Cinelibri- Екранът, музика на буквите

Предстои 3-тото издание на фестивала

Cinelibri- Екранът, музика на буквите

Cinelibri е единственият по рода си кино-литературен фестивал в света. Предстои 3-тото поредно издание на фестивала между 11 и 22 октомври 2017 г. Тази есен фестивалът ще бъде нещо много повече от танц между литературата и киното. Той ще се разрасне изключително много.  В него ще бъдат застъпени музиката и фотографията.

Освен откриването на фестивала в "Зала 1" на НДК, както и церемонията по награждаване, също в "Зала 1" на НДК, ще има прожекция в зала "България", както и в още много зали и кина.

Тази година фестивалът Cinelibri продуцира и музикално парче- "Светлата страна" на Рут Колева. Текстът на "Светлата страна" - дело на директора на CineLibri Жаклин Вагенщайн и Мартин Ръждашки е изтъкан от филмови и литературни заглавия и великолепно допълва магичната музика на Рут Колева и Боян Ангелов. А "Екранът – музика на буквите" е вратата, през която преминаваме във визуалния свят на видеоклипа на режисьора Бойко Щонов. Той представя изпълнителката в нова светлина – между съня и реалността, танца и покоя, музиката и тишината. В космическата реалност виждаме Рут като отворения бял лист, върху който вдъхновението изписва "любовта, в която се зачиташ" и "думите, които си мълчал".

В продължение на 12 дни ще бъдат излъчени над 140 прожекции в София и над 100 в 11 други града в България. Ще можем да се насладим на 32 пълнометражни филма и 5 късометражни. Филмите ще бъдат разнообразни, като ще бъдат включени съвсем нови продукции от 2016 г. и началото на 2017 г., съвременни екранизации на класически произведения, класически филми и документални филми.

Част от фестивала ще бъде конкурсна програма с международно жури, в което ще има и български представител- Илиян Джевелеков, режисьор на "Вездесъщият". Другите членове на журито са Бруно Куле, Дориана Леондеф, Кийра Чаплин. 

Илиян Джевелеков разкри заглавията на 8-те конкурсни филма, сред които са "Вечерята", "Измамените" и други.

Сред специалните гости на фестивала ще бъде Давид Гросман. Израелският писател Давид Гросман е тазгодишният носител на "Ман Букър”, едно от най-престижните отличия в литературния свят. Той се увенча с наградата за романа си "A Horse Walks into a Bar”. В рамките на фестивала, Давид Гросман ще бъде представен с българското издание на "Един кон влиза в бар" и с екранизацията на романа му "Ще бягаш ли с мен?"

Друг специален гост ще бъде Фолкер Шльондорф. Фолкер Шльондорф е жива легенда на немското кино и един от най-изтъкнатите немски режисьори. На Cinelibri Шльондорф ще бъде представен с автобиографичната си книга "Свелина, сянка и движение" и с най-новата си творба- "Завръщане в Монтаук". 

Сред специалните гости са Павел Лунгин, Елица Георгиева, Франческа Романа Масаро, Андреа Саймън.

Ще има и изложба в тазгодишното издание на Cinelibri. Към литературата и киното се включва фотографията по един интересен начин. Ще бъде направен един нов прочит на тези книги и филми, чрез изложба, наречена "25-и кадър". Изложбата е дело на Ивайло Петров. Изложбата включва 10 кадъра, които представляват интерпретация на филми.

Освен чрез парчето на Рут Колева, музиката ще се включи в Cinelibri още венъж. На 13.10, петък, в зала "България" ще се прожектира филма "Дама Пика", а преди това ще имаме възможността да се насладим на Софийска филхармония. Ще пеят Мария Цветкова- Маджарова и Росица Павлова- Инджева. "Дама Пика" е част от конкурсната програма на фестивала.

Ето някои от заглавията на филмите, които ще бъдат прожектирани по време на кино-литературния фестивал Cinelibri: "Вечерята", "Измамените", "Завръщане в Монтаук", "Изгубеният град Z", "Червеният Истанбул", "Дама Пика", "Ана Каренина. Историята на Вронски", "Бунтовник в ръжта", "Фортуната", "Слугинята", "Дневна красавица" и други.

Тазгодишното издание на Cinelibri е много обещаващо и изпълено с много изненади. В кино-литературния фестивал Cinelibri думите раждат образи, а магията на словото се превръща в светлина, проектирана през погледите на талантливи киномагьосници.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay