7 древноиндийски тайни за лъскава коса, които жените все още следват, векове по-късно

7 древноиндийски тайни за лъскава коса, които жените все още следват, векове по-късно

Аюрведичните знания произхождат от Индия преди повече от 5000 години и са форма на лечебна наука. Съвременният живот може да ни накара да се чувстваме така, сякаш трябва да използваме най-новите козметични продукти, за да постигнем желания външен вид и коса. Но изпитаните методи, използвани от хиляди години от жените в Индия, може да са по-добри за постигане на гъста, здрава и лъскава коса.

1. Използване на техниката Balayam

Това е йога техника, която също е форма на акупресура и рефлексотерапия. Тя включва триене на ноктите един срещу друг (не на палците) с еднаква сила за около 5-10 минути на ден. Палците трябва да са изправени.
Смята се, че под ноктите има точки на натиск, които могат да стимулират притока на кръв към скалпа, като по този начин насърчават растежа на косата. Този метод изисква търпение, а резултатите могат да отнемат няколко месеца.

2. Използване на шикакай във вашата рутина

Шикакай е храстовидно дърво, което расте в Индия, а ползите му за здравето на косата се събират и използват от векове. Известен е като естествен шампоан и шушулките са пълни с витамини А, D, Е и К, заедно с други антиоксиданти. Те помагат да се осигурят микроелементи за подхранване на космените фоликули и насърчаване на растежа на косата.

Листата и кората на шикакай се изсушават и смилат на прах, а когато се смесят с вода, се прави паста, която се използва върху косата. Ползите са безкрайни и могат да дадат тласък на растежа на косата, да разплетат косата, да намалят пърхота, да предотвратят накъсването на краищата и да направят косата мека и блестяща.

3. Използване на масла за коса

В Индия се използват много различни видове масла за коса, които помагат за добавяне на влага обратно в косата, всяко с различни свойства. Това се практикува от векове и се препоръчва в аюрведичната медицина.

Маслата действат като насърчават кръвообращението, добавят влага и стимулират космения фоликул чрез масажиране на масла в скалпа, но твърде много може да навреди, така че балансът е от ключово значение. Някои от маслата, използвани в Индия, са масло от амла, кокосово масло, рициново масло и бадемово масло.

4. Сплитане на косата 

Индийските жени плетат косите си от древни времена. Въпреки че има малко доказателства, които показват, че това насърчава растежа на косата, има ползи от плетенето на косата ни.

Докато косата ни е на плитка, има по-малко триене с други тъкани, което означава, че е по-малко вероятно да се накъса. Също така има по-малко заплитане на косата и не се изисква толкова много разресване. Ключът е плитката да е хлабава и да не е прекалено стегната в скалпа.

5. Използване на домашно приготвени маски за коса

Когато косата ни се нуждае от малко повече любов, маската за коса може да помогне за осигуряване на концентрирано подхранване и влага на косата ни, но индийските жени се възползват от предимствата на естествените съставки, за да дадат на косата си малко освежаване и стимулация.

Много от домашните маски са смесица от съставки, които вече имаме в нашите кухни, като мед, авокадо, кисело мляко, ябълков оцет и алое вера. 

6. Използване на къна за оцветяване на косата

Хена е растение, което може да боядисва косата в черен или бордо или дори оранжев цвят. То също така има противогъбични свойства, поради което помага при пърхот и може да намали косопада, а съдържа витамин Е, който помага за омекотяване на косата.

7. Използване на яйца за подхранване на косата

Яйцата се използват от единадесети век за укрепване на косата. Те съдържат протеини и мазнини, които помагат на косата да има красив блясък.

Яйцата могат да се използват в маски за коса или самостоятелно, като се нанасят белтъци върху корените и се оставят там за 15-20 минути.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay