Суха или дехидратирана кожа: каква е разликата?

Суха или дехидратирана кожа: каква е разликата?
Pexels

Знаете ли, че сухата и дехидратираната кожа всъщност са две много различни неща? И грижата за тях трябва да бъде доста различна. 

И така, каква е разликата между суха и дехидратирана кожа?

Сухата кожа е свързана с по-ниско производство на масла и може да бъде нещо, което имате през целия си живот - ето защо се счита за тип кожа.

Дехидратираната кожа от друга страна означава, че на кожата ви ѝ липсва вода и е по-скоро временно състояние, но такова, което всеки тип кожа, дори мазната, може да изпита в даден момент.

На сухата кожа ѝ липсват масла и може да бъде лющеща се или да се усеща опъната. 

На дехидратираната кожа ѝ липсва вода и кожата изглежда матова, без блясък. Това може да се случи на всеки тип кожа и често се причинява от външни фактори като промени във времето, диетата, околната среда, пътуване и алкохол. И за да направим нещата още по-сложни, кожата може да бъде суха и дехидратирана едновременно.

Логично е, че ако хидратирате ефективно кожата през целия ден, това ще помогне както на сухата, така и на дехидратираната кожа, но има и конкретни продукти и съставки, които са подходящи за различните състояния.

Суха или дехидратирана кожа: каква е разликата?unsplash

Как да третирате сухата кожа

Маслата ще направят голяма разлика за сухата, лющеща се и опъната кожа. Маслото от жожоба и шипковото масло ще подсилят кожната бариера и ще я предпазят от загубата на влага. При суха кожа, укрепването и възстановяването на бариерата е от ключово значение. Потърсете серуми за по-концентриран начин за подпомагане на възстановяването. Продуктите с хиалуронова киселина например са много ефективни. 

Залагайте също на хидратиращи маски. Маските, които се нанасят вечер и остават върху кожата цяла нощ, са много подходящи за суха кожа. 

Как да третирате дехидратираната кожа 

Когато кожата е дехидратирана, вашата цел е да възстановите съдържанието на вода в кожата, така че дълбоките хидратанти помагат. Най-добрата съставка за дехидратирана кожа е хиалуроновата киселина. Тази основна съставка може да задържи 1000 пъти теглото си във вода и незабавно да изпълни и успокои дехидратираната кожа. Промените в начина на живот също са от полза за справяне с дехидратираната кожа. Добре е да добавите повече вода към ежедневието си и да намалите приема на алкохол. 

Комбинирайте вашата хиалуронова киселина със серум с витамин С през деня, за да помогнете наистина за възстановяване и защита на кожата. След това заключете хидрататора си с овлажнител, подходящ за вашия тип кожа. 

Съвети за суха и дехидратирана кожа

Както сухата, така и дехидратираната кожа се повлияват добре от сквалана. Скваланът е съединение, което естествено произвеждаме в телата си и блокира хидратацията, като създава защитна бариера на повърхността на кожата. 

Суха или дехидратирана кожа: каква е разликата?unsplash

Предотвратяване на суха или дехидратирана кожа

Ясно е, че SPF е жизненоважен фактор във всички ритуали за грижа за кожата, но за суха и дехидратирана кожа изборът на висок фактор е наистина полезен за предпазване на кожата от увреждане от околната среда, не само от слънцето, но и от замърсяване и синя светлина.

Наред с грижата за кожата има и избор на начин на живот, който можете да направите, за да поддържате кожата си в добро състояние. Нанасянето на овлажнител през нощта наистина може да помогне за запълване на изгубената влага – особено през зимните месеци. Яденето на много богати на прясна вода плодове и зеленчуци също е от полза. Друго важно нещо е винаги да миете лицето с хладка вода, а не с гореща. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay