На какво се дължи побеляването на косата на ранна възраст

На какво се дължи побеляването на косата на ранна възраст

Ако мислите, че сте единствената, чиято коса е побеляла рано, грешите. Ранното побеляване е често срещано нещо и макар да е неприятно, то може да е и признак за нещо друго. 

Ето какво може да причини бързо побеляване на косата при млади хора:

1. Може да имате дефицит на витамин В12

Според експерти дефицитът на витамин В12 е най-честата причина за ранно побеляване на косата. Също така може да доведе до изтъняване и загуба на коса. За да избегнете това, не забравяйте да включите храни като яйца, говеждо месо, риба тон и сьомга във вашата диета. Можете също така да взимате B12 като добавки.

2. Възможно е да имате проблем с щитовидната жлеза

Според изследванията проблемите с щитовидната жлеза засягат пряко космените фоликули. Ако косата ви е побеляла рано или имате аномалии като чуплива или мазна коса, това може да се дължи на дисфункция на щитовидната жлеза.

3. Консумирате повече боклуци, отколкото здравословна храна

Неспазването на здравословна диета може да допринесе за получаването на тези допълнителни бели кичури. Различни изследвания, направени по въпроса, са установили, че феритин, калций, витамин D-3, мед, цинк и желязо могат да поддържат косата ви здрава - докато липсата им може да доведе до ранно побеляване на косата.

4. Непрекъснато се тревожите за различни неща и се стресирате

Ранната побеляла коса е свързана със стреса, според експертите. Стресът засяга стволовите клетки, които са отговорни за регенерацията на косата ви, което води до побеляване, преди да е дошло времето за това.

5. Може да е наследствено

Да, може да наследите белите коси от родителите и бабите и дядовците си. Според дерматолозите нашата генетика играе огромна роля при определянето кога ще побелеем. Ако някой от родословното ви дърво е имал побеляла коса рано, има вероятност да ви се случи същото.

6. Използвате продукти за коса с химикали и вредни бои

От шампоаните до боите за коса, повечето продукти за коса могат да доведат до побеляване на косата. Присъстващите в тях вредни химикали намаляват нивото на меланин, като в крайна сметка косата ви губи естествения си цвят.

Ето какво можете да направите, за да го предотвратите:

Тъжната истина е, че след като побелеете, няма да можете да върнете оригиналния си цвят. Има обаче мерки, които можете да предприемете, за да предотвратите побеляване на косата си.

Защитавайте косата си от увреждане от слънцето. Покривайте главата си, когато излизате, ако е възможно.

Избягвайте използването на маша и сешоари.

Разресвайте косата си с помощта на широка четка за коса.

Масажирайте редовно скалпа си с кокосово масло.

Включете зеле, бадеми, сок от моркови и броколи във вашата диета.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay