„Всичко (ни) е наред“

Български фонд за жените поставя жените творци на фокус в изложбата „Всичко (ни) е наред“

„Всичко (ни) е наред“
Български фонд за жените

Изложбата "Всичко (ни) е наред" представя девет художествени проекта, подкрепени от Фонда за артистични проекти на жени на Български фонд за жените. Те ще бъдат изложенив три галерии в София от 11 март до 3 април 2020 г. Откриването ще бъде в една дълга "вернисажна" вечер, стартираща от 17,30 ч. в Институт за съвременно изкуство – София, продължаваща от 19 ч. в галерия Credo Bonum и завършваща на чаша Campari в галерия Doza от 20ч.

Проектите на Албена Баева, Алла Георгиева, Боряна Росса, Венета Андрова, Невена Екимова, Дарина Коконова, Николина Недялкова и Даниела Такева, Павлина Сърбова, Полина Стоянова и Марион Дърова бяха избрани сред 107 идейни проекта на над 100 авторки и колективиот жури в състав Десислава Димова, Стефка Цанева, Добромира Терпешева, Леа Вайсова и Гергана Куцева.

„Всичко (ни) е наред“Български фонд за жените

Селекцията на журито представя разнообразни гледни точки за ролята на жените днес в България и в света като цяло. Деветте творби се занимават с теми като изкуствен интелект, образа на жената в българското кино, емоционалните, лични и обществени борби на жените, стереотипите, свързани със семейството и ролята в обществото, и как те се отразяват в различни сфери на живота и културата. 

Разнообразието е не само в интерпретациите, но и в позицията, от която говорят художничките. В изложбата са представени утвърдени български художнички, в чиито работи феминизмът е силно застъпен, като Боряна Росса, Алла Георгиева и Албена Баева. Селекцията измества също така географския център от София към други градове в България като Габрово (Невена Екимова) и Ямбол (Павлина Сърбова), както и към чужбина (Венета Андрова от Берлин и Даниела Такева/Николина Недялкова от Дрезден). Павлина Стоянова и Марион Дърова пък се занимават с темата за ролята и предизвикателствата пред жените днес на границата между пърформанс и филм, докато Дарина Коконова обръща внимание върху образа на жената, част от различните социални движения по света. 

Изложбата няма амбицията за обзор и пълнота на темите. Тя далеч не е моментна снимка на художествената сцена, феминизма или ситуацията с равноправието на половете в България. Точно обратното - проектът бяга от обобщителни амбиции и политически послания. Много повече той иска да провокира към размисъл за това какво е да си жена и художничка днес. 

И в крайна сметка може и всичко да (ни) е наред. А може би не… 

Темата ще продължи и след месеца на жената с представянето на временния"Музей на жената – колекция на Алла Георгиева" в къща-музей "Вера Недкова" към Националната галерия, също реализиран с подкрепата на Български фонд за жените. Откриването на концептуалния и силно критичен към стереотипите и представянето на жената в популярната култура музей ще бъде на 31 март 2020 г. от 18 ч. 

 "Всичко (ни) е наред" се реализира от Български фонд за жените в партньорство с Институт за съвременно изкуство – София, галерия и фондация Credo Bonum, галерия Doza, Национална галерия. С логистичната подкрепа на Гьоте-институт Българияи подкрепата на CAMPARI.

Фондът за aртистични проекти на жени стана възможен благодарение на доверието и финансовата подкрепа на Power Pops, TakeawayMama Cash и Filia die Frauenstiftung.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти