Как да хидратираме кожата си през зимата с помощта на натуралните продукти

Как да хидратираме кожата си през зимата с помощта на натуралните продукти

Кожата се нуждае най-вече от хидратация, за да функционира правилно. През зимата тя се изсушава много по-лесно, което води до повяхване и дехидратиратация. Под влияние на външните фактори като ниски температури, замърсен въздух кожата ни бързо губи хидратация. А без нея клетките в кожата не могат да извършват своите процеси и това води до намаляване на еластичността ѝ, нарушава баланса ѝ и я изсушава. Ако не възстановяваме обратно този баланс, не само външния вид на кожата ще се влоши, но може и да се сблъскаме със здравословни проблеми. Дехидратираната кожа е състояние, а не тип. Известни са и последиците от дехидратирана кожа – бръчки, зачервяване, лющене, кожата остарява по-бързо.

Като дългогодишни производители на качествена българска, натурална и органична козметика за лице и тяло, еЛек добре познава проблемите и нуждите на човешката кожа и отдавна са превърнали своята работа в мисия за нейната красота и здраве. Във всички козметични формули на бранда е валидно основното правило – нищо излишно, нищо прекалено и продуктите работят право в целта.

В последно време се прокрадва тенденция, че натуралната козметика трябва са е съставена единствено и само от масла. Натуралните масла са безспорно изключително полезни, но в никакъв случай не могат да бъдат единствените съставки. Козметичен продукт без водна фаза има голяма вероятност да образува тежък, непопиващ слой върху кожата, да запуши порите, да образува комедонни огнища. Този тип продукти имат предимно затоплящ ефект, което е доста неподходящо за топлите летни дни. Антиоксидантите също не биха изпълнили пълноценно своята роля, ако стоят на повърхността на роговия слой и не проникват в кожата в дълбочина. За създаването на подходящия козметичен продукт е нужна специфична формула с хидратиращо действие. Нужна е оптимална комбинация от растителни масла, които имат своето влияние както на дермата, така и на епидермиса и водоразтворими активни съставки, така нужни и полезни – Хиалуронова киселина, азиатска центела, пантенол, Алое Вера, Ниацинамид (Vit B3), кафяви водорасли и много др.

И не на последно място – присъствието на водна фаза – флорална или пречистена вода – тя има особено значение за здравословния вид на кожата. Именно водната фаза подпомага усвояването на безценните активни съставки, а без нейното наличие те не биха могли да присъстват в козметичния продукт. Във всеки краен продукт, посредством различните фази на емулсията, се позволява включването на съставки, които обикновено не са съвместими една с друга. Синергията е ключова. Масла с допълващи се ефект и молекулярни състави постигат значително по-добри въздействия спрямо действието им по единично, или неподходящо съчетани. Препоръчително е използването на антиейдж продукти за забавяне процеса на появата на бръчки.

Кремовете – т.нар. козметични емулсии – безспорно най-обичаните и употребявани продукти са елегантни и приятни за ползване. Козметичният крем подобрява усещането при допир с кожата и има охлаждащ ефект, за разлика от чистите масла. Можем да разнесем малко количество козметичен крем на голям участък от кожата си с голяма лекота и усещане за комфорт.

Как да хидратираме кожата си през зимата с помощта на натуралните продукти

Кремовете са продукти, които комбинират в състава си водна и маслена фаза и дават възможност за последователно и ефективно усвояване на активните съставки. Присъствието на маслата във формулата е необходимо за цялостния комфорт на кожата, за постигането на конкретната текстура, поведение, "приятност” на продукта, доброто му и лесно разнасяне.

Серумът е друг вид продукт, в чийто състав може да се комбинира водна фаза, активни съставки и маслена фаза. Серумът за лице е концентриран продукт, предназначен за грижа за кожата. Основната разлика между серума и крема е в процента активни съставки – серумът съдържа много повече в сравнение с крема, но освен това и текстурата му е по-лека, тъй като молекулите на активните вещества са по-малки от тези в кремовете, за да проникват по-дълбоко в кожата.

Как да хидратираме кожата си през зимата с помощта на натуралните продукти

Поради тези разлики серумът има много по-силен ефект върху кожата от един крем. Той успява да проникне по-дълбоко в кожата, където изпълнява задачата си. Ето защо резултатът често може да се види само след няколко дни употреба. 

Как да хидратираме кожата си през зимата с помощта на натуралните продукти

Серум с подходящи водоразтворими активни съставки в някои случаи е единственият вариант за хидратиране на много мазна кожа, където чистите масла и тежките кремове не са подходящи. При този тип кожа е важно да не се използват агресивни съставкии, които могат да нарушат естествения защитен слой на кожата, а продукти, регулиращи функцията на мастните жлези.

Как да хидратираме кожата си през зимата с помощта на натуралните продукти

Слънцезащитата е задължителна. Независимо от типа кожа, използването на подходящ защитен продукт е силно препоръчително през всеки сезон. Той е особено необходим не само в планината, но и в активната градска среда. Слънцезащитните продукти на еЛек са формулирани по съвременна технология, с грижа към кожата и познаване на принципите на оптималната слънцезащита. SPF факторът е тестван и доказан от сертифицирана лаборатория. Качествената слънчева защита се базира на сполучлива комбинация от естествени масла от авокадо, кокос, какао, пшеничен зародиш, малинови семки, на витамини - витамин Е и адекватно количество провитамин В5 (пантенол), подходящи етерични масла от лимонена трева и розмарин и, разбира се, на надеждни органични слънчеви филтри последно поколение. Не се разчита само на естествения слънцезащитен фактор на маслата, който не е достатъчен. Правилно е съставките във формулите да се разглеждат като комбинация, а не поотделно, защото компонентите работят успешно само заедно, в добре подбрана комплексност. Категорично не препоръчваме да се използват домашно приготвени слънцезащитни кремове. За сметка на това, периодът е подходящ да си направите ароматна вана или масажно олио.

Кожата на ръцете по правило е по-суха. Ръцете ни често са изложени на допир с разнообразни предмети и препарати, които могат да ѝ навредят с прекалено изсушаване, раздразнение. Всички те в комбинация с ниските температури през зимата, поставят кожата на ръцете ни пред сериозни изпитания. Изискват се още повече внимание и грижи, за да се избегне прекомерно сухата, груба на допир и дори на разранена кожа.

Как да хидратираме кожата си през зимата с помощта на натуралните продукти

Известно е, че кожата е най-големият ни орган, т.е. всичко, което попада върху нея навлиза в организма ни и достига до всички органи и течности. Важно е да знаем какъв е съставът на козметиката, която използваме. Абсорбирането се случва, когато дадената съставка преминава през кожната бариера и достига до кръвния поток. Така както храната навлиза в организма ни и нейните активни съставки се разпространяват в тялото, по същия начин, през кожата ни в тялото навлизат активните съставки от козметиката, която ползваме. Може да се каже, че е възможно организмът ни да бъде изложен на риск в зависимост от това каква съставка се е абсорбирала.

Как да хидратираме кожата си през зимата с помощта на натуралните продукти

Натурална и органична козметика – разбира се добре формулираните козметични продукти, имат наистина впечатляващ ефект и са по-съвместими с кожата и косата в сравнение с конвенционалната козметика.  

Желателно е да избягваме изкуствените консерванти, каквито са парабените, добивани от преработка на петрол. Възможно е те навлязат в кръвообращението, а в някои случаи да причинят алергия. Силиконите са изкуствени съставки, които се влагат вместо натуралните, хидратиращи и омекотяващи масла. Силиконите не се абсорбират от кожата и не я подхранват. Те не хидратират, даже напротив, образуват непромокаем слой върху кожата и не й позволяват да диша. Изброените са суровини с много ниска себестойност, което ги прави идеални за плановете на козметичните мастодонти – за евтин начин за производство, масов за употреба и с дълъг срок на годност продукт. 

еЛек правят сериозна разлика между вредните нефтопроизводни суровини и полезните натурални растителни масла и суровини. Техният химически състав е близък до човешката кожа и нейната мазнина, което ги прави така полезни и необходими. Точно тук се крие смисълът да бъде произвеждана натурална и органична козметика – това са козметични продукти, създадени единствено от суровини с ясен и естествен произход.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay