Антоновден е! Почитаме паметта на св. Антоний Велики

Антоновден е! Почитаме паметта на св. Антоний Велики
pixabay

На 17-ти януари празнуваме Антоновден. На днешния празник почитаме паметта на св. преп. Антоний Велики. Той е роден през 251 година в Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света.

След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува. Доживял до 105-годишна възраст, запазвайки здравето и силата си. Починал на 17 януари 356 г. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес: победил еретиците на открит диспут, проведен в град Александрия. Успехът му е наречен "тържество на християнството". 

В българския фолклор св. Антоний и св. Атанас са тясно свързани – смята се, че са двама братя ковачи. По някои места празниците им се означават с общото название "сладки и медени". В Пиринско се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия ден, Атанасовден тръгват по хората.

В Разградско има следния обичай- две медени питки да се дават на съседи, роднини и приятели, а трета питка да се оставя на тавана за чумата. На този ден жените не предат и не плетат, защото се вярва, че ако се убодат, раната няма да зарасне лесно. На Антоновден не се варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката.

Антонов и Атанасовден също са празници на ковачи, железари и ножари.

Антоновден е един от най-популярните празници в България, с над 80 хиляди носители на имената Антон, Антония и други производни имена. 

На днешния ден имен ден празнуват Антон, Антонио, Антония, Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Андуин, Доника, Дончо, Донка, Донна, Дона, Донислав, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони, Томас.

Честит празник! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay