или изкачване на стълби. Сексуалното движение може да стегне и тонизира коремните и тазовите мускули. При жените подобреният мускулен тонус подобрява контрола на пикочния мехур.
  • Подобрена мозъчна функция : Предварителните проучвания върху плъхове установиха, че по-честият полов акт е свързан с по-добра когнитивна функция и растеж на нови мозъчни клетки. Подобни ползи оттогава са наблюдавани при проучвания върху хора. Проучване от 2018 г. на над 6000 възрастни свързва честия секс с по-добра памет при хора на възраст 50 и повече години. 
  • Подобрена имунна функция : по-активният сексуален живот има положителен ефект върху имунната функция. Редовният секс може дори да намали вероятността от настинка или грип.
  • По-ниски нива на болка : Ендорфините от секса насърчават повече от просто усещане за благополучие и спокойствие. Секс ендорфините изглежда намаляват мигрената и болките в гърба.
  • Загуба на тегло : Сексът за 30 минути изгаря средно 200 калории. Полезните мозъчни химикали, отделяни по време на секс, могат да потиснат апетита за храна и да подпомогнат загубата на тегло.
  • Положителни сърдечни ефекти : пенисно-вагиналната сексуална активност (но не и мастурбация) е свързана с по-ниско систолично кръвно налягане. 
  • Повишеното кръвно налягане увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Сексуалната активност помага за разширяване на кръвоносните съдове, увеличавайки доставката на кислород и хранителни вещества в тялото, като същевременно намалява кръвното налягане.
  • Допълнителни физически ползи : Сексуалната активност повишава либидото и увеличава вагиналното смазване. Честият полов акт е свързан с по-леки менструални периоди и по-малко болезнени менструални спазми. В допълнение, подобреното обоняние, по-здравите зъби, по-доброто храносмилане и сияещата кожа може да са свързани с освобождаването на хормона DHEA от тялото след оргазъм.

Сексът може да има различни ползи. Може да помогне за поддържане на здрави взаимоотношения и може да подобри цялостното благосъстояние. Също така е свързано с индивидуални ползи, включително облекчаване на стреса, подобрен сън, повишен имунитет и по-добро сърдечно здраве.

Идеална честота за секс

Когато се засяга темата колко често една двойка прави секс, проучване от 2015 г. установява, че общото благосъстояние е свързано с честотата на сексуални контакти, но само до известна степен. Удовлетворението от връзката се подобрява прогресивно ако се премине от липсата на секс до правенето на секс веднъж седмично.

Един сексуален контакт на седмица е доста съвместим с текущата средна стойност. Все по-натовареният ни живот обаче може да ни пречи да правим повече секс. В сравнение с честотата на секса през 90-те години, възрастните през 2010 г. са правили секс девет пъти по-малко годишно. 

Средна сексуална честота
  • Средно възрастен : 54 пъти годишно (около веднъж седмично)
  • Възрастни на 20 години : Около 80 пъти годишно
  • Възрастни на 60 години : 20 пъти годишно

Въпреки че честотата често намалява с възрастта, сексуалната активност при възрастните хора остава важна. Като цяло по-възрастните семейни двойки са склонни да правят секс по-често от несемейните връстници от същата възрастова група. 

Потенциални рискове от правенето на повече секс

Някога се смяташе, че сексът увеличава риска от рак на простатата. Проучване от 2016 г. обаче установи, че мъжете, които са имали повече еякулации (21 или повече на месец), са по-малко склонни да развият заболяването, отколкото мъжете, които са имали по-малко еякулации (седем или по-малко на месец). Тъй като ракът на простатата е втората водеща причина за смъртни случаи, свързани с рака при мъжете, този ефект си струва да се отбележи.

За някои сексът може да увеличи шансовете за инфаркт. Въпреки този риск, по-високата честота на секс може да помогне. Проучване от 2011 г. установи, че редовната сексуална активност намалява сърдечните удари. Сексът, заедно с други форми на физическа активност, е защитен. Но редките изблици на активност натоварват допълнително сърцето. 

Небезопасният секс може да наклони скалата на ползите и рисковете в обратната посока.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay