Спасителят на майките отпреди 150 години

Доктор Игнац Семелвайс и неговата хигиенна революция

Спасителят на майките отпреди 150 години

Ако щете вярвайте, но тривиалната днес практика по поддържането на добра лична хигиена е била особено скандална идея преди малко повече от 150 години. За това донякъде допринася фактът, че смъртоносни болести като маларията и тифът са се асоциирали с водата.


По същото това време огромен процент от жените умират след раждане в резултат от родилна (пуерперална) треска, причинена от липсата на канализация и елементарни хигиенни практики в болничните заведения.


Всичко това бързо се променя заради усилията на един човек. Унгарският лекар Игнац Семелвайс успява да наложи елементарни хигиенни мерки след като установява, че случаите на родилна треска могат да бъдат значително намалени чрез дезинфекция на ръцете в акушерските клиники. Той вярва, че патогенните микроби лесно се пренасят от пациент на пациент, от лекар на пациент и обратното. Днес със сигурност знаем, че е така, но навремето са мислели другояче.


Докато работи във Виенската обща болница, Семелвайс е особено загрижен заради високия процент детска и женска смъртност в резултат от родилната треска. В рамките на болницата оперират две родилни клиники - едната се обслужва от студенти по медицина, а другата - от акушерки. В един момент лекарят забелязва нещо необичайно - смъртността в първата клиника е 13,1% - над 6 пъти по-висока от смъртността във втората клиника (2,03%).

Той не успява да намери логично обяснение за тази поразителна разлика до момента, в който неговият колега Якоб Колечка умира в резултат от порезна рана при дисекцията на труп. Симптомите на Колечка силно наподобяват родилната треска и това помага на Семелвайс да свърже дисекциите на трупове, които студентите по медицина рутинно извършват, със значително по-високата смъртност в първата клиника.


В резултат на този елементарен анализ през 1847 година той установява една още по-елементарна, но революционна система на профилактика. Всички лекари, студенти и помощният персонал са задължени за дезинфекцират ръцете си с разтвор на калциев дихлорид преди преглед на родилки и бременни жени. Това води до незабавен и драстичен спад в смъртността от родилна треска в болницата - от 12,24% до едва 2,38%, а само след няколко месеца регистрираните фатални случаи намаляват до нула.

Освен миенето на ръцете, Семелвайс въвежда и задължителна превантивна дезинфекция на всички инструменти, които влизат в контакт с пациенти и на практика слага край на пуерпералната треска във Виенската обща болница.


Въпреки безпрецедентния си успех, откритието на Семелвайс директно противоречи на научните възгледи и на медицинската практика по негово време. Колегите му отказват да възприемат неговите възгледи не от завист или злоба, а поради простата причина, че не са в състояние да си представят как медицинско лице може да е причина за разпространяването на инфекции. Тази реакция нанася удар върху кариерата му - през 1849 година доктор Семелвайс не е преназначен на работа.


Въпреки неговото нежелание да публикува проучванията си, някои негови студенти и колеги пишат писма и изнасят лекции, описващи работата му. През 1850 година той склонява да изнесе няколко лекции във Виена.


През 1851 година се завръща в Будапеща, където подновява лекарската си практика и методите му дават същите забележителни резултати. През 1861 година описва откритията си в книга на немски език. Следва яростна размяна на писма между него и критиците му.


Не след дълго жестокият отпор успява да го сломи и през 1865 година Игнац Семелвайс вече страда от депресия, слаба памет и други психични проблеми, които го отвеждат в диспансер. Там той успява да преживее само две седмици и умира на 13 август 1865 година на скромната възраст от 47 години..."Поглеждайки назад в миналото, единственото нещо, разсейващо спускащата се над мен тъга, е надеждата за едно бъдеще, където няма инфекции... убеждението, че това време ще настъпи рано или късно озарява гибелния ми час." 

За още интересни истории станете част от Jenite.bg във Facebook!

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.13
bilyanka razpilyanka 11.04.2014|16:43
И това ли е най-важното?!
12
Dimi Petkov 11.04.2014|16:23
Пооплешивял е .
11
Wild Rose 11.04.2014|16:01
Колко прости нововъведения, но буквално са спасили толкова човешки животи.
10
Yanitza Dikova 11.04.2014|15:08
и все пак откритието му не е било прието за времето му, което е ужасно.
9
Jessie Mokka 11.04.2014|14:54
Съгласна съм и благодарение на него, няма проблеми от страна на хигиената.
8
Ариана Оптимистикова 11.04.2014|14:41
какви елементарни навици не е имало
7
Никол Георгиева 11.04.2014|13:22
Радвам се, че е намерил решението и е успял да помогне на всички родилки.
6
Старата Госпожа 11.04.2014|12:37
Браво на този човек .
5
Liubomira Panajotova 10.04.2014|18:21
Днес сме благословени, че живеем във време, когато рисковете в живота ни са минимизирани до такава степен.
4
Vivi Vasileva 10.04.2014|17:23
За времето си наистина е революционно, макар че към днешна дата понятието хигиена и стерилност има космическо по-различни измерения.
3
kameliq ganeva 10.04.2014|16:52
Определено е много интересно, добре че сега всичко се почиства много добре.
2
Виличка Лъжичкова 10.04.2014|15:58
Не си обяснявам човешката и тогава и сега, злоба,виждаш резултатите,ама казваш НЕ!
1
Roberta Tododrova 10.04.2014|15:48
Горкият, толкова много е постигнал, а накрая е починал по толкова ужасен начин, стана ми жал за този човек, на него дължим факта че раждането и бебетата не страдат от липса на лоша хигиена и няма смъртност поне поради тази причина.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти