10 често срещани грешки, които пречат на косата ви да изглежда зашеметяваща

10 често срещани грешки, които пречат на косата ви да изглежда зашеметяваща

За мъжете е лесно да бъдат привлекателни - все пак плешивите мъже се считат за най-красивите сред представителите на силната половина на планетата. За да изглеждат стилно, всичко, което трябва да направят, е да използват тример или самобръсначка, докато момичетата трябва да измислят нови методи, за да се грижат за прическите си. 

Понякога едни и същи рецепти за грижа за косата не са подходящи за всеки, който иска да има красива коса. И въпреки че косата ни се нуждае от индивидуален подход, някои грешки се допускат от почти всички нас.

Грешка №1: Измиване на косата с евтин шампоан

Евтините шампоани могат да бъдат добри за премахване на замърсяванията от косата ни, но полезните им свойства обикновено спират до този момент. По-скъпите продукти имат допълнителни съставки, които свеждат до минимум щетите и правят косата по-мека на допир.

Грешка №2: Не посещавате фризьора дълго време

Средно косата расте с около 1 см на месец, но този показател се различава много при хора с различни типове коса и различни здравословни състояния. Смята се също, че късата коса трябва да се подстригва малко по-често от дългата коса: прическите боб и пикси трябва да се подстригват веднъж на всеки 4-6 седмици, средно дългата и дългата коса трябва да се подстригват на всеки 8-10 седмици.

Грешка №3: Използване на къна преди да посетите салон за красота

Боядисването на коса с къна е най-старият начин да промените цвета на косата си (бил е използван в Древен Египет). И въпреки че този продукт все още е много популярен по целия свят, боята на растителна основа може да се държи непредсказуемо върху боядисана и обезцветявана коса.

Грешка №4: Не разресвате заплетената коса 

Заплетената коса е най-големият враг на хубавата прическа. Смята се, че сухотата и дехидратацията на косата водят до заплитане: незащитените слоеве се прилепват един към друг, образувайки неприятни възли и бучки. Честото боядисване и изсветляване също не са полезни за косата ви - всичко това, защото излагането на химикали води до намаляване на броя на протеините в косата.

Грешка №5: Разресване на мокра коса

Честото разресване на косата ви може да се превърне в причина за нейната чупливост и косопад. Работата е там, че водата отслабва защитната бариера на косата и я прави по-уязвима. В случаите, когато все още трябва да оформите косата си веднага след измиването, е по-добре да го направите с помощта на гребен с широки зъби. Смята се, че е по-малко вреден за косата от други видове гребени.

Грешка №6: Не подстригвате дългата фина коса

За съжаление, не всеки може да има естествено гъста и обемна коса. Както и да е, тези, които имат фина коса, не бива да се разстройват, защото правилно избраната прическа може да превърне дори най-слабите кичури коса във великолепна прическа. 

Грешка №7: Използване на грешни четки

Не само стресът или неправилната диета могат да доведат до значителен косопад, но и използването на гребен или четка. Ако се използва неправилно, той допринася за появата на прекомерна чупливост и заплетена коса. Все пак е възможно да се предотвратят проблемите с косата, ако изберете правилния гребен/четка и ако срешите косата, започвайки от краищата и постепенно отивате към корените.

Грешка №8: Измиване на косата с гореща вода

Чупливостта на косата може да възникне и в резултат на измиване с гореща вода, която отваря космите и провокира косопада. Високата температура изсушава кожата, причинява пърхот и сърбеж и, разбира се, напълно разрушава външния вид на цялата прическа.

Грешка №9: Пълно обезцветяване на косата

Въпреки че понякога сме склонни да се надяваме, че фризьор, въоръжен с ножици и боя за коса, може да промени живота ни, а косата, по-специално на 180°, в реалния живот, пълното обезцветяване може да доведе до допълнителни проблеми. То променя вътрешната структура на космите и дехидратира косата.

Грешка №10: Посещение на различни салони за красота

Връзките с личен фризьор понякога продължават по-дълго от кариера и дори някои бракове. Има причина това да се случва: задълбочените познания на майстора за всички специфики на косата ви не само му позволяват да избере прическа, която да отговаря на начина ви на живот, но също така му позволява да поддържа косата ви здрава.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay