Изкуството да рисуваш с къна

Някога то дори е било част от ритуалите на древните жреци, които, преди изпълнението на даден ритуал, изобразявали соларни символи на ръцете си

Винаги когато знам, че ще се срещам със Стела, настроението ми изведнъж се подобрява. Тя е от хората, които ми носят онова усещане за пълна хармония в общуването, което малко от познатите ми успяват да ми донесат.

За тези, които не знаят, Стела Христова-Сачи организира и води страхотни ателиета в областта на индийската традиционна култура. Помните ли? Разказах ви за една от чудесните ѝ работилнички в поредица от материали.

Иначе, поводът за днешната ни среща с нея е фактът, че от известно време провежда и образователни курсове по рисуване с къна, към които проявявам нескрит интерес.

С чаровната ми събеседничка се уговаряме да се видим по обяд, в тихо кафенце. Влизам забързана и в мига, в който виждам усмивката ѝ, цялото ми напрежение се стопява.

"Ей, колко си си хубава!", казва ми и ме прегръща. Не сме се виждали повече от година, но тя е същата – открита, добросърдечна, топла.


Изкуството да рисуваш с кънаСтела Христова

Трябва да ви кажа, че интервютата със Стела никога не са стандартни. Тя не само разказва, ами и показва. Винаги, без изключения. И сега е така. Изсипва конусите с къна върху масата и започва да рисува върху ръката ми. Още в началото ми казва, че със сигурност не е първата, нито последната у нас, която се занимава с това изкуство.

"Има и други дами, които отдавна рисуват с къна. Това, което е различно при мен, е, че тъй като съм педагог по образование, се опитвам всяко знание и умение, което придобия, постепенно да го представя на другите под формата на образователен курс, семинар, уъркшоп.

Така станаха три отделни модула в темата за индийска култура. Ти си присъствала на един от тях – женската красота в индийската култура, другият е ведическата кухня, където готвим разни много вкусни ястия. Третият модул е ателието именно по т. нар. махенди или рисуване с къна".

На ръката ми се появява интересно кръгче и аз с любопитство зяпам към него. Междувременно, Стела продължава да ми разказва увлекателно:

"Всъщност, историята на рисуването с къна е изключително древна. Това е едно от ведическите изкуства. Ние вече сме говорили за 64-те изкуства, които жената някога в древността, в Индия, е трябвало да усъвършенства, помниш ли? Едно от тях е обличането на сари, с което умение ти си много добре запозната. Друго, например, е декорирането на лицето или гримирането - изработването на специфичен фестивален грим. Рисуването на тялото с естествени пигменти или махенди също се причислява към тези изкуства.

Някога то дори е било част от ритуалите на древните жреци, които, преди изпълнението на даден ритуал, изобразявали соларни символи на ръцете си. Това често са кръгове, мандали, различни диаграми и т.н.

В наши дни обаче, махенди все повече придобива празнично-фестивален характер и е част от един голям предбрачен ритуал, наричан санджит или т. нар. Нощ на къната.

Знаеш, че в индийската култура младоженците често слабо се познават. Даже в някои региони се запознават в деня на сватбата. За младото момиче това било голям стрес – да смени своето семейство, мястото, в което живее, самата раздяла с близките била трудна.

Именно изрисуването на девойката било начин тя да опознае бъдещо си семейство, а майка ѝ да бъде по-спокойна в какви ръце предава дъщеря си. Днес тези традиции имат все повече декоративен, забавен, фестивален смисъл. Така да се каже, това е просто едно прекрасно женско парти, в което жените се освобождават от стреса на приготовленията от сватбата.

Изкуството да рисуваш с кънаСтела Христова
Останалата част от интервюто със Стела Христова може да прочетете при нашите колеги от Fitwell.bg.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.15
roni peteva 27.08.2013|19:55
Това е много интересно изкуство да рисуваш с къна.
14
valya veleva 27.08.2013|16:50
Не разбрах как чрез изрисуването с къна момичето опознава семейството?!
13
Красимира Костова 27.08.2013|16:48
красота!
12
Poli Geerhart 27.08.2013|15:10
Нещо статията ви е много нахвърлена, можеше доста по-добре да представите нещата, това си е цяла наука.
11
Milen Stanchev 27.08.2013|14:49
Чувал сум за това, но май не ми е толкова интересна темата.
10
Кристина Минкова 27.08.2013|12:23
Аз не съм,но много искам да си нарисувам нещо.
9
Кристина Минкова 27.08.2013|12:21
Много красиви русинки правят наистина.
8
Ceca V 27.08.2013|11:33
Индийската култура е много древна и богата, ето как един такъв ритуал се е превърнал днес в нещо комерсиално едва ли не и никой не вижда скрития там смисъл.
7
Anna Vasileva 27.08.2013|10:45
татуировка :D
6
viki todorova 26.08.2013|19:14
Такава татуировка бих си направила.
5
Vivi Vasileva 26.08.2013|18:27
Повечето от тези рисунки имат много дълбок смисъл и са натоварени с доста интересни значения.
4
работната пчела 26.08.2013|16:43
Много са хубави, но според мен е малко смешно да видиш обикновен човек така нашарен, това е култура,която не приляга на къса пола или дънки :)
3
Katy Russeva 26.08.2013|16:34
Много искам да си направя такава татуировка, но хората, които ги правят са наистина малко, а са толкова красиви.
2
Nora Martinova 26.08.2013|14:32
много ми харесват татуировките с къна. Преди съм си правила и мисля а си направя пак
1
Палома Гълъбова 26.08.2013|14:30
Тези татуси са просто страхотни! Истинско украшение! В индийската култура изразяват толкова много неща, особено в танците.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти