Христо Мутафчиев за детския рак, добродетелта и "Да оставим следи"

Актьорът ни разказа как най-актуалните личности на България помагат на нуждаещи се деца в рамките на благотворителната кампания "Да оставим следи"

Христо Мутафчиев за детския рак, добродетелта и "Да оставим следи"
1 ОТ 32 вижте всички снимки Да оставим следи II

Вероятно знаете за съществуването на специалния проект "Да оставим следи" на сдружение "Кауза". Вече се проведе и кампанията "Да оставим следи II", в която отново взеха участие голяма част от най-актуалните личности у нас. Артисти, модели, спортисти, телевизионни водещи...

Говорим за цял екип от най-любимите за публиката лица, обединили усилията си около изключително важна благотворителна кауза - да помогнат на болните деца на България. Артистичните фотографии (всички снимки можете да разгледате в нашата галерия) са дело на един от най-популярните български фотографи - Велислава Каймаканова-Ножарова.

Пред обектива ѝ застават Кубрат Пулев, Христо Стоичков, Ники Михайлов, Цветана Пиронкова, Митко Димитров, Кирил Ефремов, Любо Нейков, Андреа, Христо Мутафчиев, Гала, Кремена Халваджиян, Теодора Духовникова, Койна Русева, Радина Кърджилова, Нина Николина, Ани Пападополу, Джоко Росич, Мариан Вълев, Иван и Андрей, Жени Калканджиева, Сантра, Мария Драгнева, Люси Дяковска, Поли Генова, Рут Колева, Мария Силвестър със сина си, Силвия Стойчева, Ивелина Моравенова, Вилерже (дъщеричката на Велислава Каймаканова-Ножарова), Асен Блатечки и Камелия Воче.

Всички те пресъздават култови кадри от известни филмови шедьоври. В случая с Мария Силвестър и нейния син, например, виждаме прекрасен римейк в стил "Хлапето" на Чарли Чаплин.

Христо Мутафчиев за детския рак, добродетелта и "Да оставим следи"

Целта е със събраните средства от продадените картини да се подпомогне финансово детското онкоотделение на пловдивската болница "Свети Георги".  

Всичко това се случва под патронажа на председателя на Съюза на артистите в България и един от най-любимите родни актьори - Христо Мутафчиев. Срещнахме се с него, за да разберем от първа ръка каква е равносметката от проведената кампания и предстои ли полаганите усилия да продължат и занапред.

Христо, ще споделиш ли каква лично за теб е духовната цел на "Да оставим следи"? 
Mного по-важна в случая е практичната цел. Държавата не може да помага, правителството е абдикирало от задълженията си да се грижи както за телесното, така и за духовното здраве на хората. Затова ние се опитваме чрез духовното, чрез културата, да подпомогнем здравето на нашите деца и на хората в нужда. 

Докато политиците се надпреварват да обясняват какво уж ще правят за социалното здраве, ние направо действаме. Свързваме се с определена болница и питаме от какво има нужда. Специално в Пловдив ни казаха, че имат нужда от конкретни два апарата, лекарства и климатизация на отделението.

Христо Мутафчиев за детския рак, добродетелта и "Да оставим следи"
С това, което правим, се опитваме да запалим искрата на добродетелта. Живеем във време, в което се псуваме, караме, не подаваме ръка на падналия, за да може да се изправи. Нашата цел е хората да разберат, че освен гнъс, облечена във власт, има и добродетел. Тя може да се види в много от известните и красиви лица. Щом им предложим да се включат благотворително в кампанията, повечето от тях питат единствено "Кога?".

Какво успяхте да постигнете със събраните средства? 
Една част отиде за лекарства. Дарител купи необходимите уреди, фирма се погрижи за климатизацията. В момента търсим най-добра оферта за стационарен и транспортен кувьоз, които да закупим с останалата част от парите.

Установено е, че голяма част от малформациите при децата (ДЦП, аутизъм, синдром на Даун и т.н.) се получават заради некачествени, амортизирани кувьози. Затова решихме, че ще помогнем най-добре, ако инвестираме именно в такава техника - ако се погрижим за причината на болестта, вместо само да лекуваме следствието.

Христо Мутафчиев за детския рак, добродетелта и "Да оставим следи"
Ще има ли "Да оставим следи III"? 
Разбира се, продължаваме напред. Планираме следващия търг за април. Идеята този път е най-интересните български звезди да бъдат снимани и "монтирани" върху плакати на известни световни филми. Калин Сърменов, например, ще бъде Брус Уилис от плакат на "Умирай трудно". Георги Мамалев и Боряна Пунчева пък ще припомнят филма "13-ата годеница на принца". Ще бъде много интересно след толкова години да ги видим отново в тези образи.

А Иван Ласкин - той отново ще бъде "Васко да Гама от село Рупча". Изобщо всички, които участват, застават с цялото си достойнство и авторитет сред публиката, за да дадат пример. 

Христо Мутафчиев за детския рак, добродетелта и "Да оставим следи"
Как могат да се включат и останалите хора - онези, които не са известни сред обществото?
Винаги могат да участват със свежи идеи. Да ни кажат какво и кого биха искали да видят в такава картина. Все пак целта е да предложим онова, което най-много ще се хареса, за да съберем съответно и най-много средства за каузата.

Кои фотографии от последната изложба бяха продадени най-скъпо? 
Имаше картини, продадени за 2600-3000 лв. Най-скъпи се оказаха тези с мен и Ивелина Моравенова, Мариан Вълев, Джоко Росич.

Христо Мутафчиев за детския рак, добродетелта и "Да оставим следи"
Благодарим на Христо Мутафчиев за този разговор!

Ако вие също имате желание да помогнете в рамките на кампанията "Да оставим следи", ето данните за дарителската банкова сметка в лева:

Обединена Българска Банка, София, клон Иван Вазов:
IBAN: BG23UBBS80021088198030

Тук са и имената на хората, които стоят зад реализирането на благотворителния проект:

Фотография: Велислава Каймаканова – Ножарова
Грим и коса: Силвия Стойчева

Връзки с обществеността: Мартин Райков
Правна помощ: Миглена Димитрова
Консултантски услуги: Ива Касабова
Осветление: ТехноЕмСинема
Организация: Ивелина Моравенова

Водещ търг: Игор Марковски
Председател: Владислав Ножаров

За да продължаваме да ви информираме за истински важните неща, които се случват около нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook.

16 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.24
dream on 05.02.2014|17:09
много са яки снимките ама много
23
roni peteva 30.01.2014|09:12
Чудесна е инициативата, подкрепям.
22
Elica Veleva 29.01.2014|12:27
не са кой знае какво по-важно е че каузата е благородна
21
viki todorova 29.01.2014|09:09
Страхотна инициатива, нека съберат повече средства..
20
katya noveva 28.01.2014|18:56
Повечето снимки са толкова идейни и красиви, че не можех да си избера фаворит!
19
katya noveva 28.01.2014|18:55
Чест и почитания на всички, които са участвали в проекта и на всички, дарители!
18
marieta georgievich 28.01.2014|17:59
За съжаление при нас най-много са приказките.
17
marieta georgievich 28.01.2014|17:56
Съгласна съм с теб, а не трябва да е така.
16
Mary Bloody 28.01.2014|17:00
Много добри снимки! Бих се включила в кампанията, но за повечето от нас сякаш е по-удобно да има някакъв дарителски номер.
15
La Bicha 28.01.2014|16:07
Много е прави Христо Мутафчиев, че докато политицте говорят какво трябва и не трябва да се прави за здравната система, те вече действат. Точно така трябва, да има действия, а не само ПРАЗНИ приказки!!
14
Анжелина ЖУЛИ 28.01.2014|15:58
Идеията за самата фотсесия е много добра! Браво! Дано каузата предзивика някакви реакции в тия идиоти политиците!
13
Една Българка 28.01.2014|15:47
Напишете своя коментар тук."Mного по-важна в случая е практичната цел. Държавата не може да помага, правителството е абдикирало от задълженията си да се грижи както за телесното, така и за духовното здраве на хората. Затова ние се опитваме чрез духовното, чрез културата, да подпомогнем здравето на нашите деца и на хората в нужда. " - Много вярно!! Точно вие сте хората, които трябва да провокират и предизвикат гражданите!
12
empty world 28.01.2014|15:47
Дано съберат повече пари !
11
Diana Nenova 28.01.2014|15:36
Страхотни снимки! много въздействащи и с толкава познати лица в нетипични роли.
10
kiki amerikaneca 28.01.2014|15:30
Един от любимите ми актьори е той !
9
Ruslana Hristova 28.01.2014|15:07
Снимките са много добри! А всеки,който може да помогне нека го направи,каузата е много добра!
8
Margaritka Ilieva 28.01.2014|14:45
кампанията е много добра,а снимките са великолепни!
7
Anna Vasileva 28.01.2014|14:33
страхотна кампания,а снимките са изумителни!
6
Katrin Velinova 28.01.2014|13:59
само че тази идея на Мариан Вълев с крила като ангел закрилник ми идва малко в повече
5
Рени Чен 28.01.2014|13:57
Много готина снимки има, най-въздействащи според мен са тези на Мариан Вълен и малкото момиченце, както и на Мария Силвестър и детенцето в ролята на Чаплин.
4
Лили Йовова 28.01.2014|13:50
Нина Николина и Джоко Росич много ми харесаха
3
didka abadjieva 28.01.2014|13:36
Много добра инициатива. Хубаво е, че има хора, които мислят за тези болни деца.
2
Angela Ivanova 28.01.2014|10:42
каузата е много благородна и по този начин ще могат да бъдат подпомогнати, болните от рак деца, защото сякаш държавата наистина ги е осъдила на забвение.
1
Angela Ivanova 28.01.2014|10:41
подкрепям инициативата.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти