Цьолиакия или на кого са му нужни безглутеновите храни

Днес ще ви разкажем за една болест, която рядко се диагностицира навреме

Сигурно сте виждали храни в супермаркета, на чийто етикет пише "без глутен". И може би сте се чудили защо е нужно да се произвеждат такива продукти. Темата за вредата от глутена традиционно се заобикаля в нашето общество.

Болестта, за която ще си говорим днес, се нарича цьолиакия и се характеризира с атрофия на лигавицата на тънкото черво, причинена от консумацията на храни, съдържащи пшенично брашно и други житни растения. Ще се опитаме да повдигнем завесата около потенциалните последствия от това сравнително непознато заболяване.

Габи Златарова е председател на Българската асоциация цьолиакия, а с нея се срещнаха колегите от Kulinar.bg. Важно е да се обърне внимание на цьолиакията, тъй като много хора дори не осъзнават, че страдат от нея.

Диагностицирането й в клинични условия също е прекалено трудно, като понякога до него се стига след години неправилно лечение. Нелекуването на заболяването (т.е. продължаването на глутеновото хранене във времето) може да доведе до сериозни здравословни последици. Неговите симптоми са различни при всеки човек.

Сред най-честите попадат подуването на корема, съпроводено с болки, хроничната диария, загубата на тегло, светлите, често видимо мазни и лошо миришещи екскременти, необяснимата анемия, болките в костите и ставите, промените в настроението, силно забавеният растеж при децата, кожните обриви и др.

Прочетете интервюто с Габи Златарова, за да повишите нивото си на информираност по тази тема.

Представете се с няколко думи. Защо именно вие сте председател на Българската асоциация цьолиакия (целиакия)?
Благодаря за интереса, както към мен, така и към дейността на нашата Асоциация. Аз съм съпруга, майка и работеща жена. В Асоциацията попаднах след поставена диагноза през 2009 г. Благодарение на хората в нея, успях да преодолея първоначалния шок и да си отговоря на много въпроси, които никой лекар не е в състояние да изясни.

След активно дискутиране на проблемите ни в групата във Фейсбук и за мен, необяснимо се стигна до избора ми като председател на БАЦ. Така че не съм го избрала, а бях избрана, но се съгласих да поема тази отговорност, защото обичам да помагам и това ме прави щастлива.

В България като сериозно състояние ли се възприема цьолиакията?
Цьолиакията е "мъгла” в гастроентерологията, която се опитваме да разсеем с общи усилия. Факт е, че докато специалистите стигнат до точната диагноза, човек продължава да се трови с глутен и това му нанася понякога непоправими щети.

Това е коварно заболяване, което може да е придружено от симптоми, но може и да липсват такива в определен период. Така че трябва да познаваме тялото си и да се доверяваме на знаците, които то ни дава.

Още за цьолиакията може да разберете като прочетете цялото интервю с Габи Златарова тук.

8 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Epifani Gancia 24.01.2014|17:17
Неприятно, но пък явно е често срещано вече и се открива при доста деца.
18
Пламена Христова 24.01.2014|16:25
Ужас много съжалявам за детенцето.
17
Nina Rosi 24.01.2014|15:40
Неприятно заболяване, но много хора са принудени да живеят с него. като цяло именно от тук възмиква и въпроса до колко тези храни са полезни.
16
Ape Ptero 23.01.2014|17:27
със сигурност не е лесно, тъй като най-малкото човек трябва много да внимава с какво се храни, а повечето храни нямат и изрядни и адекватни етикети.
15
Vanya Black 23.01.2014|16:52
Много неприятно наистина, но явно при някои хора има нещо ката алергия към тези храни, а според някои учени има и връзка с развитието на аутизъм при децата.
14
Петър Попов 23.01.2014|16:48
Да, определено е такава .
13
Лола Мартинес 23.01.2014|16:47
Полезно инфо.
12
Raina Knqginq 23.01.2014|16:38
Много лошо, а като си представя че почти във всичко има глутен.
11
Практична домакиня 23.01.2014|16:31
За съжаление процента на хората страдащи от такова заболяване доста се увеличава в последните години. Детето на една позната едва го диагностицираха, че има подобно заболяване, след като правеше алергии от почти всичко
10
Pepi Vasilev 23.01.2014|16:30
Много странно заболяване .
9
Сантра Стефанова 23.01.2014|16:06
Знам, че го има в детските храни и каши.
8
Сантра Стефанова 23.01.2014|16:02
Не знаех че у нас има такова заболяване.,
7
Лола Стефанова 23.01.2014|15:46
Като цяло глутенът не е никак полезен и за нас, които нямаме алергия към него. За това е добре да ограничим консумацията на такива храни.
6
positive thinking 23.01.2014|15:43
Много неприятна болест е това
5
Milata Mila 23.01.2014|15:05
и все пак никой не казва в тези храни се намира повече глутен, заменете ги с тези това ми прави впечатление, в желанието си да ни запознаят с нещо много от хората пропускат да кажат най-същественото.
4
криворазбрана цивилизация 23.01.2014|14:12
Добре че нямам познати и близки с тази болест, сигурно е много трудно дори сега не се сеащм какво можеш да ядеш..
3
Ариана Оптимистикова 23.01.2014|13:59
за всеки влак....
2
vili deneva 23.01.2014|13:19
На една позната детенцето й е с тази болест. Милата направо се измъчва с какво да го храни.
1
Кристина Минкова 23.01.2014|12:27
Много гадно наистина,почти във всички храни има глутен...
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
В един конфликт между сърцето и мозъка, следвайте сърцето си.
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти