Шоколадови кисти: Всичко, което трябва да знаете

Какво представляват шоколадовите кисти?

Терминът шоколадови кисти се отнася до кисти на яйчниците, пълни с плътен тъмен материал, подобен на лепило, който може да бъде форма на ендометриоза, което предполага, че материалът произлиза от ендометриума или лигавицата на матката. По същия начин тъмният материал, изпълващ тези кисти, може да бъде стара кръв и кистите могат да бъдат така наречените функционални кистиФункционалните кисти означават, че те са част от нормалния процес на овулация, или развитието на яйцеклетката или фоликуларната киста, или кистата, която се появява след овулация, известна като киста на жълтото тяло.

Често срещани симптоми на шоколадови кисти

Ако кистите са част от диагнозата ендометриоза, т.е. кисти на единия или двата яйчника, симптомите могат да включват:

  • Безсимптомно – без никакви симптоми (вижда се само на ултразвук)
  • Болка в областта на таза
  • Дисменорея или болка с менструация
  • Диспареуния или болка при полов акт
  • Болка при изхождане, ако кистата е прилепнала към червата
  • Безплодието, като част от проблема на общата ендометриоза
Какво причинява шоколадови кисти в яйчниците?

Както бе споменато по-горе, шоколадовите кисти могат да бъдат или част от процеса на ендометриоза, при който кистата се е развила от тъкан, подобна на ендометриума, или могат да бъдат част от нормалния процес на овулация, при който е настъпило кървене в кистата, която се е развила. Кървенето във функционална киста или киста, която е част от овулацията, също може да доведе до значителни симптоми на болка.

Как се диагностицират шоколадовите кисти?

Шоколадовите кисти обикновено се диагностицират, когато се извършва ултразвук или като изследване на безплодие, или поради симптоми на болка в таза. Шоколадовите кисти имат капсула, която има минимално или никакво кръвоснабдяване, така наречената аваскуларна киста и съдържанието има класически вид на шлифовано стъкло, което е характерно за тези лезии.

Как се лекуват шоколадовите кисти?

Доказано е, че хормоналното лечение намалява риска от рецидив. Често шоколадовите кисти като част от ендометриозата се прилепват към околните органи като задната част на матката, страничната стена на таза или червата и поради тази причина кистата често трябва да бъде отстранена от околния орган, към който е прикрепена.

Лечението на шоколадови кисти, свързани с ендометриоза, е особено необходимо, ако кистата е свързана със симптоми на болка или безплодие или ако се смята, че има шанс за злокачествено заболяване.

Ако вашата шоколадова киста е част от нормалния процес на овулация, тоест ако е функционална киста, пълна с кръв, тогава кистата изчезва с времето, тъй като кръвта се абсорбира и кистата колабира. Това обикновено се случва за период от 4-8 седмици и може да се диагностицира при повторен ултразвук.

Ако шоколадовата киста е част от диагнозата ендометриоза, тогава кистата не изчезва и обикновено се увеличава с времето. В такъв случай ще трябва да се лекува, ако е симптоматично, тоест ще трябва да се извърши лапароскопия или телескопска процедура под анестезия и най-доброто лечение е да се изреже самата киста и да се остави останалата нормална овариална тъкан. Като цяло е доказано, че шоколадовите кисти са почти винаги доброкачествени и по-малко от 0,5% от тези кисти са ракови.

Шоколадовите кисти влияят ли върху плодовитостта?

Ако вашата шоколадова киста е свързана с болестта ендометриоза, тогава тя може да има значителен ефект върху вашата плодовитост и шансовете ви да забременеете. Ако безплодието е проблем за вас, тогава е важно вашата ендометриоза, включително вашата шоколадова киста, да бъде лекувана хирургично. Има добри доказателства, че степента на плодовитост при жени, които имат ендометриоза, включително всякакви шоколадови кисти, лекувани хирургично, се увеличава с до 85%, което прави процедурата особено полезна.

Шоколадовите кисти обикновено не причиняват проблеми по време на бременност и всъщност могат да намалят размера си поради ефекта на плацентарните хормони.

Ако симптомите продължават след бременност, трябва да се обмисли лечението, обсъдено по-горе.

Ще се върнат ли шоколадовите кисти?

Голямо проучване на близо 300 жени показва, че общият риск от повторна поява на шоколадова киста е около 25%. Рискът от рецидив се увеличава, ако кистата е с размер над 8 cm, ако пациентът е по-млад, особено на възраст под 25 години и ако кистата е разкъсанаПоради това е разумно да повторите ултразвука на пациент с отстранена киста след 6-месечен интервал.

Кога да посетите лекар

Обикновено не е възможно пациентът да знае, че има шоколадова киста. В редки случаи, когато кистите са големи, особено над 8 см, може да се забележи пълнота на таза.

Особено важно е обаче да посетите вашия лекар, ако имате някой от изброените по-горе симптоми, особено болка в таза или безплодие.

Независимо от това дали болката е винаги налице, присъства само с менструацията ви или присъства по време на полов акт, важно е тези симптоми да бъдат изследвани. Това включва всички симптоми на червата.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay