Как хормоните влияят на кожата през различните етапи от живота

Как хормоните влияят на кожата през различните етапи от живота
Pexels

Взети заедно, хормоните действат като проводник на тялото ви, влияят на почти всичко, от енергийните ви нива до апетита ви. Кожата също е подложена на капризите на хормоните. Като цяло тази тясна връзка е нещо добро: Хормоните стимулират мастните жлези и фоликулите да смазват кожата и да растат косми. Те също са необходими за поддържане на здравето на кожата, наред с много други процеси в тялото. 

Но нещата могат да се объркат малко, защото кожата ви е пълна с рецептори, които реагират на промени, предизвиквайки акне, бръчки и т.н. Пубертетът вероятно е първият път, когато забелязвате това, но възходите и паденията продължават да идват, дори когато сте в зряла възраст. Обнадеждаващата новина? Няколко промени в рутината ви могат да помогнат да имате красива и сияйна кожа.

Голяма промяна: Бременност

През първия триместър вероятно се сблъсквате със скок в прогестерона, който подготвя матката ви за бебето. Прогестеронът може да увеличи производството на масла и появата на акне. Има обаче и жени, при които кожата се изчиства и става изключително красива. Естрогенът също се повишава по време на бременност и това, комбинирано с прогестерона, може да допринесе за образуването на мелазма, която се появява като петна по кожата.

Как да се справите: Възможностите за лечение са ограничени, тъй като много класически съставки за борба с акнето, като ретиноиди, салицилова киселина и бензоил пероксид, са забранени по време на бременност. Можете да използвате азелаинова киселина, която помага както при пъпки, така и при пигментни петна. Струва си също да опитате млечна киселина и сяра, които помагат за поддържане на порите чисти.

Голяма промяна: Големи промени в живота

Стресови фактори (развод, преместване, преживяване на световна пандемия и т.н.) предизвикват ефект на доминото в тялото, който допринася за промяна в хормоните. Повишеният хроничен стрес може да повиши андрогените като тестостерон, който стимулира производството на масла, запушващи порите. 

Как да се справите: Ретиноидите, включително ретинол и ретиноиди, са златният стандарт за справяне с акне. Те помагат за ускоряване на обмяната на клетките на кожата, за да се сведе до минимум и да се предотврати натрупването на запушвания. Някои ретиноиди, като адапален, също могат да бъдат противовъзпалителни и да помогнат за лечение на белези след акне. Препоръчително е да ги комбинирате с антибактериални агенти като бензоил пероксид (който убива бактериите, причиняващи акне) или нежни ексфолианти като салицилова киселина, за да предпазите мъртвите кожни клетки от слепване и потенциално образуване на запушвания.

Голяма промяна: Перименопауза

Това е преходното време, водещо до менопаузата, в което хормоните се колебаят изключително много. Този дисбаланс може да причини сухота. Тъй като естрогенът стимулира образуването на структурни протеини като колаген и еластин, спадовете водят до загуби и на двете, което често води до поява на фини линии и бръчки. 

Как да се справите: Тъй като през този период кожата е изключително суха, трябва да заложите на хидратацията. Използвайте продукти с овлажняващи съставки като глицерин и хиалуронова киселина. За справяне с бръчките пък опитайте колаген-стимулиращ ретиноид. Локалните съставки, които активират естрогенните рецептори в кожата, като метилестрадиолпропаноат или MEP, подобряват сухотата и стягат кожата. 

Окончателният край на вашия цикъл

След менопаузата вече не се справяте с възходите и спадовете на естрогена и прогестерона, така че ще загубите голямо количество колаген. Това може да причини по-дълбоки бръчки и отпусната кожа. Положителната страна: Вероятността от пъпки намалява значително. 

Как да се справите: Търсете пептиди във вашите продукти за грижа за кожата. Те са градивните елементи на определени протеини, които стимулират увеличаването на колагена. Добре е също да използвате антиоксиданти, които помагат за възстановяването и защитата от увреждане, както и растежни фактори, протеини, произведени от нашите клетки, които регулират клетъчния растеж, поддържат тъканите, и допринасят за възстановяването и производството на колаген. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay