Защо не трябва да си миете лицето под душа

Защо не трябва да си миете лицето под душа

Колкото и удобно да е да премахвате грима си, докато си взимате душ, това всъщност може да навреди повече на здравето на кожата ви. Кожата на лицето ви е много по-чувствителна от кожата на тялото ви и освен ако не се наслаждавате на студени душове, по-добре е да държите лицето си далеч от водата от душа. 

1. Може да влоши акнето

Дългите горещи душове могат да премахнат естествените масла, от които кожата ви е необходима, за да остане здрава и да изглежда добре. И ако кожата ви вече е суха, измиването на лицето ви под душа може само да влоши проблема. Прилагането на повече овлажнител за облекчаване на усещането за сухота може в крайна сметка да направи кожата ви уязвима към акне и други кожни инфекции.

2. Може да повлияе на тона на кожата ви

Измиването на лицето ви под душа може да направи кожата ви да изглежда червеникава. Горещата вода под душа кара кръвоносните съдове на лицето ви да се разширят, което може да увреди крехките капиляри на бузите ви. Това от своя страна може да доведе до видими капилярни мрежи или розацея, много често срещано състояние на кожата.

3. Може да доведе до преждевременни бръчки

Сигурно сте забелязали как пръстите ви могат да се набръчкат след дълъг горещ душ. Това се случва, защото горещата вода премахва влагата от кожата ви и уврежда защитния слой на кожата, който помага да се заключи влагата. Същото важи и за кожата на лицето ви, която може да остарее по-бързо, ако се излага редовно на гореща вода.

4. Може да направи здравата кожа по-чувствителна

Измиването на лицето под душа също няма да е от полза за нормалната кожа. Горещата вода може да повлияе отрицателно на иначе напълно здравата кожа, правейки я суха и чувствителна. По-добре е да стоите далеч от горещи душове, особено през зимните месеци, когато кожата е по-уязвима към сухота и дразнене.

5. Може да причини сърбеж 

Много хора чувстват, че кожата им леко сърби след дълъг душ. Усещането обикновено е слабо и трае само за кратко. Но редовното миене на лицето под горещ душ може да доведе до сърбеж и дори обелване на кожата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay